# iGate Aptitude Questions and Answers for Freshers

**Home**>

**Freshers Archives**>

**iGate Placement Questions & Answers**>

**MCQs Questions**

*Accenture (150)*

*Adobe (4)*

*Alcatel-Lucent (2)*

*Broadcom Ltd (33)*

*Aricent (7)*

*Amazon (9)*

*Wipro (378)*

*Tech Mahindra (432)*

*IBM (455)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (489)*

*Commvault (40)*

*Nagarro (80)*

*TCS (677)*

*Infosys (297)*

*Cognizant (128)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (112)*

*Virtusa (121)*

*CGI (50)*

*Syntel Inc. (91)*

*ThoughtWorks (33)*

*iGate (356)*

*Cisco (127)*

*Global Edge (166)*

*Green Valley Motor (76)*

*Sopra Steria (83)*

*Societe Generale (224)*

*L&T Infotech (17)*

*MindTree (60)*

*SAP Labs (27)*

*Hexaware Technologies (60)*

*TCS NQT (612)*

*TCS Digital (95)*

*TCS Ninja (80)*

*Huawei (50)*

*Wipro NLTH (175)*

*Reliance Jio (26)*

*Radisys (2)*

*GlobalLogic (2)*

*Brocade (2)*

*Sapient (1)*

*(2)*

*Acuvate Software (1)*

*Citrix (2)*

*Goldman Sachs (1)*

*Happiest Minds (1)*

*Deloitte (2)*

1 / 349

**Choose the correct option.**

A train 575 m long crosses a tunnel of length 325 in 90 sec. What is the speed of the train in kmph.

A28

B32

C36

D24

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Total distance traveled = Length of train + Length of tunnel

= 575 + 325 = 900.

Time taken to cross the tunnel = 90 sec.

Speed in kmph = distance/time * 18/5 = 900/90 * 18/5 = 180/5 = 36 kmph.

Submit Your Solution

2 / 349

**Choose the correct option.**

Three partner's A,B,C start a business. Twice A's capital is equal to thrice B's capital and B's capital is four times C's capital. Out of a total profit of Rs.16500 at the end of the year, B's share is:

ARs.4000

BRs.6000

CRs 7500

DRs.6600

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Let C = x.

Then B = 4x and 2A = 3 * 4x = 12x. or A = 6x.

Therefore, A : B : C = 6x : 4x : x = 6 : 4 : 1.

Therefore, B's capital = Rs. 16500 * 4/11= Rs.6000.

Submit Your Solution

3 / 349

**Choose the correct option.**

The probability that a number selected at random from first 50 natural numbers is a composite number is

A21/25

B17/25

C4/25

D8/25

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

The number of exhaustive events = 50C1 = 50.

We have 15 primes from 1 to 50.

Number of favourable cases are 34.

Therefore, Required probability = 34/50 = 17/25.

Submit Your Solution

4 / 349

**Choose the correct option.**

An article is sold at a certain price. By selling it at 2/3 of that price one loses 10%. Find the gain percent at original price.

A15%

B35%

C25%

D50%

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Let the original S.P be Rs. X.

Then new S.P = Rs. (2/3)X, Loss =10%

So, C.P = Rs. [100/90 * (2/3)X ] = 20X/27.

Now C.P = Rs. 20X/27, S.P =Rs. X.

Gain = Rs. [ X -20X/27 ] =Rs.7X/27.

Hence, Gain % = [ 7X/27 *27/20X *100 ]% = 35%.

Submit Your Solution

5 / 349

**Choose the correct option.**

A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is:

A5%

B7%

C8%

D10%

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Let the rate be R% p.a.

Then, (5000 x R x 2)/100 + (3000 x R x 4)/100 = 2200.

=> 100R + 120R = 2200

=> R = 2200/220 = 10.

.'. Rate = 10%.

Submit Your Solution

6 / 349

**Choose the correct option.**

In a group of donkeys and pigs, the numbers of legs are 16 more than twice the number of heads. The number of donkeys is

A6

B8

C11

D13

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Let the number of donkeys be x and the number of pigs be y.

Then,

=> 4x + 2y = 2(x + y) = 16.

=> 2x + (2x + 2y) = (2x + 2y) + 16.

=> x = 8.

Submit Your Solution

7 / 349

**Choose the correct option.**

The average age of five girls 11.The oldest among them is 15 years old.What is the average of the others?

A20

B15

C10

Dnone of these

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Let 'T' be the total age of 5 girls.

Then, T/5 = 11.

=> T = 55.

Given, Age of the Oldest girl = 15.

Then, Total age of other 4 girls will be 55-15=40.

So, Avg. of other 4 girls 40/4 = 10.

Submit Your Solution

8 / 349

**Choose the correct option.**

What must be added to the two numbers, which are in ratio 5 : 12, so that the new ratio becomes 3:4?

A5

B8

C12

D16

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Let x be the required number.

Then, According to the question,

=> (5+x)/(12+x) = 3/4

=> 20 + 4x = 36 + 3x.

=> x = 16.

Submit Your Solution

9 / 349

**Choose the correct option.**

Today, the age of a father is thrice the age of his son. Ater 5 years the age of father will be 2.5 times the age of his son. What is the age of son today?

A20 years

B15 years

C1 years

D22 years

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Let the age of son = S years and the age of father = F years.

According to the question,

=> F = 3*S.

=> F = 3S.

After 5 years,

=> (F+5) = 2.5 * (S+5).

=> 3S + 5 = 2.5S + 12.5 [put F=3S]

=> 0.5S = 7.5

=> S = 15

Hence, the age of son = 15 years.

Submit Your Solution

10 / 349

**Choose the correct option.**

A number lying between 1000 and 2000 is such that on division by 2, 3, 4,5,6,7 and 8 Leavers remainders 1, 2, 3, 4, 5,6and 7 respectively. The number is

A1876

B1679

C1778

D1654

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

LCM(2,3,4,5,6,7,8)= 1680

2-1=3-2=4-3=...=8-7=1

So, the number = 1680-1 = 1679

Submit Your Solution

Here is the list of questions asked in iGate Aptitude Questions and Answers for Freshers - Q4Interview. Practice iGate Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview iGate Online Test Questions to crack iGate written round test. Overall the level of the iGate Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of iGate

* Most Popular Qs. *

**
**

* Toughest Qs. *