Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Races and Games

Home > Arithmetic Aptitude > Races and Games > General Questions

1. In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

IBM 

2. P can give Q a start of 20 seconds in a kilometer race. P can give R a start of 200 meters in the same kilometer race. And Q can give R a start of 20 seconds in the same kilometer race. How long does P take to run the kilometer?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

P can give Q a start of 20 seconds in a kilometer race. So, if Q takes 'x' seconds to run a
kilometer, then P will take x – 20 seconds to run the kilometer.

Q can give R a start of 20 seconds in a kilometer race. So, if R takes 'y' seconds to run a
kilometer, then Q will take y – 20 seconds to run the kilometer.

We know Q takes x seconds to run a kilometer
Therefore, x = y – 20

Therefore, P will take x – 20 = y – 20 – 20 = y – 40 seconds to run a kilometer.

i.e. P can give R a start of 40 seconds in a kilometer race, as R takes y seconds to run a kilometer
and P takes only y – 40 seconds to run the kilometer.

We also know that P can give R a start 200 meters in a km race.
This essentially means that R runs 200 meters in 40 seconds.
Therefore, R will take 200 seconds to run a km.
If R takes 200 seconds to run a km, then P will take 200 – 40 = 160 seconds to run a km.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

3. A takes 3 min 45 seconds to complete a kilometre. B takes 4 minutes to complete the same 1 km track. If A and B were to participate in a race of 2 kms, how much start can A give B in terms of distance?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

A can give B a start of 15 seconds in a km race.
B takes 4 minutes to run a km. i.e 1000/4= 250 m/min = 250/60 m/sec
Therefore, B will cover a distance of = 62.5 meters in 15 seconds.
The start that A can give B in a km race therefore, is 62.5 meters, the distance that B run in 15 seconds.
Hence in a 2 km race, A can give B a start of 62.5 * 2 = 125 m or 30 seconds.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

4. Middle earth is a fictional land inhabited by hobbits, elves, dwarves and men. The hobbits and elves are peaceful creatures that prefer slow, silent lives and appreciate nature and art. The dwarves and the men engage in physical games. The game is as follows. A tournament is one where out of the two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The matches are played in different rounds, where in every round; half of the teams get eliminated from the tournament. If there are 8 rounds played in knock out tournament, how many matches were played?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

5. In a game of 80 points. A can give B 5 points and C 15 points. Then how many points B can give C in a game of 60?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

A can give B 5 points A / B = 80/75
A can give C 15 points A / C = 80/ 65

B can give C a points of ( B / A ) * ( A / C)

(75 / 80) * ( 80 / 65)
(75 / 65) = 15/13

Need to be find in a game of 60 , so multiply numerator and denominator with 4 such that the ratio becomes 60/52

Therefore B can give C of (60-52) = 8 points

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

6. A can run 3 Kms in 3 min 18 sec and B can run same distance in 3 min 40 sec, then by how much distance A can beat B?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Given, 3km or 3000m Difference is 22 second
3 min 40sec = 220 sec
so, 3000*22/220 = 300m

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

7. In a 200 M race A beats B by 35 M or 7 seconds. A's time over the cause is ______

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

B covers 35m in 7 seconds B take time = (200*7)/35=40
A takes time = (40-7)= 33 Sec.

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

8. A can run 1.5 km distance in 2 min 20 seconds, while B can run this distance in 2 min 30 sec. By how much distance can A beat B?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

A takes time 2.20 min. = 140 Sec. B takes time 2.30 min. = 150 Sec.
Diffrence = (150-140) = 10 Sec.
Now we are to find distance covered in 10 sec by B
150 Sec. = 1500 m.
1 Sec=10 m.
10 Sec = 10*10=100 m

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

9. In a race of 4 Kms A beats B by 100 m or 25 seconds, then time taken by A is

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

B covers 100m in 25 seconds B take time =(4000*25)/100=1000 sec=16 min 40 sec.
A takes time =1000 sec-25sec=975 sec= 16 min 25 sec.

Workspace

Tags:

Tech Mahindra 

10. In a 200 m race, A beats B by 20 m and c by 38m. In a race of 300 m B will beat C by

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

If a runs 200m then b runs 200-20=180m
then c runs 200-38=162m
if b runs 300m then c runs 162/180*300=270
therefore b beats c by 300-270=30

Workspace

Tags:

Tech Mahindra