Arithmetic Aptitude :: Races and Games

Home > Arithmetic Aptitude > Races and Games > General Questions

NA
SHSTTON
5
Solv. Corr.
11
Solv. In. Corr.
16
Attempted
0 M:27 S
Avg. Time

1 / 16

In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:


A21 m

B26 m

C28 m

D29 m

EData inadequate

Answer: Option C

Explanation:

we  can do  a by percantage  method 

A can beat b by

100*75/100=75

25 km

75*96/100=72

100-72=28


Workspace

NA
SHSTTON
3
Solv. Corr.
4
Solv. In. Corr.
7
Attempted
0 M:40 S
Avg. Time

2 / 16

Choose the correct option.

P can give Q a start of 20 seconds in a kilometer race. P can give R a start of 200 meters in the same kilometer race. And Q can give R a start of 20 seconds in the same kilometer race. How long does P take to run the kilometer?


A150 sec.

B60 sec.

C160 sec.

D210 sec.

Answer: Option C

Explanation:

P can give Q a start of 20 seconds in a kilometer race. So, if Q takes 'x' seconds to run a
kilometer, then P will take x – 20 seconds to run the kilometer.

Q can give R a start of 20 seconds in a kilometer race. So, if R takes 'y' seconds to run a
kilometer, then Q will take y – 20 seconds to run the kilometer.

We know Q takes x seconds to run a kilometer
Therefore, x = y – 20

Therefore, P will take x – 20 = y – 20 – 20 = y – 40 seconds to run a kilometer.

i.e. P can give R a start of 40 seconds in a kilometer race, as R takes y seconds to run a kilometer
and P takes only y – 40 seconds to run the kilometer.

We also know that P can give R a start 200 meters in a km race.
This essentially means that R runs 200 meters in 40 seconds.
Therefore, R will take 200 seconds to run a km.
If R takes 200 seconds to run a km, then P will take 200 – 40 = 160 seconds to run a km.

Workspace

NA
SHSTTON
2
Solv. Corr.
6
Solv. In. Corr.
8
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

3 / 16

Choose the correct option.

A takes 3 min 45 seconds to complete a kilometre. B takes 4 minutes to complete the same 1 km track. If A and B were to participate in a race of 2 kms, how much start can A give B in terms of distance?


A105 m

B122 m

C100 m

D125 m

Answer: Option D

Explanation:

A can give B a start of 15 seconds in a km race.
B takes 4 minutes to run a km. i.e 1000/4= 250 m/min = 250/60 m/sec
Therefore, B will cover a distance of = 62.5 meters in 15 seconds.
The start that A can give B in a km race therefore, is 62.5 meters, the distance that B run in 15 seconds.
Hence in a 2 km race, A can give B a start of 62.5 * 2 = 125 m or 30 seconds.

Workspace

NA
SHSTTON
1
Solv. Corr.
6
Solv. In. Corr.
7
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

4 / 16

Middle earth is a fictional land inhabited by hobbits, elves, dwarves and men. The hobbits and elves are peaceful creatures that prefer slow, silent lives and appreciate nature and art. The dwarves and the men engage in physical games. The game is as follows. A tournament is one where out of the two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The matches are played in different rounds, where in every round; half of the teams get eliminated from the tournament. If there are 8 rounds played in knock out tournament, how many matches were played?


A257

B256

C72

D255

Answer: Option D

Explanation:

Middle-earth-is-a-fictional-land-inhabited-by-hobbits

Workspace

NA
SHSTTON
11
Solv. Corr.
21
Solv. In. Corr.
32
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

5 / 16

Choose the correct option.

In a game of 80 points. A can give B 5 points and C 15 points. Then how many points B can give C in a game of 60?


A9 points

B6 points

C8 points

D10 points

 View Answer |  Discuss in Forum |  Workspace | Asked In Tech Mahindra |

Answer: Option C

Explanation:

A can give B 5 points A / B = 80/75
A can give C 15 points A / C = 80/ 65

B can give C a points of ( B / A ) * ( A / C)

(75 / 80) * ( 80 / 65)
(75 / 65) = 15/13

Need to be find in a game of 60 , so multiply numerator and denominator with 4 such that the ratio becomes 60/52

Therefore B can give C of (60-52) = 8 points

Workspace

NA
SHSTTON
7
Solv. Corr.
18
Solv. In. Corr.
25
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

6 / 16

Choose the correct option.

A can run 3 Kms in 3 min 18 sec and B can run same distance in 3 min 40 sec, then by how much distance A can beat B?


A300 m

B220 m

C280 m

D195 m

 View Answer |  Discuss in Forum |  Workspace | Asked In Tech Mahindra |

Answer: Option A

Explanation:

Given, 3km or 3000m Difference is 22 second
3 min 40sec = 220 sec
so, 3000*22/220 = 300m

Workspace

NA
SHSTTON
10
Solv. Corr.
13
Solv. In. Corr.
23
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

7 / 16

Choose the correct option.

In a 200 M race A beats B by 35 M or 7 seconds. A's time over the cause is ______


A47 Sec.

B40 Sec.

C33 Sec.

DNone of these

 View Answer |  Discuss in Forum |  Workspace | Asked In Tech Mahindra |

Answer: Option C

Explanation:

B covers 35m in 7 seconds B take time = (200*7)/35=40
A takes time = (40-7)= 33 Sec.

Workspace

NA
SHSTTON
8
Solv. Corr.
10
Solv. In. Corr.
18
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

8 / 16

Choose the correct option.

A can run 1.5 km distance in 2 min 20 seconds, while B can run this distance in 2 min 30 sec. By how much distance can A beat B?


A90 m

B100 m

C120 m

D180 m

 View Answer |  Discuss in Forum |  Workspace | Asked In Tech Mahindra |

Answer: Option B

Explanation:

A takes time 2.20 min. = 140 Sec. B takes time 2.30 min. = 150 Sec.
Diffrence = (150-140) = 10 Sec.
Now we are to find distance covered in 10 sec by B
150 Sec. = 1500 m.
1 Sec=10 m.
10 Sec = 10*10=100 m

Workspace

NA
SHSTTON
2
Solv. Corr.
15
Solv. In. Corr.
17
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

9 / 16

Choose the correct option.

In a race of 4 Kms A beats B by 100 m or 25 seconds, then time taken by A is


A8 min 15 sec

B10 min 17 sec

C15 min 8 sec

D16 min 15 sec

 View Answer |  Discuss in Forum |  Workspace | Asked In Tech Mahindra |

Answer: Option D

Explanation:

B covers 100m in 25 seconds B take time =(4000*25)/100=1000 sec=16 min 40 sec.
A takes time =1000 sec-25sec=975 sec= 16 min 25 sec.

Workspace

NA
SHSTTON
10
Solv. Corr.
8
Solv. In. Corr.
18
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

10 / 16

Choose the correct option.

In a 200 m race, A beats B by 20 m and c by 38m. In a race of 300 m B will beat C by


A20 m

B30 m

C25 m

D15 m

 View Answer |  Discuss in Forum |  Workspace | Asked In Tech Mahindra |

Answer: Option B

Explanation:

If a runs 200m then b runs 200-20=180m
then c runs 200-38=162m
if b runs 300m then c runs 162/180*300=270
therefore b beats c by 300-270=30

Workspace