Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Time and Distance

Home > Arithmetic Aptitude > Time and Distance > General Questions

21. Hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely3. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

22. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay's speed is:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let Abhay's speed be x km/hr.

So 30/x - 30/2x = 3
=> 6x = 30

x = 5 km/hr.

Workspace

Tags:

nagarro 

23. A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. What is the distance between them after 6 minutes ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

find the relative speed of the thief and policeman = (11-10)km/hr = 1 km/hr

Distance covered in 6 minutes = (1/60)*6=1/10km => 100meters

So distance between them after 6 minutes = (200-100)=100 meters

Workspace

Tags:

nagarro 

24. A man reaches his office 30 min late, if he walks from his home at 3 km per hour and reaches 40 min early if he walks 4 km per hour. How far is his office from his house?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets assume distance between office and his house =x km
Time taken when speed is 3 kmph = x/3 min.
Time taken when speed is 4 kmph = x/4 min.
Difference between time taken 40-(-30) = 70mins = 70/60 hours.
x/3- x/4 = 70/60
x/12= 7/6
x=14 km

Workspace

Tags:

Capgemini 

25. City bus runs two bus from A to B each making 5 round trips in a day. There are no stops between. These buses ply back and forth on same route at diff. but uniform speed. Each bus start at 7 am from respective terminus. They meet for the first time at 7 km from A. Their next meeting is at distance of 4 km from B, while travelling in opposite direction. Assuming that time by buses at terminus is negligibly small, and cost of running a bus is 20 per km. Find daily cost of buses ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let's assume total distance travelled by both bus = x km
So as per question

First meet at 7 km from A.
By that time first bus travels 7 Km and second one travels x-7 Km. As they have travelled for the same time,

Second meeting is at 4 km from B:
By that time first bus travels (x+4) Km and second bus will travels x+(x-4) = (2x-4) km.
=> 7/(x+4) = (x-7)/(2x-4)
x^2 - 15x = 0 => x=17 km.
So one round trip = 2*17 = 34 km.
as given each bus make 5 round trips in a day.

so total distance cover by both buses = 34 * 2 *5 = 340 km.
Cost of travelling per bus = 340 * 20 = Rs. 6800.

Workspace

Tags:

Capgemini 

26. A man sets out to cycle from Delhi to Rohtak and at the same time another man starts from Rohtak to cycle to cycle to Delhi. After passing each other they completed their journey in (10/3) hours and (16/3) hours respectively.At what rate does the second man cycle if the first cycle at 8 kmph?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

A's Speed:B's Speed=rootof(b):rootof(a)
=>8:x=rootof(10/3):rootof(16/3)
On solving we get,
=> x=2*rootof(10)
=> x=2*3.16
=> x=6.32 kmph.

Workspace

Tags:

Capgemini 

27. The distance between 2 persons is 800m. If they start moving towards each other simultaneously at 10m/s and 15m/s, in how much time do they meet?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Total speed of both person = 10 + 15 = 25 m/s

Distance between both persons = 800m
so they meet after 800/25 = 32 sec.

Workspace

Tags:

Capgemini 

28. A scooterist covers a certain distance at 36 kmph. How many meters does he cover in 2 min?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Speed = 36 kmph = 36 * 5/18 = 10mps
So, Distance covered in 2 min = (10 * 2 * 60)m = 1200 meters.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

29. The diameter of the driving wheel of a bus is 140cm. How many revolutions per minute must the wheel make in order to keep a speed of 66 kmph?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Distance to be covered in 1 min=(66*1000)/60 m=1100m
Circumference of the wheel =(2*22/7*0.70)m=4.4m.
So, Number of revolutions per min=1100/4.4=250.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

30. By walking at 3/4th of his usual speed, a man reaches office 20 minutes later than usual. What is his usual time?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

3/4 of a man's usual speed means, he takes 4/3 of his usual time to cover the same distance,
i.e. he takes 4/3 – 1 = 1/3 time extra.
Given 1/3 time is 20 minutes
Usual time = 20 * 3 = 60 minutes.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!