# Syntel Inc. Placement Questions & Answers :: Syntel Inc.

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Syntel Inc. Placement Questions & Answers**>

**MCQs Questions**

*Accenture (105)*

*Adobe (3)*

*Alcatel-Lucent (1)*

*Broadcom Ltd (1)*

*Aricent (1)*

*Amazon (3)*

*Wipro (349)*

*Tech Mahindra (391)*

*IBM (453)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (220)*

*Commvault (40)*

*nagarro (50)*

*TCS (673)*

*Infosys (290)*

*Cognizant (113)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (21)*

*Virtusa (120)*

*CGI (50)*

*Syntel Inc. (90)*

*ThoughtWorks (31)*

*iGate (355)*

*Cisco (121)*

*Global Edge (165)*

*Green Valley Motor (75)*

1 / 90

What is the next number of the following sequence

125102550(?)

A125

B100

C150

D130

E120

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Consider the series as 1 2 5 10 25 50 ____

1*2 = 2

2*2.5 = 5

5*2 = 10

10*2.5 = 25

25*2 = 50

50*2.5 = 125

Submit Your Solution

2 / 90

What is the next number of the following sequence

1.5, 3, 9, 18, 54, 108,...?

A216

B324

C432

D162

E370

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

5*2=3

3*3=9

9*2=18

18*3=54

54*2=108

108*3=324

Submit Your Solution

3 / 90

what is the next number following sequence

49216256498(?)

A5

B6

C4

D3

E1

**Answer:**** Option E **

**Explanation:**

49 216 25 64 9 8(?)

7^2 6^3 5^2 4^3 3^2 2^3 (1^2)

Submit Your Solution

4 / 90

What is the next number following sequence

272267202607(?)

A1821

B1831

C1822

D1812

E1820

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

2 7 22 67 202 607 ?

2*3+1=7

7*3+1=22

22*3+1=67

67*3+1=202

202*3+1=607

607*3+1=1822

Submit Your Solution

5 / 90

**Choose the correct option.**

If the value of the numerator is increased by 20% and that of the denominator is decreased by 25% the fraction becomes unity the numerator of original fraction is:

A8

B5

C9

DNone of these

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

120n/75d=1

n/d=75/120=5/8

Submit Your Solution

6 / 90

A started business investing Rs. 60,000.Exactly six months later,B joined him investing Rs. 90,000.If they make a profit of Rs. 1,26,000 at the end of the year. How much should B's share in it?

ARs. 72,000,

BRs 54,000,

CRs. 32,000,

DRs. 63,000,

ENone of these

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

A investment for 12 months = 60,000*12 = 720000

B investment for 6 months = 90000 * 6 = 540000

A & B investment ratio = 72/54 => 4/3

So, B' share = 126000 * 3/7= 54000

Submit Your Solution

7 / 90

**Choose the correct option.**

B's monthly salary is less by 10% than that of A's.C's monthly salary is less by 25% than that of A's.By what percent of B's salary more than that of C's?

A20%

B15%

C23%

D13%

ENone of these

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Lets consider c's salary = Rs. 100

B's will be 90

C's will be 100(1-25/100)=100*(75/100)=75

[(90-75)/75]*100=(15/75)*100=20%

Submit Your Solution

8 / 90

Sand and cement were mixed in the ratio 3 : 1 to make up 1 tonne. How much sand must be added to make the ratio 6 : 1 ?

A1 tonne.

B750 kg.

C500 kg.

D5 tonne.

ENone of these

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Let amount of sand and cement as 3x and x

3x+x = 1000kg

x = 250

Sand : cement => 750 : 250

(750+y)/250 = 6/1

=> y = 750 kg.

Submit Your Solution

9 / 90

Five years ago the average age of a family of six members was 20 years. A baby is born and now the average age is 22 years. How old is the baby at present ?

A2 yers

B5 years

C3 years

D4 years

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Lets assume the age of all the 6 people = 20 years.

After 5 years i.e. now their ages will be 25 years.

Total age of all the 6 will be = 25*6 = 150

Including baby's age, avg is 22 years

Let x be the age of baby.

(150+x)/7 = 22

=> x = 4 years.

Submit Your Solution

10 / 90

**Choose the correct option.**

Two trains 246 m and 304 m long are travelling towards one another at 114 km/hr and 66 km/hr respectively. How long do the trains take to pass one another?

A13 sec

B1 sec

C11 sec

D9 sec

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

114 km/h => 114*5/18 m/s => 95/3 m/s

66km/h => 66*5/18 m/s => 55/3 m/s

Time taken = (246+304)/(55/3 + 95/3) => 11 sec

Submit Your Solution

Here is the list of questions asked in Syntel Inc. model papers for freshers Syntel Inc. online test questions. Practice Syntel Inc. Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview Syntel Inc. Online Test Questions to crack Syntel Inc. written round test. Overall the level of the Syntel Inc. Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of Syntel Inc.