Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Percentage

Home > Arithmetic Aptitude > Percentage > General Questions

11. On the first test of the semester, kiran scored a 60. On the last test of the semester, kiran scored 75%. By what percent did kiran's score improve?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

In first test kiran got 60
In last test he got 75.
% increase in test = (60(x+100))/100=75
=> 0.6X+60 = 75
=> 0.6X = 15
=> X=15/0.6 = 25%

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

12. A candidate who gets 20% marks fails by 10 marks but another candidate who gets 42% marks gets 12% more than the passing marks. Find the maximum marks.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Let the maximum marks be x.
From the given statement pass percentage is 42% - 12% = 30%
By hypothesis, 30% of x - 20% of x = 10 (marks)
i.e., 10% of x = 10
Therefore, x = 100 marks.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

13. Randy's chain of used car dealership sold 16,400 cars in 1998. If the chain sold 15,744 cars in 1999, by what percent did the number of cars sold decrease?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let percentage of decrease is x , then
=> 16400(100-x)/100=15744
=> 16400-15744=164x
=> x=656/164 = 4%

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

14. 5/9 part of the population in a village are males. If 30% of the males are married, the percentage of unmarried females in the total population is:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the population =x Males=(5/9)x
Married males = 30% of (5/9)x = x/6
Married females = x/6
Total females = (x-(5/9)x)=4x/9
Unmarried females = (4x/9 - x/6) = 5x/18
Required percentage = (5x/18 * 1/x * 100) = (250/9)%

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

15. In an election contested by two parties, Party D secured 12% of the total votes more than Party R. If party R got 132,000 votes, by how many votes did it lose the election?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Let the percentage of the total votes secured by Party D be x%
Then the percentage of total votes secured by Party R = (x – 12)%
As there are only two parties contesting in the election, the sum total of the votes secured by the
two parties should total up to 100%
i.e., x + x – 12 = 100
2x – 12 = 100
or 2x = 112 or x = 56%.
If Party D got 56% of the votes, then Party got (56 – 12) = 44% of the total votes.
44% of the total votes = 132,000 i.e. 44/100 * T = 132,000
T = (132000 * 100)/44 = 300000 votes.
The margin by which Party R lost the election = 12% of the total votes
= 12% of 300000 = 36000.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

16. Increase area of a square by 69% by what percent should the side be incresed

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Area of square=x^2

Then area of increase=100+69=169
square root of 169 i.e 13 .

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

17. The boys and girls in a college are in the ratio 3:2. If 20% of the boys and 25% of the girls are adults, the percentage of students who are not adults is:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Suppose boys = 3x and girls = 2x
Not adults = (80*3x/100) + (75*2x/100) = 39x/10
Required percentage = (39x/10)*(1/5x)*100 = 78%

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

18. A persons salary is decreased by steps of 20%, 15% and 10%. What will be the percentage decrease, if the salary is decreased in a single shot?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

decrease in salary in single shot =38.8%
first decease =20% let the salary be 100 then it will become 80
2nd decrease is= 15%. 15% of 80 =12 then salary become 68
3rd decrease is of 10% . 10% of 68 =6.8.then salary become 61.2
so overall decrease=38.8%

Workspace

Tags:

TCS 

19. In a society of 80 resident families who subscribe newspapers, 60% of them subscribe The Hindu newspaper, 80% of them subscribe regional language newspaper and 70% of them subscribe TOI. How many families could, at the least, be subscribing to all the three newspapers

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Total no. of families who take newspaper=80
Hindu newspaper = 60% = (80*60/100) = 48
Regional newspaper = 80% = (80*80/100) = 64
TOI newspaper = 70% = (70*80/100) = 56
Find common families take H.C.F (48,64,56) = 8
Therefore,(8/80)*100=10%
So, common families who take all newspaper = 10%.

Workspace

Tags:

Mu-Sigma 

20. A survey of a village showed that 1 / 10 of the total population speak neither Hindi nor English. 1 / 5 of them cannot speak English and 3 / 7 of them cannot speak Hindi. What percentages of people know only one language?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

persons who can speak English = 1 - (1/5) = 4/5
persons who can speak Hindi = 1 - (3/7) = 4/7
persons who can speak any or both = 1 - 1/10 = 9/10
so total persons speak both = 4/5 + 4/7 - 9/10 = 33/70
persons speak any = 1 - 33/70 - 1/10 = 3/7
% = 300/7% = 42.86%

Workspace

Tags:

Mu-Sigma