Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Verbal Reasoning :: Theme Detection

Home > Verbal Reasoning > Theme Detection > General Questions

1. Instruction: Each of the following questions contains a small paragraph followed by a question on it. Read each paragraph carefully and answer the question given below it.

The virtue of art does not allow the work to be interfered with or immediately ruled by anything other than itself. It insists that it alone shall touch the work in order to bring it into being. Art requires that nothing shall attain the work except through art itself.

This passage best supports the statement that:

Answer: art is for the sake of art alone.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

2. The press should not be afraid of upholding and supporting a just and righteous cause. It should not be afraid of criticising the government in a healthy manner. The press has to be eternally vigilant to protect the rights of the workers, backward and suppressed sections of the society. It should also give a balanced view of the things so that people can be helped in the formation of a healthy public opinion.

The passage best supports the statement that

Answer: the freedom of press is essential for the proper functioning of democracy.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

3. It is up to our government and planners to devise ways and means for the mobilisation of about ten crore workers whose families total up about forty crore men, women and children. Our agriculture is over-manned. A lesser number of agriculturists would mean more purchasing or spending power to every agriculturist. This will result in the shortage of man-power for many commodities to be produced for which there will be a new demand from a prosperous agrarian class. This shortage will be removed by surplus man-power released from agriculture as suggested above.

The passage best supports the statement that:

Answer: Indian economy is in a poor shape basically due to improper mobilisation of man-power.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

4. Satisfaction with co-workers, promotion opportunities, the nature of work, and pay goes with high performance among those with strong growth needs. Among those with weak growth needs, no such relationship is present - and, in fact, satisfaction with promotion opportunities goes with low performance.

This passage best supports the statement that:

Answer: relationship between job satisfaction and performance is moderated by growth need.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. There is a shift in our economy from a manufacturing to a service orientation. The increase in service-sector will require the managers to work more with people rather than with objects and things from the assembly line.

This passage best supports the statement that:

Answer: interpersonal skills will become more important in the future work place.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. The prevention of accidents makes it necessary not only that safety devices be used to guard exposed machinery but also that mechanics be instructed in safety rules which they must follow for their own protection, and that lighting in the plant be adequate.

The passage best supports the statement that industrial accidents:

Answer: can be eliminated with the help of safety rules.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. Instruction: Each of the following questions contains a small paragraph followed by a question on it. Read each paragraph carefully and answer the question given below it.

Due to enormous profits involved in smuggling, hundreds of persons have been attracted towards this anti-national activity. Some of them became millionaires overnight. India has a vast coastline both on the Eastern and Western Coast. It has been a heaven for smugglers who have been carrying on their activities with great impunity. There is no doubt, that from time to time certain seizures were made by the enforcement authorities, during raids and ambush but even allowing these losses the smugglers made huge profits.

The passage best supports the statement that

Answer: smuggling is fast increasing in our country owing to the quick profit it entails.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. Though the waste of time or the expenditure on fashions is very large, yet fashions have come to stay. They will not go, come what may. However, what is now required is that strong efforts should be made to displace the excessive craze for fashion from the minds of these youngsters.

The passage best supports the statement that:

Answer: the hoard for fashion should be done away with so as not to let down the constructive development.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. The attainment of individual and organisational goals is mutually interdependent and linked by a common denominator - employee work motivation. Organisational members are motivated to satisfy their personal goals, and they contribute their efforts to the attainment of organisational objectives as means of achieving these personal goals.

The passage best supports the statement that motivation:

Answer: encourages an individual to give priority to personal goals over organisational goals.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. Due to enormous profits involved in smuggling, hundreds of persons have been attracted towards this anti-national activity. Some of them became millionaires overnight. India has a vast coastline both on the Eastern and Western Coast. It has been a heaven for smugglers who have been carrying on their activities with great impunity. There is no doubt, that from time to time certain seizures were made by the enforcement authorities, during raids and ambush but even allowing these losses the smugglers made huge profits.

The passage best supports the statement that

Answer: smuggling is fast increasing in our country owing to the quick profit it entails.

Explanation:

Here is no explanation for this answer

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!