Arithmetic Aptitude :: Average

Home > Arithmetic Aptitude > Average > General Questions

NA
SHSTTON
21
Solv. Corr.
15
Solv. In. Corr.
36
Attempted
0 M:15 S
Avg. Time

1 / 94

Choose the correct option.

The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:


A17 kg

B20 kg

C26 kg

D31 kg

Answer: Option D

Explanation:

Let A, B, C represent their respective weights. Then, we have:

A + B + C = (45 x 3) = 135

A + B = (40 x 2) = 80

B + C = (43 x 2) = 86

Workspace

NA
SHSTTON
19
Solv. Corr.
24
Solv. In. Corr.
43
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

2 / 94

Choose the correct option.

What is the average (arithmetic mean) of all the multiples of ten from 10 to 190 inclusive?


A90

B95

C100

D105

E110

 View Answer |  Discuss in Forum |  Workspace | Asked In BOA (Bank of America) |

Answer: Option C

Explanation:

Answer:100



Solution: All the multiples are (10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 170 180 190)/19=100

Workspace

NA
SHSTTON
45
Solv. Corr.
18
Solv. In. Corr.
63
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

3 / 94

Choose the correct option.

The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.


A285

B150

C105

D104

Answer: Option C

Explanation:

Lets assume three workers a a,b and c
Their average salary is (a+b+c)/3 = 95
=> a+b+c=285

a=115,
b=65
So c=285-115-65=105

Workspace

NA
SHSTTON
21
Solv. Corr.
35
Solv. In. Corr.
56
Attempted
0 M:42 S
Avg. Time

4 / 94

Choose the correct option.

The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is less than 6400 feet. What is the greatest possible length of one of the other tapes?


A7600

B7500

C7000

D8000

Answer: Option A

Explanation:

Minimum length = 6400

2 tap can be of length 6400,

So the next one will be max = (6800*3)-(2*6400)=7600

Workspace

NA
SHSTTON
11
Solv. Corr.
28
Solv. In. Corr.
39
Attempted
0 M:35 S
Avg. Time

5 / 94

Choose the correct option.

When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students


A55

B56

C57

D58

Answer: Option C

Explanation:

Lets assume average weight of the 59 students = x kgs.
=> Total weight of the 59 = 59*x

Given when the weight of this student who left is added, the total weight of the class = (59x + 45)
The average weight decreases by 0.2 kgs, when these students included.
=> (59x+45)/60=(x-0.2)
=> (59x+45)= 60(x-0.2)
=> 59x + 45 = (60A - 12)
=> 45 + 12 = 60x - 59x
=> x = 57

Workspace

NA
SHSTTON
13
Solv. Corr.
22
Solv. In. Corr.
35
Attempted
1 M:34 S
Avg. Time

6 / 94

Choose the correct option.

In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?


A67 kg.

B68 kg.

C69 kg.

DData Inadequate

Answer: Option A

Explanation:

Let Arun's weight by X kg.
According to Arun, 65 < X < 72 -------(1)
According to Arun's brother, 60 < X < 70 ------ (2)
According to Arun's mother X <= 68 --------- (3)
The values satisfying all above 3 conditions are 66, 67 and 68.
so average = (66 + 67 + 68)/3 = 201/3 = 67 kg.

Workspace

NA
SHSTTON
11
Solv. Corr.
27
Solv. In. Corr.
38
Attempted
0 M:54 S
Avg. Time

7 / 94

Choose the correct option.

A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:


A250

B276

C280

D285

Answer: Option D

Explanation:

Required average
=> (510 * 5 + 240 * 25)/30.
=> 8550/30
=> 285.

Workspace

NA
SHSTTON
12
Solv. Corr.
22
Solv. In. Corr.
34
Attempted
1 M:24 S
Avg. Time

8 / 94

Choose the correct option.

The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?


A76 kg

B85 kg

C76.5 kg

DData inadequate

Answer: Option B

Explanation:

Given total weight increased by 2.5 kg.
So total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.
Weight of the new person = (65 + 20) kg = 85 kg.

Workspace

NA
SHSTTON
9
Solv. Corr.
17
Solv. In. Corr.
26
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

9 / 94

Choose the correct option.

The average of 7 consecutive numbers is 20. The largest of these numbers is


A20

B22

C23

D24

Answer: Option C

Explanation:

Let the first number be x,
So last number will be (x+6)

Average = [x+(x+1)+(x+2)+(x+3)+(x+3)+(x+4)+(x+5)+(x+6)]/7 = 20

=> (7x+21) = 20*7
=> 7x = 119
=> x = 17

So largest number= (x+6) = (17+6) = 23

Workspace

NA
SHSTTON
16
Solv. Corr.
8
Solv. In. Corr.
24
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

10 / 94

Choose the correct option.

The average of four consecutive odd numbers is 24. Find the largest number.


A25

B27

C29

D31

Answer: Option B

Explanation:

The numbers will be x, x+2, x+4, x+6
so [x+(x+2)+(x+4)+(x+6)]/4=24
=>(4x+12)/4=24
=> (x+3)=24
=>x=21


So largest number = (21 + 6) = 27

Workspace