Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Simple Interest

Home > Arithmetic Aptitude > Simple Interest > General Questions

11. A certain sum amounts to Rs. 7350 in 2 years and to Rs. 8575 in 3 years. Find the sum and rate percent.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

S.I. on Rs. 7350 for 1 year = Rs. (8575-7350) = Rs. 1225.
Therefore, Rate = (100*1225 / 7350*1) % = 16 2/3 %.
Let the sum be Rs. X. then, x[1 + (50/3*100)]^2 = 7350.
=> x * 7/6 * 7/6 = 7350.
=> x = [7350 * 36/49] = 5400.
So, Sum = Rs. 5400.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

12. In how much time would the simple interest on a certain sum be 0.125 times the principal at 10% per annum?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets assume sum = x.
Then, S.I. = 0.125x = 1/8 *x, GivenR = 10%
Formula: Time = (100 * S.I)/(P * R)
Time = (100 *1/8* x) / (x * 10) = (100 *x)/(x*8*10)
= 5/4 = 1 1/4 years.

Workspace

Tags:

Infosys 

13. There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Let P = Rs. 100. Then, S.I. Rs. 60 and T = 6 years.
R = (100 x 60)/(100x6) = 10% p.a.
Now, P = Rs. 12000
T = 3 years and R = 10% p.a.
So, C.I. = Rs.[12000 * [(1 + 10/100)^3- 1]]
= Rs. 12000 * 331/1000 = Rs. 3972

Workspace

Tags:

Infosys 

14. A certain sum of money amounts to Rs. 1008 in 2 years and to Rs.1164 in 3 1/2 years. Find the sum and rate of interests.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

S.I. for 1 and 1/2 years = Rs.(1164-1008) = Rs.156.
SI for 2 years = Rs.(156*(2/3)*2)=Rs.208.
Principal = Rs. (1008 - 208) = Rs. 800.
Now, P = 800, T = 2 and S.l. = 208.
Rate =(100 * 208)/(800 * 2)% = 13%

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

15. What sum of money will accumulate to Rs.5300 at 8% rate of interest in 9 months?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let assume money = p.
so,106p/100=5300
p=5000

Workspace

Tags:

IBM 

16. A car that has an original value of $52,500 depricates $10000 in the first year and there original cost per year. What is its value after 8 years?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Given 1st year depreciation amount = $10000
next 7 year's depreciation amount = 7 * 8% original cost price
= 7*8/100 * 52500 = $29400
Total depreciation amount = ($10000 + $29400) = $39400
Value after 8 years = $(52500-39400) = $13100

Workspace

Tags:

IBM 

17. simple interest on an amount at 4% per annum for 13 months is more than the simple interest on the same sum for 8 months at 6% per annum by Rs. 40. what is the principle amount

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets assume principle ammount = Rs. x
[(P*4*13/100*12) - (p*6*8/100*12)] = 40
=> p=12000

Workspace

Tags:

Cognizant 

18. Given that the interest is only earned on principal, if an investment of Rs.1000.00 amount to Rs.1440.00 in two years, then what is the rate of interest earned?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

Cognizant 

19. 

A certain sum of money becomes Rs.750 in 2 years and becomes Rs.873 in 3.5 years.Find the sum and rate of interest.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Lets assume principle as P, rate as R and Interest as SI


P + SI for 3.5 yrs = Rs 873 --------- (1)


P + SI for 2 yrs = Rs 756 -----------(2)


By solvig eq. (1) & (2) SI for 1.5 yrs = Rs 117


Therefore, SI for 2 yrs = Rs (117/1.5) * 2= Rs 156


So, P = 756 - 156 = Rs 600 R = (100 x 156) / ( 600 x 2 ) = 13% per annum.

Workspace

Tags:

Capgemini 

20. As per scheme a car loan of Rs. 4 lakh at 12.5 p.c.p. rate of simple interest can be borrowed on a repayment term of lump sum amount at the end of 3 years.
As per scheme (b), the amount can be repaid at the end of 2 years, but compound interest (compounded annually) would be charged at the same rate. What would be the difference in amount of interest between the two schemes?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Scheme ,
p=400000
r=12.5%
n=3
SI = 400000*3*12.5/100
SI = 150000
Total Sum = 550000
Scheme (b)
Amount = 400000[1 + 12.5/100]^2
=> 400000*[9/8 * 9/8]
Amount = 506250
Difference is 550000 - 506250 = Rs. 43750

Workspace

Tags:

Syntel Inc.