# Practice Questions & Answers :: SBI Clerk Mains

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Exam Questions & Answers**>

**SBI Clerk Mains Practice Q&A**

**SBI Clerk Mains**

*1.36K*

## Tot. Mock Test: 0+

## Tot. Exam. Sec.: 0+

## Total Practice Qs: 26+

*Accenture (146)*

*Adobe (4)*

*Alcatel-Lucent (2)*

*Broadcom Ltd (33)*

*Aricent (7)*

*Amazon (9)*

*Wipro (362)*

*Tech Mahindra (430)*

*IBM (438)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (483)*

*Commvault (40)*

*Nagarro (79)*

*TCS (652)*

*Infosys (291)*

*Cognizant (127)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (112)*

*Virtusa (120)*

*CGI (49)*

*Syntel Inc. (91)*

*ThoughtWorks (33)*

*iGate (349)*

*Cisco (123)*

*Global Edge (164)*

*Green Valley Motor (76)*

*Sopra Steria (83)*

*Societe Generale (224)*

*L&T Infotech (17)*

*MindTree (60)*

*SAP Labs (27)*

*Hexaware Technologies (60)*

*TCS NQT (612)*

*TCS Digital (95)*

*TCS Ninja (80)*

*Huawei (50)*

*Wipro NLTH (175)*

*Reliance Jio (26)*

*Radisys (2)*

*GlobalLogic (2)*

*Brocade (2)*

*Sapient (1)*

*(2)*

*Acuvate Software (1)*

*Citrix (2)*

*Goldman Sachs (1)*

*Happiest Minds (1)*

*Deloitte (2)*

1 / 26

**Choose the correct option.**

If an article with marked price of rs.400 is sold at successive discount of 10%, 25% and 15%, what is the price the customer has to pay?

A360

B300

C230

D270

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Discount=0.9*0.75*0.85=0.57

S0, 0.57*400=230

Submit Your Solution

2 / 26

**Choose the correct option.**

A person walks a distance of 18 kms at a particular speed. For the next 30 kms he increases his speed by 2 kmph. Had he walked the entire distance at 3 kmph more than his initial speed, he would have reached 4 hours earlier. Find his initial speed.

A3 kms/hr

B2 kms/hr

C4 kms/hr

DNone of these

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Let x be the initial speed , then

18/x+30/x+2=12 , we get 12 from 3*4=12

by solving we get x=1,-3

Submit Your Solution

3 / 26

**Choose the correct option.**

Three years ago the average of A and B was 18 Years. With C joining them now, the average becomes 22 years. How old is C now?

A24 years

B27 years

C28 years

D30 years

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

let, present age of A and B and C is x and y and z.

before 3 yrs ago sum of their age was (x-3)+(y-3)=2*18

x+y=42..........(1) and

now sum of their age is x+y+z=22*3

x+y+z=66..........(2)

solving eqn (1) and (2), we get z=24

Submit Your Solution

4 / 26

**Choose the correct option.**

A train is approaching a tunnel which is AB in length.Ther is a cat inside the tunnel which is 3/8 distance from the starting point of the tunnel.When the train whistes the cat starts to run.The train catches the cat exactly at the entry point of the tunnel.If the cat runs towards the exit,the train catches tha cat exactly at the exit point.The speed of the train is greater than the speed of the cat in what order?

A4:1

B1:4

C3:2

D2:3

ENone of above

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

1.Time taken for x km by train = Time taken for 3/8 of AB by cat

2.Time taken for x+8 km by train = Time taken for 5/8 of AB by cat

eq1 => x/v1=(3/8)AB/v2

eq2 => (AB+x)/v1=(5/8)AB/v2 => x/v1=AB((5/8v2)-1/v1)

LHS of eq1 and eq 2 are same so RHS of 2 eqns are equal so :

(3/8)AB/v2 = AB((5/8v2)-1/v1)

(3/8)/v2=(5/8v2)-1/v1

1/v1=(2/8v2)

1/v1=1/4v2

v1=4v2

Submit Your Solution

5 / 26

**Choose the correct option.**

A man can complete a job in 12 days, his wife will complete in 15 days. How many days, working together they will finish the job?

A%s

B%s

C%s

D%s

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

man's one day work=1/12

wife's one day work=1/15

both=(1/12)+(1/15)=9/60

reciprocal of work is days

so 60/9=6 2/3 days.

Submit Your Solution

6 / 26

**Choose the correct option.**

The sum of the digits of a two digit number is 8. If the digits are reversed the number is decreased by 54. Find the number.

A17

B71

C18

D81

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

given a+b=8-->1

10b+a=a+10a-54(- bcoz reverse of digit dec by 54)-->2

from a+b=8

a=8-b sub this in eq 2

then we get 18b=18

b=1

a=7

so original numb is 71

Submit Your Solution

7 / 26

**Choose the correct option.**

A train travels at an average of 50 miles per hour for 2x1/2 hours and then travels at a speed of 70 miles per hour for 1x1/2 hours. How far did the train travels in the entire 4 hours?

A120 miles

B150 miles

C200 miles

D230 miles

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

total distance=50*5/2+70*3/2= 230miles

Submit Your Solution

8 / 26

**Choose the correct option.**

An athlete runs 200 metres race in 24 seconds. His speed is

A20 km/hr

B28.5 km/hr

C24 km/hr

D30 km/hr

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

speed = distance/time

speed=200/24 = 8.3 m/s

convert into km/hr =8.3*18/5 = 29.88

answer is 30 km/hr

Submit Your Solution

9 / 26

**Choose the correct option.**

A man spend 810 in buying trouser at Rs 70 each and shirt at 30 each.What will be the ratio of trouser and shirt when the maximum number of trouser is purchased?

A2:3

B3:2

C3:4

D4:3

ENone of above

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

70x + 30y = 810

if y= 6 than we get x = 9

so trouser:shirt = 9:6 = 3:2

Submit Your Solution

10 / 26

**Choose the correct option.**

The average weight of 3 men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg more than that of D, replaces A then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. The weight of A is :

A70 kg

B72 kg

C75 kg

D80 kg

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

A+B+C=84*3=252....(i)

A+B+C+D=80*4=320...(ii)

D's age = 320-252=68 kg

then E's age = 68+3=71 kg

Now, B+C+D+E = 79*4=316.....(iii) B+C+68+71=316 or B+C = 177.....(iv)

Put value of B+C in eqn (i)

A=252-177 = 75kg Ans.

Submit Your Solution

Here is the list of questions asked in SBI Clerk Mains paper Practice questions with Answers Page 1. Practice SBI Clerk Mains Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview SBI Clerk Mains Online Test Questions to crack SBI Clerk Mains written round test. Overall the level of the SBI Clerk Mains Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of SBI Clerk Mains