Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Problems on Ages

Home > Arithmetic Aptitude > Problems on Ages > General Questions

51. A father's age was 5 times his son's age 5 years ago and will be 3 times son's age after 2 years, the ratio of their present ages is equal to:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Lets assume father and son as x and y respectively.
So, five years ago.
=> x-5 = 5(9y-5) ------ (1)
After 2 years.
=> x+2 = 3(y+2) ------ (2)
By solving eq(1) & (2)
x/y=10/3.

Workspace

Tags:

Wipro 

52. The average age of a woman and her daughter is 16 years. The ratio of their ages in 7 : 1 respectively. What is the woman's age?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

The average age of a woman and her daughter is 16 years.
Sum of ages = 16*2=32 years.

The ratio of their ages in 7 : 1 say 7x and x.
Then 8x = 32
=> x=4
Hence, the age of woman = 7*4 = 28 years.

Workspace

Tags:

Wipro 

53. Three years ago, the average age of A, B and C was 27 years and that of B and C, 5 years ago was 20 years. A's present age is :

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Lets assume present ages of A, B and C as x,y, and z respectively.
Three years ago their ages were x-3,y-3,z-3.
Given:
=> (x-3+y-3+z-3)/3 = 27.
=> x+y+z=90.
and 5 years ago:
Then (x-5+y-5)/2=20.
=> y+z=50.
=> x=90-(y+z).
=> x=90-50 = 40 years.

Workspace

Tags:

Wipro 

54. Total of the ages of A, B ahd C at present is 90 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 1: 2: 3. What is the age of B at present

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Let their ages 10 years ago is x, 2x and 3x years.
(x + 10) + (2x + 10) + (3x + 10) = 90 hence x= 10
B's present age = (2x + 10) =30 years.

Workspace

Tags:

Accenture 

55. The sum of ages of suresh and his father is 78 years.6 years hence father's age will be twice of suresh's age. Find present age of father.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Lets assume suresh age = x years.
So, father age = (78-x) years.
Condition : 6 years hence
2* (x + 6) = (78 - x + 6)
=> 2x + 12 = 84 - x
=> 3x = 72
x = 24 years.
Father age = 78 - 24 = 54 years.

Workspace

Tags:

Accenture 

56. A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that time. Hence
the father's present age is

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Lets assume son's current age = x years
So, father's current age = 3x
After 15 years (condition)
2(x+15)=3x+15
Son's age = 15 years, and father's age = 45 years.

Workspace

Tags:

Accenture 

57. The ages of A and B are in the ratio of 8:5.if the sum of their ages is 39 years,what will be the ratio of their ages after 9 years?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Ratio of A and B ages = 8:5
=> A's age = 8x and B's age = 5x
as per the conditon:
=> 8x+5x = 39
=> x=3;
After 9 years.
(8*3)+9 : (5*3)+9
=> 11:8

Workspace

Tags:

Accenture 

58. The sum of the ages of A,B and C was 52 three years ago.Four years ago B,who is a year younger than C,was 1 1/2 times as old as A.The sum of the ages of B and C two years hence,will be

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Present sum of ages of A,B & C = A+B+C = 52+9=61 ---(i)
Given B is a year younger than C, so B+1 = C ---(ii)
Also B-4=(A-4)*3/2
=> 2B - 8 = 3A-12
=> 2B -3A= -4 ---(iii)
Substituting C=B+1 from (ii) in (i)
A+2B=60 ---(iv)
On solving (iii) & (iv)
A=16, B=22 so C=23
So sum of the ages of B & C two year hence= (B+2)+(C+2)=24+25 = 49 Years.

Workspace

Tags:

Capgemini 

59. A certain company retirement plan has a rule of 70 provision that allows an employee to retire when the employee's age plus years of employment with the company total at least 70. In what year could a female employee hired in 1986 on her 32nd birthday first be eligible to retire under this provision?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Lets assume it has taken x years to the female employee to reach the rule of 70.
So her age should be (32 + x).Also she gains x years of experience.
=> (32 + x) + x = 70
=> x = 19 years.

Workspace

Tags:

TCS 

60. In 4 years, Raj's father age twice as raj, Two years ago, Raj's mother's age twice as raj. If Raj is 32yrs old in eight yrs from now, what is the age of Raj's mother and father?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Raj present age = 32 - 8 = 24.
After 4 years Raj's age is 28. and Raj's fathers age is 28 x 2 = 56, and his present age is 52.
Two years ago, Raj's age is 22. and his mother's age is 22 x 2 = 44. His mother's present age = 46

Workspace

Tags:

TCS