Technical Interview Questions and Answers :: Virtusa

Topics List

  •  C
  •  C++
  •  DBMS
  •  Soft. Engineering
  •  Finite Automata
  •  SQL
  •  Java
  •  .NET
  •  WebMethod
  •  EDI
  •  Informatica
  •  Oracle Apps HRMS
  •  Operating System
  •  Data Structure
  •  PHP
  •  Unica
  •  Oracle Apex
  •  Networking
  •  Hadoop
  • 1. What is commit, savepoint and Rollback?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    Virtusa Syntel Inc. 

  • 2. What is difference between Procedure and Function?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    Virtusa 

  • 3. What is self join?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    TCS Virtusa Syntel Inc. 

  • 4. What is difference between View and Force View?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    Virtusa 

  • 5. What are the advantages of ArrayList over arrays ?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    Virtusa Syntel Inc. Accenture 

  • 6. What is Exception Handling? What is difference between Checked Exception and Unchecked Exception?
  • Answer:

    An exception is a problem that arisesduring excecution. Checked exceptions are the exceptions that gets checked at the compile time. Unchecked exceptions are not checked at compile time, in Java all exceptions are unchecked exceptions.

    Please Login First :
    Tags:

    TCS Virtusa Syntel Inc. Accenture 

  • 7. What are wrapper classes?
  • Answer:

    For numbers primitive data types are used normally, such as byte, int, long, double etc. But in programming, objects are sometimes required rather than primitive data types. For this, wrapper classes are available in Java.

    Please Login First :
    Tags:

    Virtusa Syntel Inc. 

  • 8. What are the OOPS concepts? and What are the use of OOPs concept?
  • Answer:

    1) Encapsulation: It is the mechanism that binds together code and data in manipulates, and keeps both safe from outside interference and misuse. In short it isolates a particular code and data from all other codes and data. A well-defined interface controls the access to that particular code and data.
    2) Inheritance: It is the process by which one object acquires the properties of another object. This supports the hierarchical classification. Without the use of hierarchies, each object would need to define all its characteristics explicitly. However, by use of inheritance, an object need only define those qualities that make it unique within its class. It can inherit its general attributes from its parent. A new sub-class inherits all of the attributes of all of its ancestors.
    3) Polymorphism: It is a feature that allows one interface to be used for general class of actions. The specific action is determined by the exact nature of the situation. In general polymorphism means "one interface, multiple methods"; this means that it is possible to design a generic interface to a group of related activities. This helps reduce complexity by allowing the same interface to be used to specify a general class of action. It is the compiler's job to select the specific action (that is, method) as it applies to each situation.

    Please Login First :
    Tags:

    Wipro Aricent Tech Mahindra Virtusa Syntel Inc. 

  • 9. What is a container class?
  • Answer:

    A container class is a class that is used to hold objects in memory or external storage. A container class acts as a generic holder. A container class has a predefined behaviour and a well-known interface.

    Please Login First :
    Tags:

    Aricent TCS Virtusa Syntel Inc. 

  • 10. What is a token?
  • Answer:

    A token is the smallest element of a C program that is meaningful to the compiler. The C parser recognizes these kinds of tokens: identifiers, keywords, literals, operators, punctuators, and other separators. A stream of these tokens makes up a translation unit.

    Please Login First :
    Tags:

    Virtusa Syntel Inc.