Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.


Please wait...

Arithmetic Aptitude :: Banker's Discount

Home > Arithmetic Aptitude > Banker's Discount > General Questions

1. The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker's discount is:

Answer: Option C

Explanation:

Let Amount=X



Banker's Gain (B.G)  =  Banker's Discount (B.D) - True Discount (T.D)



270   = (X*12*3)/100 - (X*12*3)/(100 (12*3))



X=2833.33



B.D=2833.33*12*3/100



B.D=1020



So Option C is correct

Workspace


Tags:  IBM

2. The banker's gain on a bill due 2 year hence at 10% per annum is Rs. 8. The true discount is:

Answer: Option B

Explanation:

True Discount = (B.G*100)/(Rate*Time)
T.D = (8*100)/(10*2)
= 8*5 = Rs. 40

Workspace


Tags:  Accenture

3. The banker's discount on a bill due 4 months hence at 15% is Rs. 420. The true discount is:

Answer: Option A

Explanation:

T.D= (B.D*100)/(100+(R*T))

     = Rs. (420*100)/(100+(15*1/3))

     = Rs. ((420*100)/105)

     = Rs. 400.

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

4. The banker's discount on Rs. 1600 at 15% per annum is the same as true discount on Rs. 1680 for the same time and at the same rate. The time is:

Answer: Option B

Explanation:

S.I on Rs. 1600= T.D on Rs. 1680.

So, Rs. 1600 is the present worth of Rs. 1680; i.e; Rs. 80 is on Rs. 1600 at 15%.

So, time=(100*80)/(1600*15)

            = 1/3 years

            = 4 months.

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

5. The banker's gain of a certain sum due 2 years hence at 10% per annum is Rs. 24. The present worth is:

Answer: Option C

Explanation:

T.D= (B.G*100)/(R*T)

     = Rs.(24*100)/(10*2)

     = Rs. 120


So, present worth P.W= (100*T.D)/(R*T)

                                = Rs. (100*120)/(10*2)

                                = Rs. 600

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

6. The banker's discount on a sum of money for 1 1/2 years is Rs. 558 and the true discount on the same sum for 2 years is Rs. 600. The rate percent is:

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

7. The banker's discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is:

Answer: Option A

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

8. The present worth of a certain sum due sometime hence is Rs. 1600 and the true discount is Rs. 160. The banker's gain is:

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

9. The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs. 800 and the true discount is Rs. 36. The banker's discount is:

Answer: Option B

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

10. The banker's gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is Rs. 6. The true discount is:

Answer: Option D

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!



Most Popular Qs.

Latest MCQ Qs.