# Wipro NLTH Aptitude Questions With Answers

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Wipro NLTH Placement Questions & Answers**>

**MCQs Questions**

*Accenture (150)*

*Adobe (4)*

*Alcatel-Lucent (2)*

*Broadcom Ltd (33)*

*Aricent (7)*

*Amazon (9)*

*Wipro (378)*

*Tech Mahindra (432)*

*IBM (455)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (489)*

*Commvault (40)*

*Nagarro (80)*

*TCS (677)*

*Infosys (297)*

*Cognizant (128)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (112)*

*Virtusa (121)*

*CGI (50)*

*Syntel Inc. (91)*

*ThoughtWorks (33)*

*iGate (356)*

*Cisco (127)*

*Global Edge (166)*

*Green Valley Motor (76)*

*Sopra Steria (83)*

*Societe Generale (224)*

*L&T Infotech (17)*

*MindTree (60)*

*SAP Labs (27)*

*Hexaware Technologies (60)*

*TCS NQT (612)*

*TCS Digital (95)*

*TCS Ninja (80)*

*Huawei (50)*

*Wipro NLTH (175)*

*Reliance Jio (26)*

*Radisys (2)*

*GlobalLogic (2)*

*Brocade (2)*

*Sapient (1)*

*(2)*

*Acuvate Software (1)*

*Citrix (2)*

*Goldman Sachs (1)*

*Happiest Minds (1)*

*Deloitte (2)*

1 / 175

**Choose the correct option.**

One lady has 2 children, one of her child is boy, what is the probability of having both are boys

A1/2

B1/3

C1/4

D1/5

ENone of above

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

In a family with 2 children there are four possibilities:

1) the first child is a boy and the second child is a boy (bb)

2) the first child is a boy and the second child is a girl (bg)

3) the first child is a girl and the second child is a boy (gb)

4) the first child is a girl and the second child is a girl (gg)

Since we are given that at least one child is a girl there are three possibilities: bg, gb, or gg. Out of those three possibilities the only one with two girls is gg. Hence the probability is 1/3.

**ShortCut By ::**

**aditya**

P=(b,b)(b,g)(g,b) = 1/3 for both boy

Submit Your Solution

2 / 175

**Choose the correct option.**

5% of income of A is equal to 15% of income of B and 10% of income of B is eqaul to 20% of income of C. If income of C is Rs. 2000, then total income of A, B and C is

ARs. 6000

BRs. 18000

CRs. 20000

DRs. 14000

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Already given income of c,=Rs.2000

let x be the income of 'B'and'c'

Now,income of B is=(10/100)*x=(20/100)*2000(since 10% of income B is equal to 20% of income c)

Therefore, solving,x=4000 i.e)B=Rs.4000

Likewise income of A is=(5/100)*x=(15/100)*4000(since 5% of income A is equal to 15% of income B)

Therefore,A=Rs.12000

Total of A,B and C is=2000+4000+12000=18000 Rs.

Submit Your Solution

3 / 175

**Choose the correct option.**

3 machines a,b,c can be used to produce a product. Machine a will take 60 hours to produce a million units. Machine b is twice as fast as machine a. Machine c takes the same amount of time as machine a and b taken together. How much time will be required to produce a million units if all the three machines are used simultaneously?

A12 hours

B10 hours

C8 hours

D5 hours

ENone of above

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

1 hour capacity of

Machine a =1/60 million

Machine b =2*(1/60)=1/30 million

Machine c =(1/60)+(1/30)=1/20 million

So in 1 hour Machines a,b & c will produce (1/60)+(1/30)+(1/20)=1/10 million

Time taken to produce 1 million units=1/(1/10)=10 hours

Submit Your Solution

4 / 175

**Choose the correct option.**

Given that a+2b=6, and ab=4

Find 2/a + 1/b=?

A3/4

B2/3

C3/2

D4/3

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

2/a+1/b=x, by cross multiplication (2b+a/ab)=x

i.e., 6/4=x

Thereforex=3/2.

Submit Your Solution

5 / 175

**Choose the correct option.**

What is the angle between the hands of a clock when time is 8:30?

A45 degrees

B65 degrees

C71 degrees

D75 degrees

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Clock has total 12 slots

Each slot==360/12=30 degree

Now at 8:30, total slots covered = 2.5

angle=2.5*30=75

Submit Your Solution

6 / 175

**Choose the correct option.**

The ratio of white balls to black balls is 1:2. If 9 grey balls are added then the ratio of white:black:grey is 2:4:3. Find the number of black balls.

A10

B11

C12

D13

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

If 9 grey balls added means, ratio of grey = 3 in all (i.e., 9/3 = 3)

Therefore, black balls = 3 *4 = 12

and the White balls = 3 *2 = 6

i.e., White = 6 ; Black = 12 ; Grey = 9 (Since 2:4:3 ratio)

Submit Your Solution

7 / 175

**Choose the correct option.**

A man spends 75% of his income.If his income increases by 20%,then what will be his new expenditure?

A64%

B45%

C58.40%

D62.50%

ENone of above

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Let Rs 100 be the income

Expenditure=Rs75

Increased income=Rs120

Expenditure in amount is same.

So, expenditure % =75/120 *100=62.5%

Submit Your Solution

8 / 175

**Choose the correct option.**

Three years ago, the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born , the average age of the family is the same today. The present age of the baby is :

A2 yrs

B2.4 yrs

C3 yrs

D1.5 yrs

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

3 years back average age is 17

now 17*5=85+(5*3)=100

now average age of 6(baby)=17

17*6=102

baby age=102-100=2 years

Submit Your Solution

9 / 175

**Choose the correct option.**

Five years ago, the average age of A, B, C and D was 45 years. With E joining them now, the average of all the five is 49 years. How old is E ?

A25 years

B40 years

C45 years

D64 years

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

five years ago age is 45..so we can change to present after 5 years every person has increase on year..so is becomes 50 ..

soo,,50*4(persons)=200..

after e is adding now avg is 49 so 49*5(persons)=245..

e age is 245-200=45.

Submit Your Solution

10 / 175

**Choose the correct option.**

if 12 men working 2 hours a day take 10 days to complete a job, how long will 8 men working 6 hours a day take to do the same work?

A3 days

B4 days

C5 days

D6 days

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

12 men working 2 hours in a day means= 12 * 2hrs = 24hours of work complete in 1day.

Therefore for 10 days= 10 *24hours= 240hours of work done by 12men.

8 men working for 6hours in a day means= 8 *6hours= 48hours of work is completed in 1 day.

Therefore,

= 240/48=5days take to work by 8 men for 6hours in a day.

Submit Your Solution

Here is the list of questions asked in Wipro NLTH Aptitude Questions With Answers. Practice Wipro NLTH Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview Wipro NLTH Online Test Questions to crack Wipro NLTH written round test. Overall the level of the Wipro NLTH Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of Wipro NLTH