Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Problems on Ages

Home > Arithmetic Aptitude > Problems on Ages > General Questions

1. 7 years ago, the ages (in years) of A and B were in the ratio 4:5 and 7 years hence they will be in the ratio 5:6. The present age of B is:

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

7 years ago, A's age=4x years
and B's age=5xyears

so (4x+14)/(5x+l4)=5/6

=> 25x + 70 = 24x + 84
x = (84 - 70) = 14
B's present age = 5x + 7 = 5*14 + 7 = 77 years

Workspace

Tags:

Global Edge 

2. The sum of ages of family members (both children and parents) is 360 years.The total ages of children and parents are in the ratio 2:1 and the ages of wife and husband are in the ratio 5:7.What will be the age of husband?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Given sum of ages is 360 years.
The ratio of children and parents ages is 2:1.

So total age of parents = 360 x 1 / 3 = 120 years

Given Ratio of wife and husband age is 5:7.
So the age of husband = 120 x 7 / 12 = 70

Hence the age of husband is 70 years.

Workspace

Tags:

Global Edge 

3. The sum of the ages of a mother and her son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was 3 times the mother age at that time, then the present age of the son,

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Given
Let's assume mother age = x years. ----- (1)
sum of mother and her son age = 45
so son age will be = (45-x) years. ------- (2)

Five year ago:
mother age will be = (x-5) years
son age will be = (45-x-x) years = (40-x) year.

As per question
(x-5) * (40-x) = 3*(x-5)
=> (40-x) = 3
=> x = 37 year.
so son age will be (45-37) = 8 years.

Workspace

Tags:

Global Edge 

4. The ages of two persons differ by 14 years. 5 years ago, the elder one was 3 times as old as the younger one. What are their present ages of the elder person?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Present age of the elder person = x
Present age of the younger person = (x – 14)

Five years ago.
(x – 5) = 3 (x-14-5)
=> x – 5 = 3x – 57
=> 2x = 52
=> x = 52/2 = 26
So elder person age will be 26 years.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. Present ages of Simmi and Anu are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively, What is Anu's present age in years?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the present ages of Simmi and Anu be 5x years and 4x years respectively.

Then, [5X + 3] / [4X + 3] =11/9
By Solving above eq. x = 6

So Anu's present age = 4X = 24 years

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. The present ages of three persons are in the ratio of 3:4:6.Four years ago the sum of their age was 66.Find their present age

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Lets Present age of three person will be 3x, 4x and 6x respectively.

Four years ago their age will be
(3x-4), (4x-4) and (6x-4)

As per the question
(3x-4) + (4x-4) + (6x-4) = 66
=> 13x-12 = 66
=> 13x = 78 => x = 6

So their present age 18, 24 and 36.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. Father is aged three times more than his son Mohit. After 8 years, he would be two and a half times of Mohit's age. After further 8 years, how many times would he be of Mohit's age?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let's assume Monit's present age = X years.
So father's present age = (X + 3X) years = 4X years.

After 8 years.

(4X + 8) =5/2 * (X + 8)
=> 8X + 16 = 5X + 40
=> 3X = 24 so, X=8
Hence, required ratio = (4X + 16) / (X + 16) = 48/24 = 2

Workspace

Tags:

Global Edge 

8. 6 years ago Ram was twice as old as Shyam. If the ratio of their present ages is 9:5 respectively, what is the difference between their present ages in year?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

As per Formula:
(If the given ages in a ratio a : b then age will be ax and bx)

So present Ram age will be = 9x and shyam age = 5x

6 Years ago:
Ram age will be = (9x-6) and shyam age = (5x-6)

as per the question:
(9x-6) = 2*(5x-6)
=>9x -6 = 10x - 12
=> x = 6

so difference between their ages = 4*6 = 24 years

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. Present age of B is twice that of A. 4 years hence B's age will be 4 less than twice the age of A. Find the difference in their ages?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Let A's present age = x,
So B's present age = 2x

After 4 years,
=> (2x+4) = 2(x+4) - 4

by solving the above equation.

=> 0 = 0
Cannot be determined.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. Sharla married 6 years ago. Today her age is 5/4 times her age at the time of her marriage. Her daughter age is 1/5 of her age. What is the ratio of Sharla age to her daughter age after 6 years?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Lets sharla present age = x year.

So as per the question:
x = (5/4)*(x - 6)
=> 4x = (5x - 30)
x = 30 years.

So her daughter age = 30/5 years = 6 years.

After 6 years their ratio will be = 36/12 = 3:1

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!