1 / 97
How much is 80% of 40 is greater than 4/5 of 25?
A12
B10
C11
D13
Answer: Option A
Explanation:80% of 40 = 40 * (80/100) and 4/5 fo 25 = 25 * 4/5
[40* (80/100) - 25*(4/5) ] = [3200/100 - 100/5]
= 32 - 20 = 12
Workspace
2 / 97
After decreasing 24% in the cost price of an article,its costs Rs.912. Find the actual cost of an article?
A1200
B1300
C1400
D1100
Answer: Option A
Explanation:CP* (76/100) = 912 => CP = 912 * 100/76
CP= 12 * 100
=> CP = 1200
cost price of article = Rs. 1200
Workspace
3 / 97
Ravi's salary was reduced by 25%.Percentage increase to be effected to bring the salary to the original level is
A33 1/3 %
B20%
C25%
D30%
Answer: Option A
Explanation:Method: 1
Let's assume Ravi salary = 100
It get reduced by 25% => Salary = 75
75(1 + P/100) = 100
1+ P/100 = 4/3
P = 100/3 = 33 1/3%.
Method: 2
You can use directly formula i.e
[(R*100)/(100-R)]% Where 'R' is decresed %
so put 25 at place of 'R'
=> [(25 * 100)/(100 - 25)]% => [(25 *100)/75]%
=>100/3% = 33 1/3%
Workspace
4 / 97
Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg
A20
B30
C40
D50
Answer: Option C
Explanation:1. Given fresh fruit has 68% water,
=> Remaining 32% will be fruit content.
2. Given Dry fruit has 20% water
=> Remaining 80% is fruit content.
Here assume weight of dry fruit = x kg.
"fruit content in both the fresh fruit and dry fruit is the same"
Fruit % in fresh-fruit = fruit% in dry-fruit
so (32/100) * 100 = (80/100 )* x
=> x = 40 kg.
Workspace
5 / 97
Ram donated 4% of his income to a charity and deposited 10% of the rest in a Bank. if now he has Rs 8640 left with him, then his income is
ARs. 12500
BRs. 12000
CRs. 10500
DRs. 10000
Answer: Option D
Explanation:Let Ram's Income = Rs. 100.
Donation to charity = Rs. 4
Amount deposited in bank = (96 * l0)/100 = Rs. 9.6
Savings = (100 - 13.6) = Rs. 86.4
so Rs. 86.4 = 100
=> Rs. 8640 = (100/86.4) * 8640 = Rs. 10000
Workspace
6 / 97
In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what percent of all the employees went to the picnic?
A33.33%
B34%
C30%
D33%
Answer: Option D
Explanation:Lets assume that total 100 employees are in company.
out of that 35 are man and remaining 65 are women.
20% of man 35 = 20*35/100
40% of women = 40*65/100
total employees = 7+26 = 33 out of 100
=> 33 %
Workspace
7 / 97
A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error in the calculation?
A34%
B44%
C54%
D64%
Answer: Option D
Explanation:Let the number be x.
Then, error = x*5/3 - x*3/5 = x * 16/15
So Error% = ( x*16/15 * 3/5x * 100)% = 64%.
Workspace
8 / 97
If A's height is 40% less than that of B, how much percent B's height is more than that of A?
A66.66%
B76.66%
C96.66%
D86.66%
Answer: Option A
Explanation:Excess of B's height over A's = [(40/(100 - 40)] x 100%
= 66.66%
Workspace
9 / 97
In a certain college, 20% of the boys and 40% of the girls attended the annual college outing. If 35% of all the students are boys, what percent of all the employees went to the outing?
A33%
B35%
C25%
D33.33%
Answer: Option A
Explanation:Lets assume total students =100
so in that 35 students are boys and remaining 65 will be girl.
20% of boys = (35)*20/100 = 7
40% of girls = (65)*40/100 = 26
Totally (26+7)=33 employee went to outing.
So 33 is 33% in 100
=> 33% employees went for outing.
Workspace
10 / 97
If the price of petrol increases by 25%, by how much must a user cut down his consumption so that his expenditure on petrol remains constant?
A25%
B20%
C25%
DNone of these
Answer: Option B
Explanation:Let the petrol 1 unit initial price be rs 100.
25% increase on rs 100= rs 125
since expenditure to remain constant 125*x= 100*1
x=.80 unit
So, consumer reduces =.20 unit i.e 20%
Workspace