Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.


Please wait...

Placement Questions & Answers :: TCS

Company: TCS

Total Qs: 648+

Website: http://www.tcs.com

Total View: 147.91K


Not Attempted

41. A clock showed 5 min past 3'0 clock on Sunday evening when the correct time was 3'0 clock it looses uniformly and was observed to be 10 min slow on the subsequent Tuesday at 9pm . when did the clock show the correct time

Answer: Option D

Explanation:

Clock showed 5 min past 3'0 clock on Sunday evening when the correct time was 3'0 clock.
It looses uniformly and was observed to be 10 min slow on the subsequent Tuesday at 9pm .

In 54 hrs , it lost 15 mins.

so 5 mins are lost in 5*54/15 = 18 hrs

so watch showed correct time at 1500+1800-2400= 0900 hrs on Monday i.e 9AM Monday

Submit Your Solution

Tags: TCS


Not Attempted

42. find the number that can be put in place of the question mark
5,6,?,87,412,2185.

Answer: Option D

Explanation:

series in the form of 5*1+1^3=6,6*2+2^3=20,20*3+3^3=87,87*4+4^3=412,412*5+5^3=125.

Submit Your Solution

Tags: TCS

Not Attempted

43. Find the no of zeros in the product of 1^1*2^2*3^3*.....*49^49?

Answer: Option A

Explanation:

2*5=10
5^5 5 times 5
10^10 10 times 5
15^15 15
......
25^25 50
.....
5+10+15+20+2*25+30+35+40+45=250

Submit Your Solution

Tags: TCS

Not Attempted

44. A boy buys 18 sharpeners (brown or white) for Rs. 100. For every white sharpener, he pays one rupee more than the brown sharpener. What is the cost of white sharpener & how much did he buy?

Answer: Option C

Explanation:

Assume that he bought b, brown sharpeners and w, white sharpeners and the cost of brown sharpener is x and white sharpener is x + 1
So w(x+1) + bx = 100
w + b = 18
b = 18 - w
Substituting in equation 1, we get w(x+1) + (18 -w)x = 100 so w + 18 x = 100
Take option 1: If white sharpners are 13, x = (100 - 13) /18 = 4.833
Option 2, If white sharpeners are 10, x = (100 - 10)/18 = 5 So white sharpeners cost is 6.
Option 3 Satisfies this condition.

Submit Your Solution

Tags: TCS

Not Attempted

45. Fathers age is 5 times his son's age. 4 years back the father was 9 times older than son. Find the fathers present age.

Answer: Option A

Explanation:

lets assume son age=x
fathers age=5x
4 years back, so (x-4)=(5x-4)
then father was 9 times older than son so, 9(x-4)=(5x-4).....(1)
solving eqn (1), x=8
and fathers age =8*5=40 years

Submit Your Solution

Tags: TCS

Not Attempted

46. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Submit Your Solution

Tags: TCS

Not Attempted

47. Three men rent a farm for Rs. 7000 per annum. A puts 110 cows in the farm for 3 months, B puts 110 cows for 6 months and C puts 440 cows for 3 months. What percentage of the total expenditure should A pay?

Answer: Option B

Explanation:

A:B:C=110*3:110*6:440*3 = 3:6:12 = 1:2:4

share of A = 1/(1+2+4) * 7000 = 1000

% expenditure of A = 1000/7000 *100 = 100/7 = 14.28%

Submit Your Solution

Tags: TCS

ShortCut
Not Attempted

48. The cost price of two types of tea are Rs. 180 per kg and Rs. 200 per kg respectively. On mixing them in the ratio 5:3, the mixture is sold at Rs. 210 per kg . In the whole transaction, the gain percent is

Answer: Option C

Explanation:

Mixing ratio=5:3
1st type tea=5/8
2nd type of tea=3/8
therefore 1 kg of mixed tea price/kg=>180*(5/8)+200*(3/8)=187.5.
total profit=210-187.5=22.5
therefore % of profit=(22.5/187.5)*100=12%

ShortCut By :: ajay

ratio is 5:3


5x+3x=210

8x=210 =>  x=1680


1st type tea = 180*5 =900


2nd type tea = 200*3=600

                   total is =1500


profit=1680-1500 = 180

gain= (180/1500)*100= 12%

Submit Your Solution

Tags: TCS

Not Attempted

49. A circular tent is cylindrical to a height of 3 meters and conical above it. If its diameter is 105 m and the slant height of conical portion is 53m, calculate the length of the canvas 5 m wide to make the required tent?

Answer: Option D

Explanation:

Surface area of Tent= surface area of the cylinder + surface area of the cone
=(2*pi*r*h)+ (pi*r*l)
=2*(22/7)*(105/2)*3+(22/7)*(105/2)*53
=9735 sq.m
l*b=9735
b=5m,
l=9735/5 => l=1947m

Submit Your Solution

Tags: TCS

Not Attempted

50. A man is standing in front of a painting of a man, and he tells us the following: Brothers and sisters have I none, but this man's father is my father's son. Who is on the painting?

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Submit Your Solution

Tags: TCS

TCS c aptitude questions with answers, TCS c mcq, TCS c mcq questions, TCS c questions, TCS campus papers, TCS campus placement papers, TCS campus questions, TCS bps aptitude test, TCS previous aptitude papers with solutions, TCS preparation, TCS previous paper, TCS previous papers TCS previous papers with solutions, TCS previous placement papers, TCS previous placement papers with answers, TCS previous question papers, TCS practice papers