Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Technical Interview Questions and Answers :: Operating System

  • 1. What are the basic functions of an Operating system?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    TCS 

  • 2. Explain briefly about Processor, assmenbler, compiler, loader, linker and the functions executed by them?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    No Tags on this question yet!

  • 3. What are the different phases of software development? Explain briefly?
  • Answer:

    Different phases of software devlopment-
    1)Requirment gathering

    Please Login First :
    Tags:

    No Tags on this question yet!

  • 4. Differentiate between ROM and RAM?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    No Tags on this question yet!

  • 5. What is DRAM? In which form does it store data?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    No Tags on this question yet!

  • 6. What is cache memory?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    TCS 

  • 7. What is hard disk and what is its purpose?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    No Tags on this question yet!

  • 8. Differentiate between compiler and interpreter?
  • Answer:




























    Interpreter Compiler
    Translates program one statement at a time. Scans the entire program and translates it as a whole into machine code.
    It takes less amount of time to analyze the source code but the overall execution time is slower. It takes a large amount of time to analyze the source code but the overall execution time is comparatively faster.
    No intermediate object code is generated, hence are memory efficient. Generates intermediate object code which further requires linking, hence requires more memory.
    Continues translating the program until the first error is met, in which case it stops. Hence debugging is easy. It generates the error message only after scanning the whole program. Hence debugging is comparatively hard.
    Programming language like Python, Ruby use interpreters. Programming language like C, C use compilers.


     

    Please Login First :
    Tags:

    Capgemini iGate 

  • 9. What are the different tasks of Lexical analysis?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    No Tags on this question yet!

  • 10. What are the different functions of Syntax phase, Scheduler?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    No Tags on this question yet!

The interviewers do not plan on asking any particular during an interview, but the one topic every interviewer asks a couple of questions on is OPERATING SYSTEM especially at the Freshers level. Preparing on this subject will not only benefit you now but in the long run. And the collection of Operating System Interview Questions and Answers - Q4Interveiw.com questions with explanations here will help you encounter questions that were asked in some or the other interviews at a point of time. Also, if you preparing for a particular company, every question contains a tag which indicates where were the asked, or you can go to the company wise section too. Not only for job seekers, but the college students who want to be on their toes for next opportunity can refer to these.

It is always good to check your knowledge before attending your interview, and for this, there is "TO READING LIST feature, create your customised list of questions which you can refer at any time. In an interview, it generally starts with the basic concepts and later they continue based on further discussion and what you answer.