Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Technical Interview Questions and Answers :: DBMS

  • 1. What is database?
  • Answer:

    A database is a logically coherent collection of data with some inherent meaning, representing some aspect of real world and which is designed, built and populated with data for a specific purpose.

    Please Login First :
    Tags:

    Adobe Wipro IBM Capgemini iGate Virtusa Accenture 

  • 2. What is DBMS?
  • Answer:

    It is a collection of programs that enables the user to create and maintain a database. In other words, it is general-purpose software that provides the users with the processes of defining, constructing and manipulating the database for various applications.

    Please Login First :
    Tags:

    Capgemini iGate Virtusa Accenture 

  • 3. What is a Database system?
  • Answer:

    The database and DBMS software together are called as Database system.

    Please Login First :
    Tags:

    Capgemini iGate Virtusa Accenture 

  • 4. Advantages of DBMS?
  • Answer:

    Advantage of DBMS are :

    > Redundancy is controlled.
    > Unauthorized access is restricted.
    > Providing multiple user interfaces.
    > Enforcing integrity constraints.
    > Providing backup and recovery.

    Please Login First :
    Tags:

    Capgemini iGate Virtusa Accenture 

  • 5. Disadvantage in File Processing System?
  • Answer:

    > Data redundancy & inconsistency.
    > Difficult in accessing data.
    > Data isolation.
    > Data integrity.
    > Concurrent access is not possible.
    > Security Problems.

    Please Login First :
    Tags:

    Capgemini iGate Virtusa Accenture 

  • 6. Describe the three levels of data abstraction?
  • Answer:

    1. Physical level: The lowest level of abstraction describes how data are stored.
    2. Logical level: The next higher level of abstraction, describes what data are stored in the database and what relationship among those data.
    3. View level: The highest level of abstraction describes only part of entire database.

    Please Login First :
    Tags:

    iGate Virtusa Accenture 

  • 7. Define the "integrity rules"
  • Answer:

    There are two Integrity rules.
    > Entity Integrity: States that “Primary key cannot have NULL value”
    > Referential Integrity: States that “Foreign Key can be either a NULL value or should be Primary Key value of other relation.

    Please Login First :
    Tags:

    iGate Virtusa Accenture 

  • 8. What is extension and intension?
  • Answer:

    The description of data base is called in tension or database schema,which is specified during database design and is not expected to change frequently.



    The actual data in a database may change quite frequently.The data in a database at a particular moment in time is called a extension or database state or snapshot.



    Source:- Extension and intension

    Please Login First :
    Tags:

    Accenture 

  • 9. What is System R? What are its two major subsystems?
  • Answer:

    System R was designed and developed over a period of 1974-79 at IBM San Jose Research Center. It is a prototype and its purpose was to demonstrate that it is possible to build a Relational System that can be used in a real life environment to solve real life problems, with the performance at least comparable to that of the existing system.
    Its two subsystems are
    > Research Storage
    > System Relational Data System.

    Please Login First :
    Tags:

    iGate Accenture 

  • 10. How is the data structure of System R different from the relational structure?
  • Answer:

    Unlike Relational systems in System R
    > Domains are not supported
    > Enforcement of candidate key uniqueness is optional
    > Enforcement of entity integrity is optional
    > Referential integrity is not enforced

    Please Login First :
    Tags:

    Accenture 

Database Management System(DBMS) is an important subject for Freshers and Experienced candidates, Who are looking to grab a job as a Database Developer or Administrator. Practice the frequently Asked DBMS Technical Interview Questions and Answers - Q4Interveiw.com asked at Freshers and Experienced level. Most of the listed questions here have been previously asked during the technical rounds in IT companies. You can test your SQL database knowledge by solving these questions and compare your chances of getting the job with a top IT company.

Go through the basics of Database Management System before the interview process. Here, listed DBMS interview questions are Frequently asked during an Interview with different companies like Wipro, Accenture, TCS, Oracle, CTS, Adobe, TechM.

You can Filter the question set by the company name easily. If you are not sure about a specific answer, you can easily click and read the answer along with the explanation. So, check these SQL Technical Interview Questions and Answers to prepare for your dream job.