Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: H.C.F and L.C.M

Home > Arithmetic Aptitude > H.C.F and L.C.M > General Questions

1. The G.C.D. of 1.08, 0.36 and 0.9 is:

Answer: 0.18

Explanation:

Given numbers are 1.08 , 0.36 and 0.90
H.C.F of 108, 36 and 90 is 18 ( G.C.D is nothing but H.C.F)
So H.C.F of given numbers = 0.18

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

2. There are three numbers, these are co-prime to each other are such that the product of the first two is 551 and that of the last two is 1073. What will be the sum of three numbers :

Answer:

Explanation:

Given that numbers are co primes,
and two products have the middle number in common.

=> Middle number = H.C.F. of 551 and 1073 = 29

so first number is = 551/29 = 19
=> Third number = 1073/29 = 37

Therefore, sum of these numbers is = (19 + 29 + 37) = 85

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

3. What is the largest number that will divide 90207, 232585 and 127986 without leaving a remainder?

Answer: 257

Explanation:

Find the HCF of given numbers.
90207=3*3*3*13*257
127986=2*3*83*257
232585=5*181*257

HCF is 257.
So larget number without leaving a remainder is 257

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

4. The H.C.F of two numbers is 11 and their L.C.M is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is:

Answer: 308

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. Let p and q be two prime numbers such that p is greater than q. If 319 is their LCM then the difference of thrice of q and p is:

Answer: 4

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. Let 13 and 273 are the HCF and LCM of two numbers respectively, and if one of them is less than 140 and greater than 60 then what will be that number?

Answer: 91

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. Sudhir goes to the market once every 64 days and Sushil goes to the same market once every 72 days. They met each other one day. How many days later will they meet each other again?

Answer: 576

Explanation:

Find the LCM of 64,72
i.e 2*2*2*8*9=576

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. Sum of squares of two numbers is 2754, their HCF is 9, LCM is 135, Find the numbers

Answer: 45 and 27

Explanation:

Product of two no. = H.C.F*L.C.M
So,x*y=135*9=1215 -----(1)
and x^2+y^2=2754
So,(x+y)^2=x^2+y^2+2*x*y = 2754+2*1215=5184
So,x+y=72 ----------- (2)
By solving eq. (1) & (2)
nos. are 45 and 27

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. Find the largest 4-digit number, which gives the remainder 7 and 13 when divided by 11 and 17?

Answer: 9907

Explanation:

LCM of 11 and 17 = 187.
When divided by 11 remainder 7,so difference 4.
When devided by 17 remainder 13,so difference 4.
Largest no exactly devide by 11 & 17=9911
The no's = 9911-4 = 9907.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. Printer A prints 8192 character per min and printer B prints 13862 character per min four character are equal to one word. Printer A starts at 7:15 am while Printer B starts at 7:29 am then at what time both will have same no. of words printed.

Answer: 7:49:14 AM

Explanation:

Four character are equal to one word
8192/4*(t+14)=13862/4*t
8192*(t+14)=13862*t yields the same result
t=20.2272 minutes = about 20 min 14 sec
7:49:14 am

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!