Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Logical Reasoning :: Statement and Argument

1. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself?

Arguments:
(i) Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our imports.
(ii) No. Even selective encouragement would lead to shortages.

Answer: Only argument I is strong

Explanation:

Clearly, India can export only the surplus and that which can be saved after fulfilling its own needs, to pay for its imports. Encouragement to export cannot lead to shortages as it shall provide the resources for imports. So, only argument I holds.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

2. Statement: Should India give away Kashmir to Pakistan?

Arguments:
(i) No. Kashmir is a beautiful state. It earns a lot of foreign exchange for India.
(ii) Yes. This would help settle conflicts.

Answer: Only argument I is strong

Explanation:

Clearly, India cannot part with a state that is a major foreign exchange earner to it. So, argument I holds strong. Further, giving away a piece of land unconditionally and unreasonably is no solution to settle disputes. So, argument II is vague.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

3. Statement: Should there be students union in college/university?

Arguments:
(I) No. This will create a political atmosphere in the campus.
(II) Yes, it is very necessary Students are future political leaders.

Answer: Both I and II are strong

Explanation:

The students union formation shall be a step towards giving to students the basic education in the field of politics. However, it shall create the same political atmosphere in the campus. Thus, both the arguments hold strong.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

4. Statement: Should India make efforts to harness solar energy to fulfil its energy requirements?

Arguments:
(I) Yes, Most of the energy sources used at present is exhaustible.
(II) No. Harnessing solar energy requires a lot of capital, which India lacks in.

Answer: Only argument I is strong

Explanation:

Clearly, harnessing solar energy will be helpful as it is an inexhaustible resource unlike other resources. So, argument I holds. But argument II is vague as solar energy is the cheapest form of energy.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. Statement: Should children be legally made responsible to take care of their parents during their old age?

Arguments:
(I) Yes. Such matter can only be solved by legal means.
(II) Yes. Only this will bring some relief to poor parents.

Answer: Neither I nor II is strong

Explanation:

Taking care of the parents is a moral duty of the children and cannot be thrust upon them legally, nor such a compulsion can ensure good care of the old people. So, none of the arguments holds strong.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. Statement: Should India have no military force at all?

Arguments:
(I) No. Other countries in the world do not believe in non-violence.
(II) Yes. Many Indians believe in non-violence.

Answer: Neither I nor II is strong

Explanation:

Clearly, India needs to have military force to defend itself against the threat of other military powers in the world. So, none of the arguments holds strong.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. Statement: should there be students' union in college/university?

Arguments:
I. No. This will create a political atmosphere in the campus.
II. Yes. It is very necessary. Students are the future political,leaders.

Answer: Both I and II are strong

Explanation:

The students union formation shall be a step towards giving to students the basic education in the field of politics. However, it shall create the same political atmosphere in the campus. Thus, both the arguments hold strong.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. Statement: Should health care service be nationalized?

Arguments:
I. Yes. It has been done elsewhere also.
II. No. The quality of health care service will deteriorate.

Answer: If neither I nor II is strong

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!