# Online Aptitude Test for TCS

**Home**>

**Freshers Archives**>

**TCS Placement Questions & Answers**>

**MCQs Questions**

*Accenture (147)*

*Adobe (3)*

*Alcatel-Lucent (2)*

*Broadcom Ltd (33)*

*Aricent (7)*

*Amazon (9)*

*Wipro (378)*

*Tech Mahindra (432)*

*IBM (455)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (488)*

*Commvault (40)*

*Nagarro (80)*

*TCS (675)*

*Infosys (296)*

*Cognizant (127)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (111)*

*Virtusa (121)*

*CGI (50)*

*Syntel Inc. (91)*

*ThoughtWorks (33)*

*iGate (356)*

*Cisco (126)*

*Global Edge (166)*

*Green Valley Motor (76)*

*Sopra Steria (83)*

*Societe Generale (224)*

*L&T Infotech (17)*

*MindTree (60)*

*SAP Labs (27)*

*Hexaware Technologies (60)*

*TCS NQT (611)*

*TCS Digital (94)*

*TCS Ninja (80)*

*Huawei (50)*

*Wipro NLTH (175)*

*Reliance Jio (26)*

*Radisys (2)*

*GlobalLogic (2)*

*Brocade (2)*

*Sapient (1)*

*(1)*

*Acuvate Software (1)*

*Citrix (2)*

*Goldman Sachs (1)*

*Happiest Minds (1)*

51 / 650

**Choose the correct option.**

a farmer has a rose garden. Every day he either plucks 7 or 6 or 24 or 23 roses. The rose plant are intelligent and when the farmer plucks these no. of roses, the next day 37 or 36 or 9 or 18 new roses bloom up in the garden respectively. On Monday he counts 189 roses, he plucks the roses as per his plan on consecutive days and new roses bloom up as per the intelligence of the plants mentioned above. After some days which of the following can be the number of roses in the garden?

A4

B37

C14

D30

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

lets assume the case of 23.

when he picks up 23 roses the next day there will be 18 new,

so, in this case., 5 flowers will be less every day.

=> when he counts 189, the next day 184, 179,174,169,................so on.

finally the no. of roses left behind will be 4.

Submit Your Solution

52 / 650

**Choose the correct option.**

2 hours after a freight train leaves Delhi, a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train.What was the average speed of the freight train ?

A20.76km/hr

B10km/hr

C10.67km/hr

DNone of these

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Distance travelled by Passenger train=16*4=64km

so,time taken by freight train=4+2=6hr

then, avg speed of freight train=64/6=10.67km/hr

Submit Your Solution

53 / 650

**Choose the correct option.**

Car A leaves city C at 5pm and is driven at a speed of 40 kmph. Two hours later another car leaves city C and is driven in same direction as car A. In how much time car B be 9 km ahead of car A if the speed of car B is 60 kmph.

A4 hr

B4 hr 10min

C4 hr 37min

D4 hr 27min

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Given, car A speed = 40 kmph,

car B speed 60 kmph

Relative speed=(60-40)=20 kmph(as both are in same direction)

when car B started A has already covered distance = 40*2=80m

Time required for both car to be at same position = 80/20 = 4 hr

Additional distance = 9 km

Time required to cover this distance = (9/20)*60=27 min

Therefore, required time = 4hrs 27 min

Submit Your Solution

54 / 650

**Choose the correct option.**

In a mixture of a, b, & c, if a and b are mixed in 3:5 ratio and b and c are mixed in 8:5 Ratio and if the final mixture is 35 liters, find the amount of b?

A15.73

B23.5

C15.37

D15.66

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

The ratio is A:B:C =24:40:25

So, B=35*40/89=15.73

Submit Your Solution

55 / 650

**Choose the correct option.**

Jake can dig a well in 16 days. Paul can dig the same well in 24 days. Jake, Paul and Hari together dig the well in 8 days. Hari alone can dig the well in ?

