# Logical Reasoning :: Logical Problems

Home > Logical Reasoning > Logical Problems > General Questions

NA
SHSTTON
7
Solv. Corr.
14
Solv. In. Corr.
21
Attempted
1 M:35 S
Avg. Time

1 / 58

Five college students met at a party and exchanged gossips. Uma said, â€œOnly one of us is lyingâ€. David said, â€œExactly two of us are lyingâ€. Thara said, â€œExactly 3 of us are lyingâ€. Querishi said, â€œExactly 4 of us are lyingâ€. Chitra said â€œAll of us are lyingâ€. Which one was telling the truth?

BQuerishi

CChitra

DThara

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

NA
SHSTTON
15
Solv. Corr.
15
Solv. In. Corr.
30
Attempted
4 M:1 S
Avg. Time

2 / 58

A boy buys 18 sharpeners (brown or white) for Rs. 100. For every white sharpener, he pays one rupee more than the brown sharpener. What is the cost of white sharpener & how much did he buy?

A5, 13

B5, 10

C6, 10

DNone of these

Explanation:

Assume that he bought b, brown sharpeners and w, white sharpeners and the cost of brown sharpener is x and white sharpener is x + 1
So w(x+1) + bx = 100
w + b = 18
b = 18 - w
Substituting in equation 1, we get w(x+1) + (18 -w)x = 100 so w + 18 x = 100
Take option 1: If white sharpners are 13, x = (100 - 13) /18 = 4.833
Option 2, If white sharpeners are 10, x = (100 - 10)/18 = 5 So white sharpeners cost is 6.
Option 3 Satisfies this condition.

Workspace

NA
SHSTTON
11
Solv. Corr.
13
Solv. In. Corr.
24
Attempted
1 M:36 S
Avg. Time

3 / 58

A call center agent has a list of 305 phone nos of people in alphabetic order of names (but she does not have any of the names). she needs to quickly contacts deepak sharma to convey a message to him.If each call takes 2 minutes to complete, and every call is answered, what is the minimum amount of time in which she can guarantee to deliver the message to Mr.Sharma.

A20

B18

C10

D15

Explanation:

305/2=152
152/2=71
71/2=35
35/2=17
17/2=8
8/2=4
4/2=2
2/2=0
we get 0 after 9 times.
ans=9*2=18

Workspace

NA
SHSTTON
13
Solv. Corr.
11
Solv. In. Corr.
24
Attempted
0 M:51 S
Avg. Time

4 / 58

In a cricket match,two batsman scores are 96,96 respectively.They require only 5 runs in 3 balls,can both the batsman complete their centuries?

ANo

Byes

CInsufficient Data

DNone of these

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

NA
SHSTTON
9
Solv. Corr.
11
Solv. In. Corr.
20
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

5 / 58

In a group of 5, Anooj said"one of us are lying", Pooja said"Exactly two are lying", Bitto said "Exactly three are lying", Billa said"Exactly four are lying", Chitra said,"Exactly five of us are lying". Which one said the Truth?

AAnooj

BBitto

CPooja

DBilla

Explanation:

billa is telling truth that exactly four are lying,as there is a group of 5 and the statement of no two people in group matches

Workspace

NA
SHSTTON
9
Solv. Corr.
9
Solv. In. Corr.
18
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

6 / 58

There are 8 people, F, G, H, J, K, L, M, and N. 2 groups are to be formed. F will always go with J. G and M will never go together. H will always go with L. N will always go with G. What are the two groups to be formed?

A1st Way Group 1: F, J, G, N Group 2: M, N, H, L 2nd Way Group 1: F, J, M, K Group 2: G, K, H, L

B1st Way Group 1: F, J, G, N Group 2: M, K, H, L 2nd Way Group 1: F, J, N, K Group 2: G, N, H, L

C1st Way Group 1: F, J, G, N Group 2: M, K, H, L 2nd Way Group 1: F, J, M, K Group 2: G, N, H, L

DNone of these

Explanation:

8 people namely F,G,H,J,K,L,M,and N respectively.
Now we have to form 2 groups
1st condition: F will always go with J
Meaning: F and J always lie in same group. ............(i)
2nd condition:G and M will never go together.
Meaning: G and M always lie in different groups. .........(ii)
3rd condition:H will always go with L.
Meaning:H and L always lie in same group. .............(iii)
4th condition:N will always go with G.
Meaning:N and G always lie in same group. ..........(iv)
According to (i),(ii),(iii),and (iv)
2 groups can be formed in following 2 ways

1st Way
Group 1: F, J, G, N
Group 2: M, K, H, L

2nd Way
Group 1: F, J, M, K
Group 2: G, N, H, L

Workspace

NA
SHSTTON
9
Solv. Corr.
8
Solv. In. Corr.
17
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

7 / 58

A, B, C and D go for a picnic. When A stands on a weighing machine, B also climbs on, and the weight shown was 132 kg. When B stands, C also climbs on, and the machine shows 130 kg. Similarly the weight of C and D is found as 102 kg and that of B and D is 116 kg. What is D's weight

A58kg

B78 kg

C44 kg

DNone of these

Explanation:

A+B=132
B+C=130
C+D=102
B+D=116
A+2B+C=262
B+C+2D=218
A+B-2D=44
132-2D=44
D=44

Workspace

NA
SHSTTON
7
Solv. Corr.
5
Solv. In. Corr.
12
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

8 / 58

Below is a pseudo code Read x

While(x < 60)
write x
x = x*3

The last number in the sequence is 54, what has the user entered as the initial value of x

A2

B5

C3

D4

Explanation:

Given Last value int seq. = 54.

and in every Loop result multiplied By 3.

So By Backward Approach

54/3=18 => 18/3=6

=> 6/3=2.

So, The Starting Value Is 2

Workspace

NA
SHSTTON
8
Solv. Corr.
12
Solv. In. Corr.
20
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

9 / 58

A family I know has several children. Each boy in this family has as many sisters as brothers but each girl has twice as many brothers as sisters. How many brothers and sisters are there?

A5 boys and 3 girls.

B3 boys and 4 girls.

C4 boys and 4 girls.

D4 boys and 3 girls.

Explanation:

Lets assume no. of girls = x and boys = y
y = (x+1) ----------- (i)
As each boy have equal no. of sisters and brothers and he is not included in brothers.
so, 1 is for him in (x+1).

y = 2(x-1) ------ (ii)
as each girl have (x-1) sisters.
By solving eq. (i) and(ii)
girls = 3 and boys = 4

Workspace

NA
SHSTTON
11
Solv. Corr.
11
Solv. In. Corr.
22
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

10 / 58

In a soap company a soap is manufactured with 11 parts. For making one soap you will get 1 part as scrap. At the end of the day u have 251 such scraps. From that how many soaps can be manufactured?

A25

B22

C28

D30

Explanation:

251 scraps will be used to make 22 soaps with remaining 9 scraps. again the 22 soaps will produce 22 scraps.
so 22+9=31 scraps which makes 2 soaps with remaining 9 scraps. Again the 2 soaps will produce 2 scraps.
=> we have 11 scraps which can be used to make 1 soap with 1 scrap as remaining.
Therefore totally,22+2+1=25 soaps.

Workspace