Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Problems on Numbers

Home > Arithmetic Aptitude > Problems on Numbers > General Questions

1. In the reading room of a library, there are 23 reading spots. Each reading spot consists of a round table with 9 chairs placed around it. There are some readers such that in each occupied reading spot there are different numbers of readers. If in all there are 36 readers, how many reading spots do not have even a single reader?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

1+2+3+4+5+6+7+8= 36 readers

so, 8 spots have different readers.
remainings are 23-8= 15. (at least)

Workspace

Tags:

TCS 

2. The difference between two no is 9 and the product of the two is 14.What is the square of their sum?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

3. How many 9 digit numbers are possible by using the digits 1,2,3,4,5 which are divisible by 4 if the repetition is allowed?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

4. A sporting goods store ordered an equal number of white and yellow balls. The tennis ball company delivered 45 extra white balls, making the ratio of white balls to yellow balls 1/5 : 1/6. How many white tennis balls did the store originally order for?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

5. There are 100 wine glass. I offered my servant to 3 paise for every broken glass to be delivered safely and forefeit 9 paise for eyery glass broken. At end of day he received Rs.2.40. how many glass did he break?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

6. Raj writes a number. He sees that the number of two digits is 9 less than 3 times the number. If the number is increased by 45, the result is the same as the number formed by reversing the digit. Find the number.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

TCS 

7. In the equation A + B + C + D + E = FG where FG is the two digit number whose value is 10F + G and letters A, B , C , D , E, F and G each represent different digits. If FG is as small as possible. What is the value of G?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

FG is as large as possible and all the 7 numbers should be different.
By trial and Error method,
9 + 8 + 7 + 6 + 5 = 35....5 is getting repeated twice.
9 + 8 + 7 + 6 + 4 = 34...4 is getting repeated
9 + 8 + 7 + 5 + 4 = 33...3 repeats
9 + 8 + 6 + 5 + 4 = 32
None of the numbers repeat in the above case and 32 is the maximum number FG can have. The value of G is 2.

Workspace

Tags:

TCS 

8. If all the numbers between 11 and 100 are written on a piece of paper. How many times will the number 4 be used?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

There are total 9 4's in 14, 24, 34...,94
& total 10 4's in 40,41,42....49
thus, 9+10=19.

Workspace

Tags:

TCS 

9. Three non negative numbers, X, Y and Z are such that the mean is M and the median is 5. If M is 10 more than the smallest number and 15 less than the biggest number, find the value of X+Y+Z.

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Given median=5,so y=5
x+y+z/3=10+z ---(1)
x+y+z/3=x-15 ---- (2)
By solving eq. (1) and (2) we get,
x=25,y=5,z=0
so x+y+z=30

Workspace

Tags:

TCS 

10. A number is divided by 5,2 and 3 successively in order to get remainders of 0,1, and 2 respectively. What will be the remainders when the same number is divided by 2,3 and 5 respectively?

View Answer | Discuss in Forum | Workspace | Asked In |

Answer: Option A

Explanation:

when divided by 5, quotient is 11 and remainder is zero.
when 11 is divided by 2, quotient is 5 and remainder is 1.
when 5 is divided by three, quotient is 1 and remainder is 2.

when same operation is applied on 55 i.e. successively divided by 2,3,5..
we get remainders as 1,0,4 successively.

Workspace

Tags:

TCS