Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.


Please wait...

Arithmetic Aptitude :: Simplification

Home > Arithmetic Aptitude > Simplification > General Questions

81. [6/4 + 4/9] of 3/4 divide 5/3 * 5/4 - 1/3

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

[6/4 + 4/9 ] of 3/4 divides 5/3 *5/4-1/3
=[35/18] of 3/4 divides 25/12-1/3
=35/24 divides 21/12
=35/24/21/12
=35/24*12/21
=5/6

Workspace


Tags:  iGate

82. If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

13 = 13w/(1-w)  solving this we get w=1/2



now finding the value of the square of 2w that is 1



Answer is 1

Workspace


Tags:  Cisco

83. If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Solution:  2 ^ a = a ^ 3  => 2*2 a  = a*a 3   =>  4 a= a2 3  



Solving we get a=1 and a=-1 

Workspace


Tags:  Cisco

84. Q is not equal to zero and k = (Q * n - s)/2.What is n?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Solution:  k = (Q * n - s)/2  Make n the subject of formula



2k=  (Q * n - s)  ⇒  2k s  = Q *n 



n= (2k s)/Q  



 



 

Workspace


Tags:  Cisco

85. If a=2, b=3, c=6
Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

6/(2+3)-(2+3)/6
=6/5-5/6
=(36-25)/30
=11/30

Workspace


Tags:  Cisco

86. 3/p = 6,3/q = 15.

Find p-q.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

p= 3/6 =1/2
q= 3/15 =1/5
p-q= (1/2) - (1/5)
p-q= 3/10

Workspace


Tags:  Cisco

87. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Solution: 9x-3y= 12 ⇒y=3x-4 
Putting this value in 3x-5y=7 ⇒ 3x- 5(3x-4)=7 ⇒  3x-15x 20=7  ⇒ 13=12x  ⇒x=13/12



Therefore y= -3/4



Putting value of x and y in the equation 6x-2y we get answer as 8.

Workspace


Tags:  Cisco

88. Find the last digit of the following expression:
4+9^2+4^3+9^4+4^5+9^6+....+9^100

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Last digit of 4^1 = 4 ; 4^3 = 4 ; 4^5= 4....
So, 99 = 1+(n-1)*2 n = 50 i.e. 4+4+4....50 times i.e. 4*50 = 200 (last digit 0)
Similarly, last digit of 9^2=1 ; 9^4 = 1....
So, 100 = 2+(n-1)*2 n=50 i.e. 9+9+9+....50 times i.e. 9*50 = 450 (last digit 0)
So, 200+450 = 650 i.e. last digit is '0'.

Workspace


Tags:  TCS

89. What is the unit digit of(2^3)^123456

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

(2^3^)^123456=2^3*123456=2^370368
2 cycle size=4
so,370368/4=remainder(0)
2 unit values=2,4,8,6
so,ans is 6

Workspace


Tags:  TCS

90. A number 2088 by what if we divide the number it will become a perfect square?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

2088 = (2*2)*2*(3*3)*29
In order to make it perfect square
multiply 2*29
So, the answer is 58

Workspace


Tags:  TCS