# Placement Questions & Answers :: iGate

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Placement Questions & Answers**>

**iGate Practice Q&A**

51. The time taken to travel from city X to city Y is 12 hrs. If a person starts at 6 A.M from city X and another person leaves the city Y at 8 A.M. When they will meet. (Speed of Both person is same.)

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Here is no explanation for this answer

**ShortCut By ::**

**Aditya**

Let's assume Person "A" travel from City X to City Y at 6:00 AM.

and Person "B" travel from City Y to City X at 08:00 AM.

If the distance between two cities (City X and City Y) = 12 KM

Person A travel distance of 2 hrs = 2 KM.

Distance remaining = 10 Km to be traveled by both person

The time required to travel 10 Km by both person = 5 hrs.

So, They will meet after 5 hrs. when Y start. i.e 1:00 PM

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

52. Currently, the age of a father is three times that of his son. 2.5 years from now, age of the father becomes 2.5 times that of the son. The age of son currently is?

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

Let the current age of son = x.

Then, Father's age = 3x.

Now, According to the question,

=> (3x+2.5) = 2.5 *(x + 2.5)

=> x = 7.5 years.

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

53. Simplify the below

5y-(4x+3y)-6x

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

5y-(4x+3y)-6x

= 5y-4x-3y-6x

= 2y-10x

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

54. A Student brought 4 1/3m of yellow ribbon, 61/6 m of red ribbons and 3 2/9m of blue ribbon to decorate his room. How many meters of ribbons didd he buy in all ?

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Length of yellow ribbon = 4 1/3 m = 13/3 m

Length of red ribbon = 6 1/6 m = 37/6 m

Length of blue ribbon = 3 2/9 m = 29/9 m

So, the total length of all 3 ribbons = (13/3 + 37/6 + 29/9) = (78+111+58)/18 = (247/18) = 13 13/18 m

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

55. In a group of 15 workers, 5 are good at both Plumping and woodwork, 3 workers are good only at woodwork, and 3 are not good at either of them. How many of them are good at Plumping?

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Here is no explanation for this answer

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

56. vijay weighed 65 1/2kg, He gained 1 2/5kg during the first week, 1 1/1 kg during the second week, but lost 5/16kg during the third week. What is his weight after the third week?

**Answer:**** Option C **

**Explanation:**

After 3rd week his weight = (65 1/2 + 1 2/5 + 1 1/1 - 5/16)

By solving the above Answer will be 67 47/80 kg.

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

57. ( 517 * 517 * 517 + 483 * 483 * 483)/(517 * 517 - 517 * 483 + 483 * 483).

Find the result of this expression.

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

(a^3+b^3) = (a+b)(a^2-ab+b^2)

so [(a+b)(a2-ab+b^2)] / (a^2-ab+b^2) = (a+b) => 517 + 483 = 1000.

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

58. If 3 numbers are in the ratio of 3:2:5 such that sum of their squares is equal to 186 what is the middle number?

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Let the numbers are 3x, 2x, 5x

Now,

(3x)^2 + (2x)^2 + (5x)^2 = 1862

=> x^2 = 49

=> x = 7

middle number is 2x = 2 * 7 = 14

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

59. The cost price of a television is rs 2400 which is 20% below the market price if it is sold at a discount of 16% on the market price then find its market price, selling price and profit?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

CP = 2400

Let MP = x

So, MP = x * 80/100 = 2400

MP = x = 3000

SP = 3000 * 16/100 = 480+3000 = 2520

Profit = 2520 - 2400 = 120

Profit% = 120*100/2400 = 5

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

60. A rectangular park, 70m * 30m has two roads which are 5m wide one parallel to its length and the other to its breadth. How much will it costs to gravel the roads at rs 4 per sq.m?

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Area of road parallel to the length= 70*5=350 sq.m.

Area of road parallel to the breadth=30*5=150 sq.m.

Total area of road=350+150=500 sq.m.

As these two road contains common area of 5*5=25 sq.m,

so subtract once this common area, so actual area of road = 500-25 = 475

Cost to gravel @ 4 Rs./sq.m.= 475*4 = 1900 Rs.

Submit Your Solution

**Tags:** iGate

Here is the list of questions asked in iGate Aptitude Test Question with Answers iGate Mock Test page 6. Practice iGate Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview iGate Online Test Questions to crack iGate written round test. Overall the level of the iGate Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of iGate