[Updated] Goldman Sachs Aptitude Test Questions and Answers
Practice List of TCS Digital Coding Questions !!!
Take 50+ FREE!! Online Data Interpretation Mock test to crack any Exams.

# Practice Questions & Answers :: SBI PO Mains

Home > Freshers Archives > Exam Questions & Answers > SBI PO Mains Practice Q&A
671

## Total Practice Qs: 24+

NA
SHSTTON
2
Solv. Corr.
5
Solv. In. Corr.
7
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

1 / 24

Choose the correct option.

What is the sum of all 5 digit nos formed using 1,3,5,7,9 without repetetion?

A5151000

B6161600

C6666600

D5555500

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesSSC CGL Tier I |

Explanation:

Without any Repetetion of the numbers Sum would be
(n-1)!(sum of the numbers)(1 as many times as digits of the number)

Here
(5-1)!(1+3+5+7+9)(11111)
24*25*11111 = 6666600

NA
SHSTTON
1
Solv. Corr.
0
Solv. In. Corr.
1
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

2 / 24

Choose the correct option.

In how many different ways could couples be picked from 8 men and 5 women?

A8

B5

C13

D40

ENone of above

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

1 men from 8 men can be chosen by 8 ways
1 women from 5 women can be chosen by 5 ways

men and women = couple

so, 8*5 =40

NA
SHSTTON
0
Solv. Corr.
2
Solv. In. Corr.
2
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

3 / 24

Choose the correct option.

Total num of pupiles in 3 grades of scholl is 333. The no of pupiles in grades 1 and 2 are un 3:5 ratio and 2 and 3 grades are 7:11 ratio .What is the strength of class that has highest no of pupils?

A180

B174

C193

D165

ENone of above

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

Ratio G1:G2=3:5 and G2:G3=7:11
So G1:G2:G3=21 : 35 : 55
Let the strength of three classes are 21x, 35x and 55x respectively, then 21x+35x+55x= 333
=> 111x= 333 or x=3
So strength of the class with highest number of pupils=55x=55*3= 165

NA
SHSTTON
1
Solv. Corr.
1
Solv. In. Corr.
2
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

4 / 24

Choose the correct option.

The average of 11 observations is 60. If the average of first five observations is 58 and that of the last five is 56, then the sixth observation is :

A90

B110

C85

D100

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

Let the 6th observation be x.
According to the question,
Total = 11 * 60 -----(i)
Total of first five = 58 * 5 ---(ii)
Total of Last five = 56 * 5 ---(iii)
Now, 58 * 5 + 56 * 5 + x = 660.
=> 114 * 5 + x = 660.
=> x = 660 - 570 = 90.

NA
SHSTTON
0
Solv. Corr.
0
Solv. In. Corr.
0
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

5 / 24

Choose the correct option.

At 3.40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of?

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

In 60 min, min hand moves by 360 deg
and hr hand moves by 30 deg.
In 40 min, hr hand moves by 20 deg...wrt 3/0 clock position and 110 deg w.r.t 12'o clock position.
In 40 min, min hand moves by 240 deg.... w.r.t 12 'o clock position.
angle between min and hr hand = 240-110 = 130 deg

NA
SHSTTON
1
Solv. Corr.
0
Solv. In. Corr.
1
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

6 / 24

Choose the correct option.

A student is ranked 13th from right and 8th from left. How many are there?

A15

B20

C25

D10

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

20 are there.
13th from right means = x + 12
8th from left means = 7 + x
Total = 12+7+1 = 20

NA
SHSTTON
1
Solv. Corr.
0
Solv. In. Corr.
1
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

7 / 24

Choose the correct option.

If A and B can do a piece of work in 10 days and A alone can do it in 15 days, how long will B take to do it?

A45 days

B30 days

C15 days

D40 dyas

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

A+B=1/10
A=1/15
so,B=1/10-1/15=1/30
B take 30 days.

NA
SHSTTON
1
Solv. Corr.
0
Solv. In. Corr.
1
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

8 / 24

Choose the correct option.

Total ages of P, Q,R be 27. P is two years elder than Q. Who is twice as old as R. Then how old is Q?

A12

B10

C13

D14

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

Let the age of R be x then ,
age of Q= 2x and of P=2x+2
now , according to question
(x)+(2x)+(2x+2)=25
i,e. x=5
Hence age of R = 5 years and of Q=2x=2*5=10 years.

NA
SHSTTON
1
Solv. Corr.
0
Solv. In. Corr.
1
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

9 / 24

Choose the correct option.

The average of the first five prime numbers greater than 20 is:

A32.20

B31.00

C31.01

D32.00

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Hexaware TechnologiesSBI PO Mains |

Explanation:

prime no are 23,29,31,37,41 and average will be (23+29+31+37+41)/5=32.20

NA
SHSTTON
0
Solv. Corr.
0
Solv. In. Corr.
0
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

10 / 24

Choose the correct option.

What is the ratio of (1/4 )to the power 3 and (1/4) to the power 4?

A1:4

B3:4

C4:3

D4:1

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Wipro NLTHSBI PO Mains |

Explanation:

1/4 to the power 3 = 0.015625…...(1)
1/4 t0 the power 4 = 0.00390625…....(2)
Dividing (1) by (2), we get 4.
Hence ratio is 4:1