Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Volume and Surface Area

1. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

2. A sphere and a cube have the same surface area. Find the ratio of their volumes?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

SA of a sphere: 4πr²
SA of a cube: 6x²

4πr² = 6x²
r²/x² = 6 / 4π
(r/x)² = 3 / 2π
r/x = (3 / 2π)^0.5

Volume of a sphere: 4/3 πr³
Volume of a cube: x³
Find the ratio meaning (4/3 πr³)/x³
= (4π/3)(r³/x³)
= (4π/3)(r/x)³
= (4π/3)(3 / 2π)^1.5
= (2²π/3)[3^1.5 / (2^1.5)(π^1.5)]
= √2√3 / √π
= √(6/π)

Workspace

Tags:

nagarro 

3. The slant height of a right circular cone is 10 m and its height is 8 m. Find the area of its curved surface.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

l = 10m
h = 8m
so r = √(l^2 - h^2) = √(10^2 - 8^2) = 6m
So Curved surface area = (π * r * l) = ( π * 6 * 10) m2 = 60π m2.

Workspace

Tags:

nagarro 

4. A builder has to pour a concrete slab 12 centimeters thick to cover an area 10 meters long and 2 meters wide. How many cubic meters of concrete will the builder need?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Thikness= 12cm. =0.12m.
area is 10m. long and 2m. wide;
So, total concrete needed is = the volume of the area = (0.12 * 10 * 2)= 2.4 cubic meter.

Workspace

Tags:

Capgemini 

5. Find the slant height, volume, curved surface area and the whole surface area of a cone of radius 21 cm and height 28 cm.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Slant Height, l = ?(r^2 + h^2) =?(21^2 + 28^2) = ?1225 = 35 cm
Volume = 1/3?r^2h = (1/3 * 22/7 * 21 * 21 * 28) cm^3 = 12936 cm^3
Curved surface area = ?rl = 22/7 * 21 *35 cm^3 = 2310 cm^2
So,total Surface Area = (?rl + ?r^2) = (2310 + 22/7 * 21 * 21) cm^2 = 3696 cm^2

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. If the wheel of a bicycle makes 560 revolutions in travelling 1.1 km, what is its radius?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

The distance covered by the wheel in 560 revolutions = 1100 m .
Hence, the distance covered per revolution = 1100/560 = 55/28 metres.
The distance covered in one revolution = circumference of the wheel.
Circumference = (2 * pi * r)
=> 55/28 = 2 * 22/7 * r
=> r = 31.25 cm.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. If each edge of a cube is increased by 50%, find the percentage increase in its surface area.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the original length of each edge = a
Then, Original surface area = 6a^2
New surface area = 6 * (3a/2)^2 = 27a^2/2
Increase percent in surface area = (15/2a^2 * 1/(6a^2) * 100)% = 125%

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. If the radius of the sphere is increased by 50%, find the increase percent in volume and the increase percent in the surface area.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the original radius = R. Then, new radius = 150/100 R = 3R/2
Original Volume = 4/3?R^3, New volume = 4/3?(3 R/2)^3 = 9?R^3/2
Original surface area = 4?R^2 , New surface area = 4?(3R/2)^2 = 9?R^2
Increase % in surface area = (5?R^2/4?R^2 * 100)% = 125%

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. A cylindrical container has a radius of eight inches with a height of three inches. Compute how many inches should be added to either the radius or height to give the same increase in volume?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let x be the amount of increase.
The volume will increase by the same amount if the radius increased or the height is increased.
So, the effect on increasing height is equal to the effect on increasing the radius.
=> (22/7)*8*8*(3+x) = (22/7)*(8+x)*(8+x)*3
Solving the quadratic equation
we get the x = 0 or 16/3.
So, the possible increase would be by 16/3 inches.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. A circular tent is cylindrical to a height of 3 meters and conical above it. If its diameter is 105 m and the slant height of conical portion is 53m, calculate the length of the canvas 5 m wide to make the required tent?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Surface area of Tent= surface area of the cylinder + surface area of the cone
=(2*pi*r*h)+ (pi*r*l)
=2*(22/7)*(105/2)*3+(22/7)*(105/2)*53
=9735 sq.m
l*b=9735
b=5m,
l=9735/5 => l=1947m

Workspace

Tags:

TCS