# Practice Questions & Answers :: HireMee

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Exam Questions & Answers**>

**HireMee Practice Q&A**

**HireMee**

*4.04K*

## Tot. Mock Test: 8+

## Tot. Exam. Sec.: 2+

## Total Practice Qs: 239+

*Accenture (135)*

*Adobe (3)*

*Alcatel-Lucent (2)*

*Broadcom Ltd (33)*

*Aricent (7)*

*Amazon (6)*

*Wipro (358)*

*Tech Mahindra (429)*

*IBM (437)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (479)*

*Commvault (40)*

*Nagarro (59)*

*TCS (649)*

*Infosys (287)*

*Cognizant (124)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (111)*

*Virtusa (120)*

*CGI (49)*

*Syntel Inc. (91)*

*ThoughtWorks (33)*

*iGate (349)*

*Cisco (122)*

*Global Edge (163)*

*Green Valley Motor (76)*

*Sopra Steria (82)*

*Societe Generale (224)*

*L&T Infotech (16)*

*MindTree (59)*

*SAP Labs (27)*

*Hexaware Technologies (60)*

*TCS NQT (227)*

*TCS Digital (94)*

*TCS Ninja (75)*

*Huawei (50)*

*Wipro NLTH (127)*

*Reliance Jio (26)*

*Radisys (2)*

*GlobalLogic (2)*

*Brocade (2)*

21 / 239

**Choose the correct option.**

A man sells two houses at the rate of Rs. 1.995 lakhs each. On one he gains 5% and on the other, he loses 5%. His gain or loss percent in the whole transaction is :

A0.25% loss

B0.25% gain

C2.5% loss

D25% loss

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Note: If a person sells two items at the same price; one at a gain of x% and another at a loss of x%, then the seller always incurs a loss expressed as

Loss%=[(Common Loss and Gain%)/10]^2 = (x/10)^2

Loss % = (5/10)^2= 0.5^2= 0.25

Submit Your Solution

22 / 239

**Choose the correct option.**

On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

ARs. 45

BRs. 50

CRs. 55

DRs. 60

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

(C.P. of 17 balls) - (S.P. of 17 balls) = (C.P. of 5 balls)

Submit Your Solution

23 / 239

**Choose the correct option.**

Two lots of Mango with equal quantity, one costing Rs. 10 per kg and the other costing Rs. 15 per kg, are mixed together and whole lot is sold at Rs. 15 per kg. What is the profit or loss?

A10% loss

B10% profit

C20% profit

D20% loss

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Cost Price of 1 kg mango @ Rs. 10 per kg

and Cost of 1 kg Mango @ Rs. 15 per kg = 10 + 15 = Rs. 25 (Cost Price for 2 Kg)

Selling Price for 2 kg = 2 x Rs. 15 = Rs. 30

Here CP < SP

So Profit = (Rs. 30 - Rs. 25) = Rs. 5

Formula Used: Profit% = (profit/CP)*100

Profit % = (5/25) * 100% = 20%

Submit Your Solution

**Tags:** No Tags on this question yet!

24 / 239

**Choose the correct option.**

A discount dealer professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 960 gms for a kg weight. Find his gain %?

A14%

B17%

C23%

DNone of these

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Gain% = [(error *100) / (true value-error)]%

= [(40 * 100) / (1000 - 40)]% = 25/6%

Submit Your Solution

25 / 239

**Choose the correct option.**

The cost price of a television is rs 2400 which is 20% below the market price if it is sold at a discount of 16% on the market price then find its market price, selling price and profit?

ARs. 3000 Rs. 2520 5%

BRs. 4000 Rs. 3520 6%

CRs. 5000 RS. 6250 7%

DNone of these

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

CP = 2400

Let MP = x

So, MP = x * 80/100 = 2400

MP = x = 3000

SP = 3000 * 16/100 = 480+3000 = 2520

Profit = 2520 - 2400 = 120

Profit% = 120*100/2400 = 5

Submit Your Solution

26 / 239

**Choose the correct option.**

A Grocer bought 24 kg coffee beans at price X per kg. After a while one third of stock got spoiled so he sold the rest for $200 per kg and made a total profit of twice the cost. What must be the price of X?

A33 1/3

B66 2/3

C44 4/9

D50 1/3

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Cost price= 24*X,

spoiled= 24*1/3=8 kg, now total amount= (24-8)=16 kg

selling price= 16*200 =3200

profit= (3200-24*X)

profit=2* cost , (3200-24*X)= 2*24*X, x=400/9 =44 4/9

Submit Your Solution

27 / 239

**Choose the correct option.**

Rama bought goods at a discount of 20% of list price.He marks them at a price as search he can give discount of 20% on a marked price and still makes the profit of 20% on selling price.What percent of list price is the marked price

A100%

B175%

C125%

D180%

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

If marked price is Rs 100/-

Selling price = Rs 80/-

Profit = 80*0.2= Rs 16

CP= Rs 64

List price = 64*100/80 = Rs 80

So, marked price is 100*100/80 = 125%

Submit Your Solution

28 / 239

**Choose the correct option.**

Alfred buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is:

A44/7 %

B55/11%

C10%

D12%

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Cost Price (C.P.) = Rs. (4700 + 800) = Rs. 5500.

Selling Price (S.P.) = Rs. 5800.

Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(5800 - 5500) = Rs. 300.

Gain % = (300/5500)x 100% =\(5 \frac{5}{11}\)%

Submit Your Solution

**Tags:** No Tags on this question yet!

29 / 239

**Choose the correct option.**

When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

ARs. 21000

BRs. 22500

CRs. 25300

DRs. 25800

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

85 : 18700 = 115 : x

x = (18700 x 115)/85 = 25300.

Hence, S.P. = Rs. 25,300.

Submit Your Solution

**Tags:** No Tags on this question yet!

30 / 239

**Choose the correct option.**

A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

ANo profit, no loss

B5%

C8%

D10%

Enone of these

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.

Gain = (80/1600 )x 100 % = 5%.

Submit Your Solution

**Tags:** No Tags on this question yet!

Here is the list of questions asked in Hiremee Profit and Loss Questions with Solutions - Q4Interview. Practice HireMee Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview HireMee Online Test Questions to crack HireMee written round test. Overall the level of the HireMee Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of HireMee

## Login

Or

Register Here...## Register

## Register As