# Placement Questions & Answers :: TCS

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Placement Questions & Answers**>

**TCS Practice Q&A**

*Accenture (104)*

*Adobe (3)*

*Alcatel-Lucent (1)*

*Broadcom Ltd (1)*

*Aricent (1)*

*Amazon (3)*

*Wipro (346)*

*Tech Mahindra (385)*

*IBM (452)*

*BOA (Bank of America) (70)*

*Capgemini (212)*

*Commvault (40)*

*nagarro (50)*

*TCS (671)*

*Infosys (290)*

*Cognizant (113)*

*Mu-Sigma (25)*

*HCL Technologies (20)*

*Virtusa (120)*

*CGI (50)*

*Syntel Inc. (90)*

*ThoughtWorks (31)*

*iGate (355)*

*Cisco (121)*

*Global Edge (165)*

*Green Valley Motor (75)*

61. How many integers in the given below set do not contain the digit 7. 1000,1001,1002,-------------------------.9998,9999

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Total number of four digit numbers =9000 (9999 - 999)

Find the numbers not having digit 7 in them.

Now consider the units place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,2,3,4,5,6,8,9)

Tens place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,2,3,4,5,6,8,9)

Hundreds place it can be selected in 9 ways (i.e 0,1,2,3,4,5,6,8,9)

Thousands place can be selected in 8 ways (i.e 1,2,3,4,5,6,8,9) here '0' cannot be taken

Total number of numbers not having digit 7 in it =9 x 9 x 9 x 8 =5832

Submit Your Solution

62. A watch gains 5 min. every hour. If it has set right at 12 noon. what is the true time when the watch is showing 5 pm,on the same day?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

65 min of 1st clock = 60 min of correct clock

5 hr of this clock = 60x5/65 of correct clock=60/13

correct time is 60/13 hr after 12 = 4:8/13=4:480/13

Submit Your Solution

63. A call center agent has a list of 305 phone nos of people in alphabetic order of names (but she does not have any of the names). she needs to quickly contacts deepak sharma to convey a message to him.If each call takes 2 minutes to complete, and every call is answered, what is the minimum amount of time in which she can guarantee to deliver the message to Mr.Sharma.

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

305/2=152

152/2=71

71/2=35

35/2=17

17/2=8

8/2=4

4/2=2

2/2=0

we get 0 after 9 times.

ans=9*2=18

Submit Your Solution

64. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Lets assume the cost = Rs x.

After giving 25% discount it becomes 0.75x

Selling price = 0.75x which gives 25% profit...(1)

Thus, after giving 10% discount it becomes 0.90x

Selling price = 0.90x ......(ii)

From eq. (1) and (2),

0.90x will gives = (25 * 0.90x)/ (0.75x) = 30 % profit.

Submit Your Solution

65. find the number that can be put in place of the question mark.

1.25,3,7.1,1.50,1,8.1,1.75,-1,?

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

1.25+0.25=1.50+0.25=1.75

3-2=1-2=-1

7.1+1=8.1+1=answer is 9.1

Submit Your Solution

66. In month of jan 4 thursday and 4 sunday then on 1st jan of that month which willbe the day?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Here is no explanation for this answer

Submit Your Solution

67. The famous church in the city of Kumbakonnam has a big clock tower and is said to be over 300 years old. Every Monday 10.00 A M the clock is set by Antony, doing service in the church. The Clock loses 6 mins every hour. What will be the actual time when the faulty clock shows 3 P.M on Friday?

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Monday 10am to friday 3pm=101 hours=606 minutes=10 hours 6 minutes delay

So, time at 3 pm = 4:54am

Submit Your Solution

68. A drawer hold 4 red hates and 4 blue hates. what is the probability of getting exactly 3 hatesv when taking out 4 hates randomly out of the drawerband imediately returining every hate to the drawer before taking out the next?

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

The probability of drawing red or blue is equal.

Probability to draw exactly 3 red hats and 1 blue hat =1/2*1/2*1/2*1/2=1/16

Similarly probability to draw exactly 3 blue hats and 1 red hat =1/2*1/2*1/2*1/2=1/16

Total probability =1/16+1/16=1/8

Submit Your Solution

69. Sum of 1(2)+2(2)^2+3(2)^3+.......+100(2)^100

**Answer:**** Option E **

**Explanation:**

Here is no explanation for this answer

Submit Your Solution

70. Find the number that can be put in place of the question mark.

3 7 14 23 36 49 ? 83 104

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

7-3=4 4*4=16 16-2=14

36-23=13 13*4=52 52-3=49

83-56=27 27*4=108 108-4=104

Submit Your Solution

TCS question papers with answers, TCS question papers with solutions, TCS question papers with solutions pdf, TCS question pattern, TCS questions, TCS questions and answers, TCS questions with answers, TCS rate per kg, TCS aptitude paper, TCS aptitude papers, TCS company aptitude question papers, TCS interview aptitude questions, TCS interview aptitude questions and answers, TCS latest aptitude questions