Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.


Please wait...

Arithmetic Aptitude :: True Discount

Home > Arithmetic Aptitude > True Discount > General Questions

1. Rs. 20 is the true discount on Rs. 260 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same?

Answer: Option B

Explanation:

S.I. on Rs. (260 - 20) for a given time = Rs. 20.
S.I. on Rs. 240 for half the time = Rs. 10.
T.D. on Rs. 250 = Rs. 10.
T.D. on Rs. 260 = Rs. (10/250 x 260) = Rs. 10.40

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

2. A bill falls due in 1 year.The creditor agrees to accept immediate payment of the half and to defer the payment of the other half for 2 years.By this arrangement ins Rs.40.what is the amount of the bill,if he money be worth 12.5%?

Answer: Option C

Explanation:

Let, the sum be Rs. x.

Now,

{ ( x / 2 ) + [ ( x / 2 ) *100 ] / [ 100 + ( 25 / 2 ) * 2 ] } - { ( x * 100 ) / [ 100 + ( 25 / 2 * 1 ) ] } = 40


or, ( x / 2 ) + ( 2x / 5 ) - ( 8x / 9 ) = 40  

or, x = Rs. 3600.  

Therfore, amount of the bill = Rs. 3600.

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

3. A has to pay Rs. 220 to B after 1 year. B asks A to pay Rs. 110 in cash and defer the payment of Rs. 110 for 2 years. A agrees to it. If the rate of interest be 10% per annum, in this mode of payment :

Answer: Option B

Explanation:

Amount of money that A has to pay = P.W of Rs. 220 due 1 year hence

                                                    = Rs. { ( 220 x 100 ) / [ 100 + ( 10 x 1 ) ] }

                                                    = Rs. 200

Amount of money A actually pays = Rs. 110 + P.W of Rs. 110 due 2 years hence

                                                 = {110 + ( 110 x 100 ) / [ 100 + (10 x 2 ) ] }

                                                 = Rs. 192.66

Therefore, A gains = Rs. ( 200 - 192.66 )

                           = Rs. 7.34

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

4. The profit earned by selling an article for Rs 900 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs 490. At what price should the article be sold to make 25% profit?

Answer: Option C

Explanation:

Lets assume C.P = Rs x
900 x = 2(x 450)
3x = 1800
X = Rs 600
C.P = Rs 600, gain required = 25%
S.P = (100 + gain%)*C.P/100
S.P = (100+25)*600/100 = Rs 750

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

5. If a camera is purchased for Rs 490 and sold for Rs 465.50 find the loss%

Answer: Option A

Explanation:

C.P = Rs 490
S.P = Rs 465.50
Loss = C.P S.P = 490 465.50 = 24.5
Loss% = (loss * 100)/C.P% = 24.5*100/490% = 245/49% = 5%

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

6. The true discount on a bill due 9 months hence at 16% per annum is Rs. 189. The amount of the bill is:

Answer: Option D

Explanation:

Let, P.W be Rs. x.

Then, S.I on Rs. x at 16% for 9 months = Rs. 189

So, x * 16 * ( 9 / 12 ) * ( 1 / 100 ) = 189

or, x= Rs. 1575

Therefore, Amount due = P.W + T.D

                                 = Rs. ( 1575 + 189 )

                                 = Rs. 1764

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

7. A owes B, Rs. 1573 payable 1 1/2 years hence. Also B owes A, Rs.1444.50 payable 6 months hence. If they want to settle the account forthwith, keeping 14% as the rate of interest, then who should pay and how much ?

Answer: Option D

Explanation:

A owes = P.w of Rs. 1573 due 3/2 years hence

           = Rs. { ( 1573 x 100 ) / [ 100 + 14 x ( 3 / 2 ) ] }

           = Rs. ( 1573 x 100 ) / 121

           = Rs. 1300

B owes = P.W of Rs. 1444.50 due 6 months hence

           = Rs. { ( 1444.50 x 100 ) / [ 100 + 14 x ( 1 / 2 ) ] }

           = Rs. ( 1444.50 x 100) / 107

           = Rs. 1350

Therefore, B should pay Rs. ( 1350 - 1300 ) = Rs. 50, to A.  


Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

8. The true discount on a bill due 9 months hence at 12% per annum is Rs. Find the amount of the bill and its present worth.

Answer: Option D

Explanation:

Let the amount of the bill be Rs. a

Then,

a x r x t  / 100 + ( r x t ) = T.D

or, a x 12 x 3/4 / 100 + ( 12 x 3/4 ) = 540

or, a = 540 x 109 / 9

or, a = Rs. 6540

Therefore, Amount = Rs. 6540

Hence, Present worth, P.W = Rs. ( 6540 - 540 )

                                       = Rs. 6000


Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

9. The present value of a bill due at the end of 2 years is Rs.1250. If the bill were due at the end of 2 years and 11 months, its present worth would be Rs.1200. Find the rate of interest and the sum.

Answer: Option B

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!

10. The true discount on a certain sum of money due 3 year hence is Rs.100 and the S.I. on the same sum for the same time and at the same rate is Rs.120. Find the sum and the rate percent.

Answer: Option A

Explanation:

Sum can be calculated as,

S = ( S.I x T.D ) / ( S.I - T.D )

   = Rs. [ ( 120 x 100 ) / ( 120 - 100 ) ]  

   = Rs. 600

And, Rate = ( 100 x 120 ) / ( 600 x 3 ) 

       = 6.667%

       = ( 6 + 2/3 ) %

Workspace


Tags:  No Tags on this question yet!



Most Popular Qs.

Latest MCQ Qs.