Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Arithmetic Aptitude :: Time and Work

Home > Arithmetic Aptitude > Time and Work > General Questions

1. A' and 'B' complete a work togather in 8 days.If 'A' alone can do it in 12 days.Then how many day 'B' will take to complete the work?

Answer: 24 days

Explanation:

A & B one day work = 1/8
A alone one day work = 1/12
B alone one day work = (1/8 - 1/12) = ( 3/24 - 2/24)
=> B one day work = 1/24
so B can complete the work in 24 days.

Workspace

Tags:

Accenture Adobe Alcatel-Lucent Aricent Amazon Wipro 

2. If A alone can do a piece of work in 8 days and B alone can do the same work in 12 days. How many days A and B required to finish the same work if they work togather?

Answer: 24/5 days

Explanation:

A alone one day work = 1/8
B alone one day work = 1/12
Both A and B one day work = (1/8 + 1/12) = (3/24 + 2/24)
= 5/24
so A and B together finish the work in 24/5 day
or 4 4/5 days.

Workspace

Tags:

Broadcom Ltd Accenture Adobe Amazon 

3. A can finish a piece work in 18 days and B can do the same work in half the time taken by A. So if they working together, what part of the same work can finished in a day?

Answer: 1/6

Explanation:

First find the 1 day work of both (A & B)
A's 1 day's work = 1/18
and
B's 1 day's work = 1/9
(A + B)'s 1 day's work = (1/18+1/9)
= (1+2)/18 = 3/18 = 1/6
so A & B together can do 1/6 of work in 1 day.

Workspace

Tags:

Accenture 

4. A can do a work in 10 days and B can do the same work in 15 days. So how many days they will take to finish the same work ?

Answer: 6 days

Explanation:

First find the 1 day work of both (A & B)
A 1 day's work = 1/10
and
B 1 day's work = 1/15

So (A + B) 1 day's work = (1/10+1/15)
= (3/30+2/30) = 5/30 = 1/6

So Both (A & B) together can finish work in 6 days

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

5. P, Q and R are three typists who working simultaneously can type 216 pages in 4 hours. In one hour, R can type as many pages more than Q as Q can type more than P. During a period of five hours, R can type as many pages as P can during seven hours. How many pages does each of them type per hour ?

Answer: 15, 18, 21

Explanation:

Let's the number of pages typed in one hour by P, Q and R be p, q and r respectively. Then,

P,Q and R typed page in 1 hrs = 216/4
=> p + q + r = 216/4
=> p + q + r = 54 ...(i)

r - q = q - p => 2p = q + r ...(ii)

5r = 7p => p = 5/7 r ...(iii)

By Solving above (i), (ii) and (iii) equations
=> p = 15, q = 18, q = 21

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

6. X can do 1/4 of a work in 10 days, Y can do 40% of the work in 40 days and Z can do 1/3 of the work in 13 days. Who will complete the work first ?

Answer: z

Explanation:

x can do 1/4 of work in = 10 days
so x can do whole work in = (10 x 4) = 40 days.

Y can do (40% or 40/100)of work in = 40 days
so Whole work can be done by Y = (40x100/40)= 100 days.

Z can do 1/3 of work in = 13 days
Whole work will be done by Z in (13 x 3) = 39 days.

so compare x , y ,z work compare = y > x > z
so Z can complete the work first.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

7. X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last ?

Answer: 10 days

Explanation:

X one day work = 1/20

y one day work = 1/12

work done by x in 4 days = 4 * 1/20 = 1/5
left work = (1-1/5) = 4/5

x and y one day work = (1/20 + 1/12) = 8/60 = 2/15
=> time required to do 2/15 part of work by x and y = 1 day
so for whole work = 1/(2/15) = 15/2
so for 4/5 part of work x and y will take =( 4/5*15/2 ) = 6 days.
=> How long did the work last = 4 day + 6 day = 10 days.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

8. A and B can together finish a work in 30 days. They worked together for 20 days and then B left. After another 20 days, A finished the remaining work. In how many days A alone can finish the job ?

Answer: 60

Explanation:

(A + B)'s 1 day's work = 1/30

so (A&B) 20 days work = (20*1/30) = 2/3

so left work = (1?2/3)=1/3

1/3 work is done by A = 20 days.

So whole work will be done by A = (20 x 3) = 60 days.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

9. A and B can do a piece of work in 30 days, while B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days. They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish the work ?

Answer: 18 days

Explanation:

(A & B)'s 1 day work = 1/30
(B & C)'s 1 day work = 1/24
(C & A)'s 1 day work = 1/20

so 2 (A + B + C)'s 1 day's work = (1/30+1/24+1/20) = 15/120 = 1/8

=> (A + B + C)'s 1 day's work = 1/16

Work done by A, B and C in 10 days = (10*1/16) = 5/8
so left work = (1?5/8)=3/8

A's 1 day's work (1/16?1/24)=1/48

=> 1/48 part of work is done by A = 1 day.

So, 3/8 part of work will be done by A = (48?3/8) = 6*3 = 18 days.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

10. A and B together can do a piece of work in 30 days. A having worked for 16 days, B finishes the remaining work alone in 44 days. In how many days shall B finish the whole work alone ?

Answer: 60 days

Explanation:

A's 1 day's work = x
and B's 1 day's work = y
So (A & B) 1 day work = 1/30 => x+y =1/30
=> 30x + 30y = 1 -------- (1)

So 16x + 44y = 1 -------- (2)

By Solving above two equations,
x = 1/60 and y = 1/60

B's 1 day's work = 1/60

Hence, B alone shall finish the whole work in 60 days.

Workspace

Tags:

No Tags on this question yet!

Time and work are one of the most important topics of quantitative aptitude written exams. You can browse this page to find time and work quantitative aptitude questions and start practicing right now.

To simplify the process, we have introduced the test with user-friendly options including workspace, discussion forum, and view the answer section. Just answer these time and work quantitative aptitude questions to increase your chances in clearing this important round with flying colors! We are always collecting a maximum number of questions from the recruiters and other candidates to help the fresher and experienced candidate community crack the interviews and work in their dream company.