Note 1

Take Note:

Take a note while surfing.





Note With Ink

Give your Note a Colorful Tag.




Easy to Access

Stay on same information and in Sync wherever you are.

Note 2

Take Note:

Organize your information,It may take Shape.





Think With Ink

Differ your Content by Color.




Easy to Access

Easy to pull up your content from anywhere anytime.

Note 3

Take Note:

Don't Let information to miss,Because it take shape





Note With Ink

Simple an Easy Way to take a note.




Easy to Access

Get the same in next visit.

Placement Questions & Answers :: iGate


Not Attempted

1. A train 575 m long crosses a tunnel of length 325 in 90 sec. What is the speed of the train in kmph.

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Problems on Trains | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Total distance traveled = Length of train + Length of tunnel
= 575 + 325 = 900.
Time taken to cross the tunnel = 90 sec.
Speed in kmph = distance/time * 18/5 = 900/90 * 18/5 = 180/5 = 36 kmph.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

2. Three partner's A,B,C start a business. Twice A's capital is equal to thrice B's capital and B's capital is four times C's capital. Out of a total profit of Rs.16500 at the end of the year, B's share is:

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Partnership | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let C = x.
Then B = 4x and 2A = 3 * 4x = 12x. or A = 6x.
Therefore, A : B : C = 6x : 4x : x = 6 : 4 : 1.
Therefore, B's capital = Rs. 16500 * 4/11= Rs.6000.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

3. The probability that a number selected at random from first 50 natural numbers is a composite number is

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Probability | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

The number of exhaustive events = 50C1 = 50.
We have 15 primes from 1 to 50.
Number of favourable cases are 34.
Therefore, Required probability = 34/50 = 17/25.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

4. Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately?

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Pipes & Cistern | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Let the cistern be filled by pipe A alone in x hours.

Then, pipe B will fill it in (x + 6) hours.

.'. 1/x + 1/(x + 6) = 1/4

=> (x + 6 + x)/x(x + 6)= 1/4

=> x^2 - 2x - 24 = 0.

=> (x -6)(x + 4) = 0.

=> x = 6. [neglecting the negative value of x]

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

5. An article is sold at a certain price. By selling it at 2/3 of that price one loses 10%. Find the gain percent at original price.

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Profit and Loss | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the original S.P be Rs. X.
Then new S.P = Rs. (2/3)X, Loss =10%
So, C.P = Rs. [100/90 * (2/3)X ] = 20X/27.
Now C.P = Rs. 20X/27, S.P =Rs. X.
Gain = Rs. [ X -20X/27 ] =Rs.7X/27.
Hence, Gain % = [ 7X/27 *27/20X *100 ]% = 35%.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

6. A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is:

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Simple Interest | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Let the rate be R% p.a.
Then, (5000 x R x 2)/100 + (3000 x R x 4)/100 = 2200.
=> 100R + 120R = 2200
=> R = 2200/220 = 10.
.'. Rate = 10%.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

7. In a group of donkeys and pigs, the numbers of legs are 16 more than twice the number of heads. The number of donkeys is

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Problems on Numbers | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the number of donkeys be x and the number of pigs be y.
Then,
=> 4x + 2y = 2(x + y) = 16.
=> 2x + (2x + 2y) = (2x + 2y) + 16.
=> x = 8.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

8. The average age of five girls 11.The oldest among them is 15 years old.What is the average of the others?

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Average | Asked In |

Answer: Option C

Explanation:

Let 'T' be the total age of 5 girls.
Then, T/5 = 11.
=> T = 55.
Given, Age of the Oldest girl = 15.
Then, Total age of other 4 girls will be 55-15=40.
So, Avg. of other 4 girls 40/4 = 10.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

9. What must be added to the two numbers, which are in ratio 5 : 12, so that the new ratio becomes 3:4?

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Ratio & Proportion | Asked In |

Answer: Option D

Explanation:

Let x be the required number.
Then, According to the question,
=> (5+x)/(12+x) = 3/4
=> 20 + 4x = 36 + 3x.
=> x = 16.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Not Attempted

10. Today, the age of a father is thrice the age of his son. Ater 5 years the age of father will be 2.5 times the age of his son. What is the age of son today?

View Answer | Submit Your Solution | Important Formulas | Topic: Problems on Ages | Asked In |

Answer: Option B

Explanation:

Let the age of son = S years and the age of father = F years.
According to the question,
=> F = 3*S.
=> F = 3S.

After 5 years,
=> (F+5) = 2.5 * (S+5).
=> 3S + 5 = 2.5S + 12.5 [put F=3S]
=> 0.5S = 7.5
=> S = 15
Hence, the age of son = 15 years.

Submit Your Solution

Tags:

iGate 

Here is the list of questions asked in iGate model papers for freshers iGate online test questions. Practice iGate Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview iGate Online Test Questions to crack iGate written round test. Overall the level of the iGate Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of iGate