Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Problems on Trains

Home > Arithmetic Aptitude > Problems on Trains > General Questions

1. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Length of the train = (Speed x Time) =50/3 x 9 m = 150 m.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

2. A 600m long train is running at 73 Kmph. How much time Train will take to cross an electric pole?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Formula Used: Time = ( Distance / Speed)
As all the option given in sec., so convert the train speed (Kmph) in to mps multiply by 5/18
speed (mps) = 73 * 5/18
Time = 600 / (73 * 5/18)
= (600 * 18 )/(73 * 5) sec
= (10800 / 365)
Time take by Train = 29.58Sec

Workspace

Tags:

Global Edge 

3. A 120 m long train is running at 72 Kmph. How much time will it take to cross a man standing on the platform?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Formula Used: Time = ( Distance / Speed)



As all the option given in sec., so convert the train speed (Kmph) in to mps multiply by 5/18



speed (mps) = 72 * 5/18 = 20 mps



Time = (120 / 20) sec = 6 sec



Time take by Train = 6 Sec.

Workspace

Tags:

Global Edge 

4. A train running at speed of 126 Kmph. What will be the length of train if it cross a tree in 5 sec.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Formula Used: Distance = (Speed * Time)
convert the train speed (Kmph) in to mps multiply by 5/18
speed (mps) = 126 * 5/18 = 35 mps
length = ( 35 * 5 ) meter
= 175 meter

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. 320m long train is running at 72 Kmph. how much time it will take to cross a platform of 180m long?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Total Length = Platform Length + Train Length
So Total Length = 500m

convert the train speed (Kmph) in to mps multiply by 5/18
speed (mps) = 72 * 5/18 = 20mps
Formula Used: Time = Distance/Speed
Time = (500 / 20 ) sec
= 25 sec

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. Two trains 400m and 300m long run at the speeds of 50 kmph and 40kmph respectively in opposite Directions on parallel tracks. The time taken to cross each other?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Trains are running in opposite Direction:
So need to find Length of two Trains = 300m + 400m = 700m

and Total Speed = 40 Kmph + 50 Kmph (Opposite Direction)
= 90 Kmph
so speed (m/sec) = 90 * 5/18 m/sec = 25 m/sec
Formula Used: Time = Distance/Speed

Time = 700/ 25 sec
Time = 28 Sec

Workspace

Tags:

Global Edge 

7. A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 19 and 20 seconds respectively. The length of the train is:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Convert the persons Speed in m/sec
2 kmph = (2 x 5/18) m/sec = 5/9 m/sec.
4 kmph = (4 x 5/18 m/sec = 10/9 m/sec.

Let the length of the train be x meters and its speed by y m/sec.
Relative speed in respect to both person (y - 5/9) and (y - 10/9)

Formula Used: Time = Distance / speed
so x / (y - 5/9) = 19 ---- (1)
and x / (y - 10/9) = 20 ---- (2)
9x = 19 (9y - 5) ----- (1)
9x = 20 (9y - 10) ------(2)
find the value of x and y
19 (9y - 5) = 20(9y - 10)
171 y - 95 = 180 y -200 => 9y = 105 => y = 105/9 = 35/3

Now find the value fo x by above any equations
9x = 171 *35/3 - 95 = 57 *35 - 95
9x = 1900 => x = 211.1 meter

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let they meet x hours after 7 a.m.

Distance covered by A in x hours = 20x km.

Distance covered by B in (x - 1) hours = 25(x - 1) km.

So Total Distance
=> 20x + 25(x - 1) = 110
=> 45x - 25 = 110 => 45x = 135
=> x = 3.
As They meet x hrs after 7 a.m. so they meet at 10 a.m.

Workspace

Tags:

Global Edge 

9. A train overtakes two persons walking along a railway track. The first one walks at 4.5 km/hr. The other one walks at 5.4 km/hr. The train needs 8.4 and 8.5 seconds respectively to overtake them. If both the persons are walking in the same direction as the train? So What is the speed of the train ?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Convert the Speed in m/sec
so 4.5 km/hr = ( 4.5 x 5/18 ) m/sec = 5/4 m/sec = 1.25 m/sec,
and 5.4 km/hr = ( 5.4 x 5/18 ) m/sec = 3/2 m/sec = 1.5 m/sec.

Here assume the speed of the train as x m/sec.
so relative will be (x-1.25) and (x - 1.5)

(x - 1.25) x 8.4 = (x - 1.5) x 8.5

=> 8.4x - 10.5 = 8.5x - 12.75

=> 0.1x = 2.25
=> x = 22.5 m/s
As options are given in km/hr so convert the speed mps to kmph
So Speed of the train = ( 22.5 x 18/5 ) km/hr = 81 km/hr.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 5 seconds. What is the length of the fast train?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

As train are running in same direction
so Relative speed = (40 - 20) km/hr = 20 km/hr
= ( 20 x 5/18 ) m/sec = 50/9 m/sec.
Formula Used: Distance = Speed * Time
Now Length of Faster Train = ( 50/9 x 5 ) m = 250/9 m
= 27 7/9 m

Workspace

Tags:

Global Edge