Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Boats and Streams

Home > Arithmetic Aptitude > Boats and Streams > General Questions

1. A man swims downstream 72 km and upstream 45 km taking 9 hours each time. what is the speed of the current?

Answer: 1.5 kmph

Explanation:

Man's downstream speed = 72/ 9 kmph => 8kmph
Man's up stream speed = 45/ 9 => 5 kmph

So speed of current = (8 - 5)/2 = 1.5 kmph

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

2. A boat can row upstream at 25 kmph and downstream at 35 kmph, then the speed of the current is?

Answer: 5 kmph

Explanation:

man's upstream speed = 25 kmph
Man's downstream speed = 35 kmph
so Speed of current = (35 - 25)/2 = 5 kmph

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

3. The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr the distance travelled downstream in 12 minutes is :

Answer: 3.6 km

Explanation:

Speed downstream = (15 + 3) kmph = 18 kmph.
Distance travelled = [18 * 12/60] km = 3.6 km.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

4. A man can row his boat with the stream at 6 km/h and against the stream in 4 km/h. The man's rate is?

Answer: 1 kmph

Explanation:

Man's row in downstream by speed = 6 kmph
and upstream by speed = 4 kmph
so man rate = (6 - 4)/2 = 1 kmph

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. A man can row upstream at 8kmph and downstream at 13 kmph. The speed of the stream is

Answer: 2.5 km/hr

Explanation:

Speed of stream = 1/2(13 -8) kmph = 2.5 kmph.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. A man can swim in still water at 4.5 km/h, but takes twice as long to swim upstream than downstream. The speed of the stream is?

Answer: 1.5

Explanation:

Swim in still water by speed = 4.5 kmph
Let's assume speed in still water = x kmph
speed in downstream =(4.5 + x) kmph
speed in upstream = (4.5 + x) kmph
Given (4.5 + x) = (4.5 - x)2
4.5 + x = 9 -2x
3x = 4.5
x = 1.5 kmph

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a plce and come back, how far is the place?

Answer: 2.4 km

Explanation:

Speed downstream = (5+1) kmph = 6 kmph; Speed upstream = (5 - 1)kmph = 4 kmph. Let the required distance be x km.
Then, x/6 + x/4 = 1 ? 2x + 3x = 12 ? 5x = 12 ? x = 2.4 km.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. A man's speed with the current is 15 km / hr and the speed of the current is 2.5 km / hr. The man's speed against the current is

Answer: 10 km / hr

Explanation:

Man's rate in still in water = (15 - 2.5) km / hr = 12.5 km / hr.
Man's rate against the current = (12.5 - 2.5) km / hr = 10 km / hr.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. A man can row with a speed of 15 kmph in still water. If the stream flows at 5 kmph, then the speed in downstream is?

Answer: 20 kmph

Explanation:

speed in still water = 15 kmph
stream speed = 5 kmph
so Downstream speed = (15 + 5) kmph = 20 kmph

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. A man swims downstream 30 km and upstream 18 km taking 3 hours each time, what is the speed of the man in still water?

Answer: 8 kmph

Explanation:

Man's downstream speed = 30/3 kmph = 10 kmph

Man's upstream speed = 18/3 kmph = 6 kmph

Speed of man in still water = (10 + 6)/2 = 8 kmph

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!