[Updated] Goldman Sachs Aptitude Test Questions and Answers
Practice List of TCS Digital Coding Questions !!!
Take 50+ FREE!! Online Data Interpretation Mock test to crack any Exams.

Practice Questions & Answers :: Cocubes

115.44K

Total Practice Qs: 137+

NA
SHSTTON
3
Solv. Corr.
12
Solv. In. Corr.
15
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

131 / 137

Choose the correct option.

If a man earns Rs20 on first day and spends Rs15 on second day, and earns Rs20 on third day and spends Rs 15 on fourth day and goes on. On which day he will be having Rs 60.

A13th Day

B15th Day

C16th Day

D17th Day

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesBroadcom LtdSSC CGL Tier I |

Explanation:

Earns Rs20 on first day and spends Rs15 on second day means,
End of day 2, he have 5Rs.
Therefore,
In 16days he have 40Rs
2 * 8 = 16days
5rs* 8 = 40Rs
And On the 17th day again he earn Rs.20,
40 + 20 =60Rs.

NA
SHSTTON
3
Solv. Corr.
3
Solv. In. Corr.
6
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

132 / 137

Choose the correct option.

Rita is twice as old as Rama. Three years ago, she was three times as old as Rama. How old is Rita now?

A10 years

B12 years

C14 years

D16 years

ENone of above

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesSSC CGL Tier I |

Explanation:

If present age of Rita=x & Rama=y, then
x=2y ---(i) &
x-3=3*(y-3) or x-3y=-6 ---(ii)
On solving (i) & (ii), x=12, y=6

NA
SHSTTON
2
Solv. Corr.
5
Solv. In. Corr.
7
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

133 / 137

Choose the correct option.

Some person bought something at loss for Rs 60. He then sold it for the the price of 81 and his profit was 20% of the loss. At what price did he buy the object.

A73

B71.5

C77.5

D76

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesSSC CGL Tier I |

Explanation:

lets Assume loss be Rs x on Rs 60
Cost Price = 60+x
He then sold it the price of 81 and his profit was 20% of the loss
60+x + 20%x = 81
Solving this x will be 17.5
Cost Price = 60 + x = 60 + 17.5 = 77.5

NA
SHSTTON
3
Solv. Corr.
11
Solv. In. Corr.
14
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

134 / 137

Choose the correct option.

There is a clock which shows false timing ie it shows 10 minutes less for each 1 hour. If the clock shows 12 noon now how many minutes will be lost when it shows 3 pm?

A36 minutes

B30 minutes

C45 minutes

D40 minutes

ENone of above

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesBroadcom LtdSSC CGL Tier I |

Explanation:

For 1 hour, 10minutes is slower, then for
06 miuntes - 1 minutes is slower
30 minutes - 5 minutes
Actual time false time
12 12
01 PM 12.50 PM (10 minutes slower)
02 PM 01.40 PM (12.50 + 60 min - 10 minutes slower)
03 PM 02.30 PM (01.40 + 60 min - 10 minutes slower)
03.36 PM 03.00 PM (02.30 + 36 min - 6 minutes slower )

So, 36 minutes will be lost when it is showing 3.00 PM. and the actual time is 3.36 PM

NA
SHSTTON
2
Solv. Corr.
4
Solv. In. Corr.
6
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

135 / 137

Choose the correct option.

An air conditioner can coo the hall in 40 miutes while another takes 45 minutes to cool under similar conditions. if both air conditioners are switched on at same instance then how long will it take to cool the room?

ENone of above

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesSSC CGL Tier I |

Explanation:

A cools at 40min other at 45min together = (45*40)/85 = 21.1764 = about 22 min

NA
SHSTTON
3
Solv. Corr.
3
Solv. In. Corr.
6
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

136 / 137

Choose the correct option.

A passenger train takes two hours less for a journey of 300km if its speed is increased by 5 kmph from its normal speed. The normal speed is

A35 kmph

B50 kmph

C25 kmph

D30 kmph

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesSSC CGL Tier I |

Explanation:

let normal speed = x
Increased speed = x + 5
Initialy, x = 300/t1
t1 = 300/x
After, (x + 5) = 300/(t1 - 2)
(x + 5) = 300 / [ (300/x) - 2]
x = 25kmph

NA
SHSTTON
4
Solv. Corr.
2
Solv. In. Corr.
6
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

137 / 137

Choose the correct option.

There are 25 Horses which all run at different speeds. A faster horse always beats a slower horse. You can race 5 horses at a time. There are no ties and you may not time them. What is the minimum number of races needed to determine the 3 fastest horses in order from fastest to slowest.

A3

B7

C9

D10

ENone of above

| | Important Formulas | Topic: | Asked In HCL TechnologiesSSC CGL Tier I |

Explanation:

Minimum 7 races required.
A1 B1 C1 D1 E1
A2 B2 C2 D2 E2
A3 B3 C3 D3 E3
A4 B4 C4 D4 E4
A5 B5 C5 D5 E5
Consider the above five races first to find top (A1,B1,C1,D1,E1). Lets race top 5 (5+1 now). We say winners are (A1 B1 C1).
Here A1 is absolute top to all. There is a possiblity where B1 might be slower than A2,A3,A4,A5.
So Race B1, A2, A3, A4, A5 (Now 5+1+1 = 7). If A3 beats B1, top hourses are A1,A2,A3.
Please let me know if the explanation suits.