Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Clock

Home > Arithmetic Aptitude > Clock > General Questions

1. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Angle traced by hour hand in 12 hrs. = 360°

Angle traced by hour hand in 5 hrs 10 min.
=> 31/6 hrs = (360/12 * 31/6)º = 155º.

Workspace

Tags:

Wipro 

2. Fifty minutes ago it was four times as many minutes past three o'clock. How many minutes is it to six o'clock..?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

There are 180 minutes between 3 o'clock and 6 o'clock.
Call x the number of minutes to 6 o'clock.
Then it is 180 - x minutes past 3 o'clock and 50 minutes ago it was 130 - x minuted past 3 o'clock.
Using the 4 times as many minutes past three o'clock bit we can form the equation
130 - x = 4x and solve it
130 = 5x
x = 26 so yes it is 26 minutes.

Workspace

Tags:

BOA (Bank of America) 

3. How many times in a day, are the hands of a clock in straight line but opposite in direction?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o'clock only).

So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

Workspace

Tags:

nagarro 

4. A clock is set right at 5am the clock loses 16min in 24 hours. What will be the right time when the clock indicates 10am? On the 4th day?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Total Time from 5 am. On a day to 10pm. on 4th day = 89 hours.
=> 23 hrs 44 min. of this clock = 24 hours of correct clock
=> 365/15 hrs of this clock = 24 hours of correct clock
=> 1 hrs of this clock = (24 * 15/356) hrs. of correct clock.
so, 89 hrs of this clock = ( 24 * 15/356 * 89) hrs of correct clock = 90 hrs of correct clock.
So, correct time is 11pm.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Angle traced by the hour hand in 6 hours = (360/12 * 6)º = 180º.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. If a clock shows 4'O clock in the noon. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 12'O clock in the night?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

4 o'clock noon to 12 o'clock = 8 hrs.

Angle traced by hour hand in 12 hrs. = 360°

so, Angle traced hour hand in 8 hours = (360°/12 * 8) = (120 * 2) = 240°

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. How much does a watch lose per day, if its hands coincide every 64 minutes?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

55 min. spaces are covered in 60 min.

60 min. spaces are covered in (60/55 * 60)min. = 65 5/11 min.

Loss in 64 min. = (65 5/11 - 64)= 16/11 min.
Loss in 24 hrs = (16/11 * 1/64 * 24 * 60) min. = 32 8/11 min.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. At what time between 8 and 9'o clock will the hands of a clock be in the same straight line. but not together?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

When the hands of the clock are in the same line, but in opposite direction, they are 30 minutes spaces apart.
At 8'o clock they are 20 min. spaces apart
minute hand will have to gain only 10 min.spaces
10 min.spaces are gained in [(60/55) * 10] = 120/11 = 10 1/11 past 8.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. The reflex angle between the hands of a clock at 10.25 is:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Angle traced by hour hand in 12 hrs. = 360°
Angle traced by hour hand in 125 hrs = (360/12 * 125/12)º = 312 1/2º
Angle traced by minute hand in 25 min = (360/60 * 25)º = 150º.

Reflex angle = [360º -(312 1/2 - 150)º = (360º - 162 1/2º = 197 1/2º

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. How many times in a day, the hands of a clock are straight?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

In 12 hours, the hands coincide or are in opposite direction 22 times.

In 24 hours, the hands coincide or are in opposite direction 44 times a day

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!