Take a note while surfing.
Give your Note a Colorful Tag.
Stay on same information and in Sync wherever you are.
Organize your information,It may take Shape.
Differ your Content by Color.
Easy to pull up your content from anywhere anytime.
Don't Let information to miss,Because it take shape
Simple an Easy Way to take a note.
Get the same in next visit.
Please wait...
1. If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 50, what is the compound interest on the same at the same rate and for the same time?
Answer: Option A
Explanation:Sum = Rs. (50 * 100)/(5*2) = Rs. 500.
Amount = Rs. [500 * (1 + 5/100)2]
= Rs. (500 * 21/20 * 21/20 )
= Rs. 551.25
C.I. = Rs. (551.25 - 500) = Rs. 51.25
Workspace
Tags: Wipro
2. What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 1/2 years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?
Answer: Option A
Explanation:C.I. when interest
compounded yearly=rs.[5000*(1 4/100)(1 1/2*4/100)]
= Rs. 5304.
C.I. when interest is
compounded half-yearly=rs.5000(1 2/100)^3
= Rs. 5306.04
Difference = Rs. (5306.04 - 5304) = Rs. 2.04
Workspace
Tags: IBM
3. A sum of money amounts to Rs.6690 after 3 years and to Rs.10035 after 6 years on compound interest. Find the sum.
Answer: Option D
Explanation:Let's assume the Sum = Rs. P.
P [1 + (R/100)]^3 = 6690 -------- (i)
P [1 + (R/100)]^6 = 10035 ----------(ii)
On dividing, we get [1 + (R/100)]^3 = 10035/6690 = 3/2.
P * (3/2) = 6690 or P = 4460.
Hence, the sum is Rs. 4460.
Workspace
Tags: No Tags on this question yet!
4. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 12% p.a. for two years is Rs.90. What will be the value of the amount at the end of 3 years?
Answer: Option B
Explanation:Workspace
Tags: No Tags on this question yet!
5. A sum of money doubles itself at C.I. in 15 years. In how many years will it become eight times?
Answer: Option D
Explanation:P [1 + (R/100)]^15 = 2P => [1 + (R/100)]^15 = 2 ----------- (i)
Let P [1 + (R/100)]^n = 8P => P [1 + (R/100)]^n = 8 = 2^3
= [{1 + (R/100)}^15]^3.
=> [1 + (R/100)]^n = [1 + (R/100)]^45.
=> n = 45.
So, the required time = 45 years.
Workspace
Tags: No Tags on this question yet!
6. The principal that amounts to Rs. 4913 in 3 years at 6 1/4 % per annum C.I. compounded annually, is?
Answer: Option B
Explanation:Formula: P = Amount / (1 + R/100)^n
Principal = [4913 / (1 + 25/(4 * 100))3]
=> 4913 * 16/17 * 16/17 * 16/17 = Rs. 4096
Workspace
Tags: Infosys
7. Anil invests an amount for 2 years at the rate of 15% per annum at simple interest.Had he invested in a scheme in which interest was compounded yearly he would have got Rs.450 more. Find the principal:
Answer: Option C
Explanation:Lets assume D amount difference between compound and simple interest for 2 years, D=P*(R/100)^2
where P is the principal
R is rate of interest
so here,
450 = P*(15/100)^2 => P= Rs. 20000
Workspace
Tags: Tech Mahindra
8. If the compound interest (compounded Yearly) on a certain sum for 2 years at 3% is Rs.101.50 then what will be the corresponding simple interest?
Answer: Option B
Explanation:Given, years = 2
3% of 50= (50*(3/100))=Rs.1.5
Simple Interest =50+50=100
Compound Interest=50+50+1.5=101.5
Workspace
Tags: Tech Mahindra
9. If the compound interest on a sum of Rs.5000 at the rate of 10% per annum is Rs.1050, then time period is (Interest compounded yearly):
Answer: Option D
Explanation:C.I of 5000 at 10% interest for x years is 6050 = Rs. 1050
6050 = 5000 ( 1 + 10/100)^n => 6050/5000 = (11/10)^n
=> 605/500 = (11/10)^n => n = 2 years.
Workspace
Tags: Tech Mahindra
10. At what rate of interest (compounded yearly)will Rs. 10,000 amount to Rs. 12,100 in 2 years?
Answer: Option D
Explanation:Amount = P(1 + R/100)^n
Where Principal = P, Rate = R% per annum, Time = n years.
12100 = 10000 (1+R/100)^2
=> 121/100 = (1+R/100)^2
=> 11/10 = (1+R/100)=> 11/10 = (100 + R)/100
=> 110 = 100 + R => R = 10%
Workspace
Tags: Tech Mahindra