Technical Interview Questions and Answers :: IBM

Topics List

  •  C
  •  C++
  •  DBMS
  •  Soft. Engineering
  •  Finite Automata
  •  SQL
  •  Java
  •  .NET
  •  WebMethod
  •  EDI
  •  Informatica
  •  Oracle Apps HRMS
  •  Operating System
  •  Data Structure
  •  PHP
  •  Unica
  •  Oracle Apex
  •  Networking
  •  Hadoop
  • 1. What is Polymorphism/Late Binding? Explain the different forms of Polymorphism.
  • Answer:

    When an object is sent a message then it does not know itself what type it is, the runtime environment will decide about function calling over an object. This feature of connecting an object with its associated message at runtime is known as Polymorphism or Late binding or Dynamic binding.

    Please Login First :
    Tags:

    IBM iGate Syntel Inc. Accenture 

  • 2. What is Normalization?
  • Answer:

    Nnormalization is step by step process of spiliting the bigger table into smaller table without changing any functionality. This wil improve the performance.



    There are some way to normalize table 



    A. 1nf



    B.2nf



    C.3nf



     

    Please Login First :
    Tags:

    IBM Aricent TCS Syntel Inc. 

  • 3. Difference in instance and database.
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    IBM Capgemini Accenture 

  • 4. What is database?
  • Answer:

    A database is a logically coherent collection of data with some inherent meaning, representing some aspect of real world and which is designed, built and populated with data for a specific purpose.

    Please Login First :
    Tags:

    Adobe Wipro IBM Capgemini iGate Virtusa Accenture 

  • 5. What is Normalization? Write different NFs?
  • Answer:

    It is a process of analyzing the given relation schemas based on their Functional Dependencies (FDs) and primary key to achieve the properties
    > Minimizing redundancy
    > Minimizing insertion, deletion and update anomalies.

    Please Login First :
    Tags:

    Wipro IBM iGate Accenture 

  • 6. What are the layers of the OSI reference model?
  • Answer:

    osi model means( open system interconnection)   .it has seven layers 1.physical layer 2.data link layer 3.network layer 4. transport layer 5. session layer 6.presentation layer 7. application layer

    Please Login First :
    Tags:

    Wipro IBM Aricent TCS Capgemini Virtusa Syntel Inc. 

  • 7. What is Protocol?
  • Answer:

    protocol is like language that computer uses to communicate with  other computer over the network  or we can say that it is set of rules.....some famous protocol are  tcp/ip

    Please Login First :
    Tags:

    IBM Virtusa Syntel Inc. 

  • 8. What is the importance of the OSI Physical Layer?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    IBM TCS Virtusa 

  • 9. How many layers are there under TCP/IP?
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    IBM TCS Capgemini Virtusa 

  • 10. Tell me something about your academic project? your role/responsibility.
  • Answer:

    No Discussion on this question yet!

    Please Login First :
    Tags:

    IBM Aricent Capgemini iGate Virtusa Syntel Inc. Accenture