Get Off-Campus Placement Jobs Info !!!
Programs asked in Mettl Coding Round
Click To Practce List of Programs asked in Nagarro !!!

# Practice Questions & Answers :: AMCAT

94.32K

## Total Practice Qs: 263+

NA
SHSTTON
30
Solv. Corr.
16
Solv. In. Corr.
46
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

11 / 263

Choose the correct option.

A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:

A18

B24

C42

D81

| | Important Formulas | Topic: | Asked In AccentureAMCAT |

Explanation:

Check the options, by subtracting 18 from each option for getting reverse number.
42 - 18 = 24 (which is in reverse)

Tags: Accenture

NA
SHSTTON
16
Solv. Corr.
24
Solv. In. Corr.
40
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

12 / 263

Choose the correct option.

The ratio of marks obtained by vinod and Basu is 6:5. If the combined average of their percentage is 68.75 and their sum of the marks is 275, find the total marks for which exam was conducted.

A100

B200

C150

D180

| | Important Formulas | Topic: | Asked In AMCAT |

Explanation:

Let Vinod marks be 6x and Basu's is 5x. Therefore, the sum of the marks = 6x + 5x = 11x.
But the sum of the marks is given as 275 = 11x. We get x = 25 therefore, vinod marks is 6x = 150and Basu marks = 5x = 125.
Therefore, the combined average of their marks = (150 + 125) / 2 = 137.5.
If the total mark of the exam is 100 then their combined average of their percentage is 68.75
Therefore, if their combined average of their percentage is 137.5 then the total marks would be
(137.5 / 68.75)*100 = 200.

Tags: No Tags on this question yet!

NA
SHSTTON
15
Solv. Corr.
21
Solv. In. Corr.
36
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

13 / 263

Choose the correct option.

In an exam, Ajith, Sachu, Karna, Saheep and Ramesh scored an average of 39 marks. Saheep scored 7 marks more than Ramesh. Ramesh scored 9 fewer than Ajith. Sachu scored as many as Saheep and Ramesh scored.Sachu and Karna scored 110 marks them. If Ajith scores 32 marks then how many marks did Karna score?

A53 marks

B23 marks

C57 marks

D30 marks

| | Important Formulas | Topic: | Asked In IBMAMCAT |

Explanation:

Lets assume marks of Ajith, Sachu, Karna, Saheep and Ramesh respectively u, v, w, x, y So, as per the question: z+7=x ---(i) u- 9=z ---(ii) x+ z=v ---(iii) v+w=110 ---(iv) Given, u=32 ---- (v) By solving eq. (i), (ii), (iii), (iv) and (v) w=57

Tags: IBM

NA
SHSTTON
10
Solv. Corr.
13
Solv. In. Corr.
23
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

14 / 263

Choose the correct option.

The average set of numbers is 46, if 4 numbers whose average is 52 are subtracted from this set,the average becomes 44.5.find the original number in the set?

A22

B20

C18

D16

| | Important Formulas | Topic: | Asked In WiproAMCAT |

Explanation:

Let us consider total no's in a set = n.
Sum of set= 46 * n.
=> 46*n-4*52=44.5*(n-4)
=> 46n-208=44.5n-178
=> 1.5n=30 =>n=20.
Hence, total no. in a set = 20.

Tags: Wipro

NA
SHSTTON
17
Solv. Corr.
6
Solv. In. Corr.
23
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

15 / 263

Choose the correct option.

The average of 7 numbers is 50. The average of three of them is 40, while the average of the last three is 60. What must be the remaining number

A40

B60

C50

D55

| | Important Formulas | Topic: | Asked In WiproAMCAT |

Explanation:

Sum of last 3 numbers=180.
Sum of other 3 numbers=120.
Sum of all seven numbers=350.
=> 180+120+x=350
=> x=50.

Tags: Wipro

NA
SHSTTON
22
Solv. Corr.
28
Solv. In. Corr.
50
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

16 / 263

Choose the correct option.

The two trains of lengths 400m, 600m respectively, running at same directions. The faster train can Cross the slower train in 180sec, the speed of the slower train is 48km. then find the speed of the Faster train?

A58 Kmph

B78 kmph

C55 Kmph

D68 Kmph

Explanation:

Length of the two trains = 600m + 400m = 1000m

Let's Assume Speed of the first train = x kmph

Speed of the second train= 48 Kmph

So Relative Speed = (x - 48) kmph =((x -48) * 5/18) m/sec

1000/((x -48) * 5/18) = 180

18000/(5x - 240) = 180

100 = 5X - 240

=> 5x = 340 => x = 68 kmph

Tags: No Tags on this question yet!

NA
SHSTTON
51
Solv. Corr.
151
Solv. In. Corr.
202
Attempted
1 M:30 S
Avg. Time

17 / 263

Choose the correct option.

On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

ARs. 45

BRs. 50

CRs. 55

DRs. 60

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Tech MahindraAMCAT |

Explanation:

(C.P. of 17 balls) - (S.P. of 17 balls) = (C.P. of 5 balls)

NA
SHSTTON
24
Solv. Corr.
17
Solv. In. Corr.
41
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

18 / 263

Choose the correct option.

A scooterist covers a certain distance at 36 kmph. How many meters does he cover in 2 min?

A800 meters.

B1100 meters.

C700 meters.

D1200 meters.

Explanation:

Speed = 36 kmph = 36 * 5/18 = 10mps
So, Distance covered in 2 min = (10 * 2 * 60)m = 1200 meters.

Tags: No Tags on this question yet!

NA
SHSTTON
16
Solv. Corr.
17
Solv. In. Corr.
33
Attempted
1 M:37 S
Avg. Time

19 / 263

Choose the correct option.

The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:

A70 km/hr

B75 km/hr

C84 km/hr

D87.5 km/hr

| | Important Formulas | Topic: | Asked In Tech MahindraAMCAT |

Explanation:

Let the speed of two trains be 7x and 8x km/hr.
Then, 8x = 400/4 = 100
=> x = 100/8 = 12.5.
So, the speed of first train = (7 x 12.5) km/hr = 87.5 km/hr.

NA
SHSTTON
5
Solv. Corr.
9
Solv. In. Corr.
14
Attempted
0 M:0 S
Avg. Time

20 / 263

Choose the correct option.

Two-third of one-seventh of a number is 87.5% of 240. Whar is the number?

A2670

B2450

C2205

D1470

ENone of these

| | Important Formulas | Topic: | Asked In WiproAMCAT |

Explanation:

Lets assume no. = x
2/3 * 1/7 * x = 87.5*240/100
By solving
x= 2205