# Infosys Aptitude Questions and Answers for Freshers

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Infosys Placement Questions & Answers**>

**MCQs Questions**

*Accenture (147)*

*Adobe (3)*

*Alcatel-Lucent (2)*

*Broadcom Ltd (33)*

*Aricent (7)*

*Amazon (9)*

*Wipro (378)*

*Tech Mahindra (432)*

*IBM (455)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (488)*

*Commvault (40)*

*Nagarro (80)*

*TCS (675)*

*Infosys (296)*

*Cognizant (127)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (111)*

*Virtusa (121)*

*CGI (50)*

*Syntel Inc. (91)*

*ThoughtWorks (33)*

*iGate (356)*

*Cisco (126)*

*Global Edge (166)*

*Green Valley Motor (76)*

*Sopra Steria (83)*

*Societe Generale (224)*

*L&T Infotech (17)*

*MindTree (60)*

*SAP Labs (27)*

*Hexaware Technologies (60)*

*TCS NQT (611)*

*TCS Digital (94)*

*TCS Ninja (80)*

*Huawei (50)*

*Wipro NLTH (175)*

*Reliance Jio (26)*

*Radisys (2)*

*GlobalLogic (2)*

*Brocade (2)*

*Sapient (1)*

*(1)*

*Acuvate Software (1)*

*Citrix (2)*

*Goldman Sachs (1)*

*Happiest Minds (1)*

1 / 290

**Choose the correct option.**

A train traveling at 72 kmph crosses a platform in 30 seconds and a man standing on the platform in 18 seconds. What is the length of the platform in meters?

A300 meters.

B550 meters.

C340 meters.

D240 meters.

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Here is no explanation for this answer

Submit Your Solution

2 / 290

**Choose the correct option.**

A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price and still gains 17% on the whole. Find at what percent above the cost price did he mark his goods.

A35%

B25%

C30%

D45%

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Lets assume the cost price = Rs. 100.

So SP = 117 (Given gain 17% on the whole.)

Lets assume the marked price = Rs. x

So, 90% of x = 117 (10% discount on marked price)

=> 90/100 * x = 117

=> x = 130

So, shopkeeper marked his goods 30% above the CP.

Submit Your Solution

3 / 290

**Choose the correct option.**

The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

A16 cm.

B18 cm.

C17 cm.

D19 cm.

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

As per the question:

(Perimeter of rectangle)/Breadth of rectangle) = 5/1

=> 2(l + b)/b = 5/1

=> 2l + 2b = 5b => 3b = 2l =>

b = (2/3)l ----------(1)

Area of rectangle = 216 cm^2

So, l x b = 216

put the value of b from eq. (1).

=> l * (2/3)l = 216 .

l*l = 324 or l^2 = 324

So, l = 18 cm.

Submit Your Solution

4 / 290

**Choose the correct option.**

Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30 degree and 45 degree respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

A276 metre

B273 metre

C270 metre

D263 metre

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Here is no explanation for this answer

Submit Your Solution

5 / 290

**Choose the correct option.**

A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is:

A550 kg.

B400 kg.

C600 kg.

D650 kg.

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Profit on 1st part Profit on 2nd part:

8% 18%

\ /

Mean Profi 14%

/ \

4 6

Ratio of 1st and 2nd parts = 4 : 6 = 2 : 3

Quantity of 2nd kind = (3/5 ) * 1000 kg = 600 kg

Submit Your Solution

6 / 290

**Choose the correct option.**

Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them?

A33, 46

B33, 42

C32, 46

DNone of these

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Lets assume first student secured x marks.

So second student will secured (x + 9).

Sum of both students marks = x + (x + 9) = (2x + 9)

As per Question, (x + 9) was 56% of the sum of their marks.

So, (x+9) = 56/100(2x+9)

=> (x+9) = 14/25(2x+9)

=> 25x + 225 = 28x + 126

=> x = 33.

So, (x + 9) = 33 + 9 = 42

Hence, their marks are 33 and 42 respectively.

Submit Your Solution

7 / 290

**Choose the correct option.**

If log(base 10) 5 + log(base 10)(5x + 1) = log(base 10)(x + 5) + 1, then x is equal to:

A9

B3

C1

D4

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Given log(base 10) 5 + log(base 10)(5x + 1) = log(base 10)(x + 5) + 1

=> log(base 10) 5 + log(base 10)(5x + 1) = log(base 10)(x + 5) + log(base 10) 10

Hint: log (base Z)Z = 1

=> log(base 10)[5 (5x + 1)] = log(base 10) [10(x + 5)] ------ (Point to Remember.)

=> 5(5x + 1) = 10(x + 5)

=> 5x + 1 = 2x + 10

=> x = 3

Submit Your Solution

8 / 290

**Choose the correct option.**

From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?

A1/221

B1/212

C1

D25/57

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Lets assume the sample space = S

Then, n(S) = 52C2 = (52 x 51)/(2x1) = 1326

Let E = event of getting 2 kings out of 4

=> n(E) = 4C2 = (4 x 3)/(2 x 1) = 6

=> P(E) =n(E)/n(S) =6/1326 = 1/221

Submit Your Solution

9 / 290

**Choose the correct option.**

How many three digit numbers abc are formed where at least two of the three digits are same.

A250

B252

C300

D280

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Total 3 digit numbers = 9 x 10 x 10 = 900

Total number of 3 digit numbers without repetition = 9 x 9 x 8 = 648

So, the number of three digit numbers with at least one digit repeats = 900 - 648 = 252.

Submit Your Solution

10 / 290

Find the missing term of the series:-

2,5,10,17,?,41

A38

B41

C28

DNone of these

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

2+3=5, 5+5=10, 10+7=17,

So, the next prime number is 11

so,17+11=28.

and, 28+13=41

Submit Your Solution

Here is the list of questions asked in Infosys Aptitude Questions and Answers for Freshers - Q4Interview. Practice Infosys Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview Infosys Online Test Questions to crack Infosys written round test. Overall the level of the Infosys Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of Infosys