Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Problems on Ages

Home > Arithmetic Aptitude > Problems on Ages > General Questions

61. When Usha was thrice as old as Nisha, her sister Asha was 25, When Nisha was half as old as Asha, then sister Usha was 34. their ages add to 100. How old is Usha?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Let the age of Usha is 3x then Nisha is x and Asha is 25
Also Usha 34, Nisha y, and Asha 2y.
We know that 3x - 34 = x - 2y = 25 - 2y
Solving above three equations we get x = 9, y = 16
Their ages are 34, 16, 32. whose sum = 82. So after 18 years their ages will be equal to 100. So Usha age is 34 + 6 = 40

Workspace

Tags:

TCS 

62. Five years ago the average age of a family of six members was 20 years. A baby is born and now the average age is 22 years. How old is the baby at present ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Lets assume the age of all the 6 people = 20 years.
After 5 years i.e. now their ages will be 25 years.
Total age of all the 6 will be = 25*6 = 150
Including baby's age, avg is 22 years
Let x be the age of baby.
(150+x)/7 = 22
=> x = 4 years.

Workspace

Tags:

Syntel Inc. 

63. At the end of the 1894 Suresh was half as old as his grandmother. The sum of the years was born in 3644. How old Suresh was at the end of 1899?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Lets assume Suresh age in 1894 = x.
So, Grandmothers age = 2x.
Year of birth for Suresh = (1894 - x)
and grandmother = (1894-2x)
Adding 2*1894 - 3x = 3644
=> x=48
At the end of 1899, age = (48 + 1899-1894) = 53

Workspace

Tags:

TCS 

64. 8 year old Eesha visited her grandpa. He gave her this riddle. I started working at 13. I spent 1/6 of my working life in a factory. I spent 1/4 of my working life in an office, and I spent 1/4 of my working life as a school caretaker. For the last 32 years of my working life I've been doing social service. How old am I?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let x be the number of years he worked.
=> x/6 + x/4 + x/4 + 32 = x
=> x = 96
So, his age = 96 + 13 = 109

Workspace

Tags:

TCS 

65. When I become as old as my father is now, I will be 5 times the age of my son. In addition, my son will be 8 yrs older than What I am now. If the sum of my father's age and my age is equal to100. How old is my son now?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let us consider the ages of the man, his father & his son is m, f & s respectively.
Then according to the problem F = 5s ------------ (i)
S + f-m = m+8 ------------- (ii)
F + m = 100 -------------(iii)
Putting (i) in (iii) we get
5s + m = 100 ---------(iv)
By, Putting (i) in (ii)
6s-2m = 8 ------- (v)
By Eq. (iv) & (v)
s = 13, f = 65 & m = 36
So, Son age = 13 years.

Workspace

Tags:

TCS 

66. Today, the age of a father is thrice the age of his son. Ater 5 years the age of father will be 2.5 times the age of his son. What is the age of son today?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the age of son = S years and the age of father = F years.
According to the question,
=> F = 3*S.
=> F = 3S.

After 5 years,
=> (F+5) = 2.5 * (S+5).
=> 3S + 5 = 2.5S + 12.5 [put F=3S]
=> 0.5S = 7.5
=> S = 15
Hence, the age of son = 15 years.

Workspace

Tags:

iGate 

67. Currently, the age of a father is three times that of his son. 2.5 years from now, age of the father becomes 2.5 times that of the son. The age of son currently is?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Let the current age of son = x.
Then, Father's age = 3x.
Now, According to the question,
=> (3x+2.5) = 2.5 *(x + 2.5)
=> x = 7.5 years.

Workspace

Tags:

iGate 

68. Martha is 4 times the age of her daughter,Lyndra 4 years ago she was 8 times her daughters age,after how may years will martha be twice lyndra's age

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let m and l be the present ages of Martha and Lyndra
Then m = 4l

4 years ago (m-4) = 8(l-4)
m = 8l-28

Equate "m"
4l = 8l - 28
4l = 28
l = 7
m = 28

After x years , Martha will be twice of Lyndra
(m+x) = 2(l+x)
28+x = 2*7+2x
28+x = 14+2x
x = 14
S,o after 14 years martha and lyndra ages will be 42 and 21

Workspace

Tags:

iGate 

69. Six years ago I was three times as old as my brother, and now I am twice as old my brother. Find my brotherís age (years).

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

iGate 

70. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

iGate