Take a note while surfing.
Give your Note a Colorful Tag.
Stay on same information and in Sync wherever you are.
Organize your information,It may take Shape.
Differ your Content by Color.
Easy to pull up your content from anywhere anytime.
Don't Let information to miss,Because it take shape
Simple an Easy Way to take a note.
Get the same in next visit.
Please wait...
1. In the reading room of a library, there are 23 reading spots. Each reading spot consists of a round table with 9 chairs placed around it. There are some readers such that in each occupied reading spot there are different numbers of readers. If in all there are 36 readers, how many reading spots do not have even a single reader?
Answer: Option B
Explanation:1+2+3+4+5+6+7+8= 36 readers
so, 8 spots have different readers.
remainings are 23-8= 15. (at least)
Workspace
Tags: TCS
2. The difference between two no is 9 and the product of the two is 14.What is the square of their sum?
Answer: Option C
Explanation:let's two number are x and y (x>y)
Difference (x-y) = 9 ------- (1)
product x*y = 14 ----------- (2)
from eq. 1
(x-y)^2 = x^2 y^2 - 2xy = 81
=> x^2 y^2 = 81 2*14 = 81 28 = 109------------(3)
some of their Square (x y)^2 = x^2 y^2 2xy
put the value from eq. 3
(x y)^2 = 109 2*14 = 109 28 = 137 (Ans)
Workspace
Tags: TCS
3. How many 9 digit numbers are possible by using the digits 1,2,3,4,5 which are divisible by 4 if the repetition is allowed?
Answer: Option A
Explanation:Here is no explanation for this answer
Workspace
Tags: TCS
4. A sporting goods store ordered an equal number of white and yellow balls. The tennis ball company delivered 45 extra white balls, making the ratio of white balls to yellow balls 1/5 : 1/6. How many white tennis balls did the store originally order for?
Answer: Option C
Explanation:initial the ratio is w/y =1 so w=y
then w+45/y=6/5----------(1)
put eq (1) w=y
then after solving we will be able to found out that w=265
Workspace
Tags: TCS
5. There are 100 wine glass. I offered my servant to 3 paise for every broken glass to be delivered safely and forefeit 9 paise for eyery glass broken. At end of day he received Rs.2.40. how many glass did he break?
Answer: Option C
Explanation:Here is no explanation for this answer
Workspace
Tags: TCS
6. Raj writes a number. He sees that the number of two digits is 9 less than 3 times the number. If the number is increased by 45, the result is the same as the number formed by reversing the digit. Find the number.
Answer: Option B
Explanation:Here is no explanation for this answer
Workspace
Tags: TCS
7. In the equation A + B + C + D + E = FG where FG is the two digit number whose value is 10F + G and letters A, B , C , D , E, F and G each represent different digits. If FG is as small as possible. What is the value of G?
Answer: Option B
Explanation:FG is as large as possible and all the 7 numbers should be different.
By trial and Error method,
9 + 8 + 7 + 6 + 5 = 35....5 is getting repeated twice.
9 + 8 + 7 + 6 + 4 = 34...4 is getting repeated
9 + 8 + 7 + 5 + 4 = 33...3 repeats
9 + 8 + 6 + 5 + 4 = 32
None of the numbers repeat in the above case and 32 is the maximum number FG can have. The value of G is 2.
Workspace
Tags: TCS
8. Three non negative numbers, X, Y and Z are such that the mean is M and the median is 5. If M is 10 more than the smallest number and 15 less than the biggest number, find the value of X+Y+Z.
Answer: Option D
Explanation:Given median=5,so y=5
x+y+z/3=10+z ---(1)
x+y+z/3=x-15 ---- (2)
By solving eq. (1) and (2) we get,
x=25,y=5,z=0
so x+y+z=30
Workspace
Tags: TCS
9. A number is divided by 5,2 and 3 successively in order to get remainders of 0,1, and 2 respectively. What will be the remainders when the same number is divided by 2,3 and 5 respectively?
Answer: Option A
Explanation:when divided by 5, quotient is 11 and remainder is zero.
when 11 is divided by 2, quotient is 5 and remainder is 1.
when 5 is divided by three, quotient is 1 and remainder is 2.
when same operation is applied on 55 i.e. successively divided by 2,3,5..
we get remainders as 1,0,4 successively.
Workspace
Tags: TCS
10. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later the treasurer calculated that if the company had purchased the machine and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?
Answer: Option D
Explanation:Lets assume the price of the machine = x rupee
5 year maintenance charge = 100*60 = 6000
so total investment = x+6000
now total rental charges for five year = 700*60 = 42000
so according to given condition 42000-x-6000 = 2000 so x = 34000
Workspace
Tags: IBM