Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.


Please wait...

Arithmetic Aptitude :: Time and Distance

Home > Arithmetic Aptitude > Time and Distance > General Questions

71. In a potato race, 20 potatoes are placed in a line of intervals of 4 meters with the first potato 24 meters from the starting point. A contestant is required to bring the potatoes back to the starting place one at a time. How far would he run in bringing back all the potatoes?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Given, total number of potatos = 20.
First potato 24 metres from the starting point. There are 4 meters in the intervals. A contestant is required to bring the potatoes back to the starting place one at a time. So for the first potato he has to travel 48 meters, for second 56 meters ...
48,56,64............20 terms.
a = 48, d= 8, n = 20.

Important Point:
Sum of n terms in A.P = Sn=n2[2a+(n?1)d]

S20 = 202[2*48+(20?1)8]
S20 = 202[96+152]
S20 = 10*248 = 2480

Workspace


Tags:  TCS

72. Ferrari is leading car manufacturer. Ferrari S.P.A. is an Italian sports car. It has enjoyed great success. If Mohan's Ferrari is 3 times faster than his old MERCEDES which gave him 35 km/ph if Mohan travelled 490 km in his Ferrari the how much time in hours he took?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Time = (Distance/Speed) = (490/35)
Therefore the total time = time/3 = (490/35)/3 = 4.6666 ~ 4.7

Workspace


Tags:  TCS

73. My flight takes off at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N 70W.What is the local time when my plane landed?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Latitudianal difference=(10+70)=80
So, time difference=80X4=320mins=5 hrs 20 mins
Since the place is located towards west
Therefore local time of that place during take off=8:40 p.m.
So, local time during landing=8:40p.m.+10hrs=6:40a.m

Workspace


Tags:  TCS

74. Two people A and B starts running at 10:00 AM towards north at a speed of 40Kmph and 60Kmph respectively. After 2 hours(12:00 noon ), A turned left and B turned right. They stopped at 2:00 PM.Find the distance between A and B at 2:00 PM.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

We should only focus on the distances travelled by them when A & B start running in opposite direction i.e after 12 noon. Both run for two hours till 2pm
So distance travelled by A= 40*2=80km And distance travelled by B = 60*2=120km
So separation between them is 120+80=200km

Workspace


Tags:  TCS

ShortCut

75. The time taken to travel from city X to city Y is 12 hrs. If a person starts at 6 A.M from city X and another person leaves the city Y at 8 A.M. When they will meet. (Speed of Both person is same.)

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let's assume Person "A" travel from City X to City Y at 6:00 AM.



and Person "B" travel from City Y to City X at 08:00 AM.



If the distance between two cities (City X and City Y) = 12 KM



Person A travel distance of 2 hrs = 2 KM. 



Distance remaining = 10 Km to be traveled by both person



The time required to travel 10 Km by both person = 5 hrs. 



So, They will meet after 5 hrs. when Y start. i.e 1:00 PM

ShortCut By :: Aditya

Let's assume Person "A" travel from City X to City Y at 6:00 AM.



and Person "B" travel from City Y to City X at 08:00 AM.



If the distance between two cities (City X and City Y) = 12 KM



Person A travel distance of 2 hrs = 2 KM. 



Distance remaining = 10 Km to be traveled by both person



The time required to travel 10 Km by both person = 5 hrs. 



So, They will meet after 5 hrs. when Y start. i.e 1:00 PM

Workspace


Tags:  iGate

76. A man leaves office daily at 7:00 PM. A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home. One day he gets free at 5:30 PM and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car. He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Since the car has met the person 20 minutes beforehand, it has actually saved 10 mins of the journey (to and fro) 



since the man has started 1.30 hrs before and the car has met him 10 mins before the actual time he takes to reach daily is 1hr and 20 mins

Workspace


Tags:  iGate

77. A car is 15 minutes late by running at a speed of 4/5th of its actual speed. The actual time taken by the car to cover that distance is

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the distance be d. Then time taken at x speed is d/x ( This d/x is the value which we have to find.
Now the new speed is 4/5x. So, time taken will be= 5d/4x
Acc. to the question= 5d/4x-d/x=1/4
Solving we get d/x = 1hr

Workspace


Tags:  iGate

78. A boy standing idle sounds a whistle to his friend at a distance of 1200 m moving away from him in a speeding car at 108 kmph. Find the duration (seconds) after which his friend is going to hear him. (Speedof sound = 330m/sec).

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

The logic behind this question is to get that extra distance which the car will cover while the sound approaches him while traveling 1200m.
Time taken by sound to cover 1200m =1200/330= 40/11 sec= 3.63sec (i)
In this time of 40/11sec the car will cover an extra distance of 30m/sec*40/11sec= 109.09m
So extra time taken by sound to cover this distance will be= 109.09/330= 0.33sec (ii)
Adding both the times we get 3.96 approx = 4 sec.

Workspace


Tags:  iGate

79. A man takes 5 hours 45 min in walking to a certain place and riding back. He would have gained 2 hours by riding both ways. The time he would take to walk both ways is

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Let his walking speed be x km/hr and riding speed be ykm/hr
First case: d/x +d/y = 23/4
Second case: 2d/y= 15/4 (ii)
We have to calculate 2d/x
Putting the value of d/y from eq.(ii) in eq (i) we get d/x as 31/8
So, 2d/x will be equal to 62/8= 7hrs 45 minutes.

Workspace


Tags:  iGate

80. A person traveled from his house to office at 30 kmph, then he was late to his office by 5 minutes. If he increases his speed by 10 kmph he would be early by 15 minutes to his office. What should be his speed so that he reaches his office on time ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the distance between house and office be x km.
=> (x/30) (x/40) = 20/40;
=> x/120 = (1/3)x = 40 km
Travelling at 40 kmph, he reaches office in 1 hour i.e. 15 minutes early. So, required speed = 40/ 5/4 = 40 * 4/5 = 160/5 = 32 kmph

Workspace


Tags:  iGate