A24 days.

B48 days.

C36 days.

D27 days.

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

As Jake , Paul and Hari can dig the well in 8 days,

Jack one day work = 1/16

Paul one day work = 1/24

Given, (Jake,Paul and hari) 1 day work = 1/8

So, 1/16 + 1/24 + 1/x = 1/8

=> 1/x=1/48

Therefore, Paul can finished work in 48 days.

Submit Your Solution

56 / 650

**Choose the correct option.**

There are two bottles A and B, each filled with milk and water in the ratio 5:3 and 1:2 respectively. A new mixture is formed by mixing the contents of A and B in the ratio 4:3.What is the ratio of composition of milk and water in the new mixture?

A1:3

B1:2

C1:1

D3:2

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Bottle A mixture: milk = 5/8 & water=3/8

Bottle B mixture: milk = 1/3 & water=2/3

Given New mixture (Bottle A & B) ratio = 4:3

Now milk ratio = (5/8*4/7) + (1/3*3/7) = 1/2

and water = (3/8*4/7) + (2/3*3/7) = 1/2

So, New mixture ration milk : water = 1 : 1

**ShortCut By ::**

**lavanya**

5+1:3+2=6:5

6-4:5-3=2:2

answer=1:1

Submit Your Solution

57 / 650

**Choose the correct option.**

Find the sum of number between 200 and 300, which is multiple of 3?

A8217

B8317

C8127

D8172

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Sequence: 201 + 204 + 207 + ...............+ 297

So n=33,a=201,l=297

So, s=n/2[a+l] = 33/2(201 + 297) = 33/2 * 498 =8217

Submit Your Solution

58 / 650

**Choose the correct option.**

Arun makes a popular brand of ice cream in a rectangular shaped bar 6cm long, 5cm wide and 2cm thick. To cut costs, the company had decided to reduce the volume of the bar by 19%. The thickness will remain same, but the length and width will be decreased by some percentage. The new width will be,

A5.5 cm.

B4.5 cm.

C7.5 cm.

D6.5 c.m.

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

volume=l*b*h=6*5*2=60cm^3

now volume is reduced by 19%.therefore 81/100 *60=48.6

now,thickness remains same and let length and breadth be reduced by x%

so,new volume: 2*x/100 *6*x/100 *5=48.6

=>x=90 thus length and width is reduced by 90%

new width =90% of 5 =4.5

Submit Your Solution

59 / 650

**Choose the correct option.**

When all words in "MASTER" is sorted in alphabetical order then what is the 49th word ?

AA R E M S T

BA E R M S T

CA M E R S T

DNone of these

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Arranged alphabet: A E M R S T

word start with A: A _ _ _ _ _ =120

so,word start with A

next, A E _ _ _ _=24

next, A M _ _ _ _=24

total word is 48

so.word at 49 rank is A R E M S T.

Submit Your Solution

60 / 650

**Choose the correct option.**

How many integers in the given below set do not contain the digit 7. 1000,1001,1002,-------------------------.9998,9999

A5832

B2888

C1444

D6746

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Total number of four digit numbers =9000 (9999 - 999)

Find the numbers not having digit 7 in them.

Now consider the units place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,2,3,4,5,6,8,9)

Tens place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,2,3,4,5,6,8,9)

Hundreds place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,2,3,4,5,6,8,9)

Thousands place can be selected in 8 ways (i.e 1,2,3,4,5,6,8,9) here '0' cannot be taken

Total number of numbers not having digit 7 in it =9 x 9 x 9 x 8 =5832

Submit Your Solution

TCS question papers with answers, TCS question papers with solutions, TCS question papers with solutions pdf, TCS question pattern, TCS questions, TCS questions and answers, TCS questions with answers, TCS rate per kg, TCS aptitude paper, TCS aptitude papers, TCS company aptitude question papers, TCS interview aptitude questions, TCS interview aptitude questions and answers, TCS latest aptitude questions