Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Problems on Ages

Home > Arithmetic Aptitude > Problems on Ages > General Questions

41. At the time of marriage, a man was 6 years elder to his wife. 12 years after their marriage, his age is 6/5 times the age of his wife. What was wife's age at the time of marriage?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

lets assume wifes age= x years.
So, husband age = (x+6) years.
After 12 years of marriage
wifes age = (x+12) Years.
husbands age = (x+6+12) Years = (x+18) Years.
6/5(x+12)=(x+18)
=> 6x + 72 = 5x + 90
=> x = 18 Years.

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

42. Sum of ages of two friends is 32 while difference is 2 then their ages are

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets assume a and b be two friends
So, (a+b)=32 ----- (1)
(a-b)=2 ------ (2)
a=17, b=15

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

43. A boy is born when his father is 27 years old. How old will he be when he is exactly half his fathers' age?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

After 27 years sons age will be 27 years
and his fathers age will be 54

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

44. When I was born, my mother was 23 years of age. After 6 years, when my sister was born, my father was 34 years of age. what is the difference between the ages of my parents?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

When Son age = 0 year (born) ,Mother age was = 23 years.
After 6 years
Son=6 years,Mother age= (23+6)=29 years, and Father age = 34 years.
So difference between ages of Mother & Father = (34-29) = 5 years.

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

45. The age of a father is 5/2 of his daughter. 5 years ago it was 3 times that of his daughter.what is daughter's present age?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Lets assume daughter's present age = x Years.
So, Father's present age = (5/2)*x Years.
5 years ago father's age = (5x/2)-5 = 3(x-5) Years.
Therefore,x=20 years

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

46. A man is three years older than his wife and four times as old as his son. If the son attains an age of fifteen years after three years, what is the present age of the mother?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Lets assume mother age = x
and Father age = x+3
x+3=4 * 12
=> x=45 years.

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

47. Total of ages of A,B and C at present is 90 years. If ratio of this ages is 2 : 3 : 4 what will be the age of C after 5 years?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Given, ratio of A, B and C are 2 : 3 : 4
=> 2x+3x+4x=90
=> x=10
So, c=40
After 5 years
40+5 = 45 Years

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

48. The ratio of ages of A and B at present is 2:3. After five years the ratio of their ages will be 3:4 What is the present age of A in years?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Ratio of ages fo A and B = 2:3
After 5 years their ages ratio = 3:4
=> ( 2x+5 ) /( 3x+5) = 3/4 => 8x+20=9x+15
=> x=5
So, Present age of A = 2x = (2*5) = 10 years.

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

49. Ten years ago, P was half of Q in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Ratio of their present ages = 3:4
So, the present age of P and Q will be 3x and 4x.
Given, Ten years ago P was half of Q in age.
=> (3x - 10) = (4x - 10)/2
=> 6x - 20 = 4x - 10
=> 2x = 10
=> x = 5
So, Total of their present ages = (3x + 4x) = 7x = 7*5 = 35

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

50. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Lets assume the age of C = x years
So B's age = 2x
A's age = 2x+2
Given, sum of their (A,B,C) ages = 27 years.
=> x+2x+2x+2 = 27
=> 5x=25
=> x = 5
So, B's age = 10 years.

Workspace

Tags:

Tech Mahindra