Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Chain Rule

Home > Arithmetic Aptitude > Chain Rule > General Questions

1. If 7 spiders make 7 webs in 7 days, then 1 spider will make 1 web in how many days?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Let the required number days be x.

Less spiders, More days (Indirect Proportion)
Less webs, Less days (Direct Proportion)

Spiders 1 : 7 }
> :: 7 : x
Webs 7 : 1 }
1 x 7 x x = 7 x 1 x 7
=> x = 7

Workspace

Tags:

nagarro 

2. An industrial loom weaves 0.128 metres of cloth every second. Approximately, how many seconds will it take for the loom to weave 25 metre of cloth ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets assume the time required to weave 25 meters = x sec.
Rule: More cloth means More time (Direct Proportion)

=> 0.128:1::25:x
=>x=[(25*1)/0.128]
=>x=195.31
So time needed ~195 seconds

Workspace

Tags:

nagarro 

3. If 16 toys cost 240, then what do 40 toys cost ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Lets assume 40 toys cost is Rs.x

Toys cost
---------------------
16(d) 240(d)
40 x

=> 40/16 = x/240
=> x = 40/16 * 240
=> x = 600

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

4. If the price of 23 toys is 276, then what will the price of 12 toys ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Lets assume 12 toys price is Rs.x

Toys Price
---------------------
23(d) 276(d)
12 x

=> 12/23 = x/276
=> x = 12/23 * 276
=> x = 144.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. A flagstaff 17.5 metre high casts a shadow of length 40.25 metre. The height of building, which casts a shadow of length 28.75 metre under similar conditions will be :

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets assume x meter is building height.

flags shadow
---------------------
17.5 (d) 40.25 (d)
x 28.75

=> x/17.5 = 28.75/40.25
=>x = (28.75 * 17.5)/40.25
=> x = 12.5 meters.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. In a hostel, Food was available for 2000 students for 54 days, but after 15 days more students joined hostel and food lasts only for 20 more days. Determine how many students came in hostel ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

food is there for 54 days for 2000 students,
But after 15 days, remaining food was sufficient for 2000 students for 39 days only ( as 54-15 = 39 )
Let x number of students came in hostel after 15 days,
=> Total number of students after 15 days = 2000 + x
=> Remaining food was enough for (2000 + x) students for 20 days

Note: (u) means up arrow and (d) means down arrow.

students days
------------------
200(u) 20(u)
(200+x) 39

=> 200/(200/x)= 20/39
=> 2000*39 = (2000 + x) * 20
=> 3900 = 2000 + x-10
=> x = 1900

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. A man completes 5/8 of a job in 10 days. At this rate, how many more days will it takes him to finish the job?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets assume x days required to finish the remaining job.

Note: (u) means up arrow and (d) means down arrow.

Job days
----------------
5/8(d) 10(d)
3/8 x

=> (3/8)/(5/8) = x/10
=> 3/5 = x/10
=> x = 6 days.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. If 7 spiders make 7 webs in 7 days, then 1 spider will make 1 web in how many days?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Lets assume x days required.

Note: (u) means up arrow and (d) means down arrow.

spiders web days
----------------------------
7(u) 7(d) 7(d)
1 1 x

(7/1 * 1/7) = x/7
=> x = 7

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. 2 men and 7 boys can do a piece of work in 14 days; 3 men and 8 boys can do the same in 11 days. Then, 8 men and 6 boys can do three times the amount of this work in

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

(2 * 14) men +(7 * 14)boys=(3 * 11)men +(8 * 11)boys

<=> 5 men= 10 boys <=> 1 man = 2 boys

so (2 men + 7 boys) = (2 * 2 + 7) boys = 11 boys

=> ( 8 men + 6 boys) = (8 * 2 +6) boys = 22 boys.
Lets assume x days required.

Note: (u) means up arrow and (d) means down arrow.

boys work days
------------------
11(u) 1(d) 14(d)
22 3 x

(11/22 * 3/1) = x/14
=> x = (11/22 * 3* 14)
=> x = 21 days.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. 3 pumps working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps work to empty the tank in 1 day?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Lets assume x hrs a days required to empty tank.

Note: (u) means up arrow and (d) means down arrow.

pumps hrs days
-------------------------
3(u) 8(d) 2(u)
4 x 1

(3/4 * 2/1) = x/8
=> x = (3/4 * 2 * 8)
=> x = 12 hrs.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!