# Placement Questions & Answers :: TCS

**Home**>

**Freshers Archives**>

**Placement Questions & Answers**>

**TCS Practice Q&A**

201. Jose is a student of horticulture in the University of Hose. In a horticultural experiment in his final year, 200 seeds were planted in plot I and 300 were planted in plot II. If 57% of the seeds in plot I germinated and 42% of the seeds in plot II germinated, what percent of the total number of planted seeds germinated?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Total seeds germinated in Plot I = 57% of 200 = 114

Total seeds germinated in Plot II = 42% of 300 = 126

So, total germinated seeds = (114 + 126) = 240

Percentage of germinated seeds of the total seeds = 240/500 = 48%

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

202. Rural households have more purchasing power than do urban households at the same income level, since some of the income urban and suburban households use for food and shelter can be used by the rural households for other needs. Which of the following inferences is best supported by the statement made above?

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

If rural households spend less income on food and shelter due to less prices they definitely have more disposable income to spend.

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

203. A student's average ( arithmetic mean) test score on 4 tests is 78. What must be the students score on a 5th test for the students average score on the 5th test to be 80?

**Answer:**** Option B **

**Explanation:**

Total scores of 4 test = 78 * 4 = 312

Total scores of 5 tests = 80 * 5 = 400

So, 5th test score = (400-312)=88

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

204. If 75% of a class answered the first question on a certain test correctly, 55% answered the second question on the test correctly, and 20% answered neither of the questions correctly, what percentage answered both correctly?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Given 20% student answered neither question => students who answered atleast one question = 100% - 20% = 80%

Student answered first question = 75%

Student answered second question = 55%

Follow the formula n(A?B) = n(A) + n(B) - n(A?B)

=> 80% = 75% + 55% - n(A?B)

? n(A?B) = 50%

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

205. The water from one outlet, flowing at a constant rate, can fill the swimming pool in 9 hours. The water from second outlet, flowing at a constant rate can fill up the same pool in approximately in 5 hours. If both the outlets are used at the same time, approximately what is the number of hours required to fill the pool?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Lets assume tank capacity = x Liters.

Given:

First pipe fills the tank in 9 hours.

So first pipe capacity = x/9 Liters/ Hour.

Second pipe fills the tank in 5 hours.

So its capacity is x/ 5 Liters/Hour

Condition: If both pipes are opened together

number of hrs. required to fill a tank of capacity x liters = x/(x/5+x/9) = x/(14x/45) = 45/14 = 3.21 hrs.

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

206. What is the angle between two hands when time is 5:30

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Angle between two hands=11/2*M-30*H

=11/2*30-30*5

=165-150

=15

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

207. If A=2/3(B-C) and c=1/2(A+B) and A+B+C=3000, then find C ?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

C=1/2(A+B)

A+B+(1/2(A+B))=3000

3/2(A+B)=3000

A+B=2000

C=1/2(A+B)

C=1000

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

208. Machine A produces bolts at a uniform rate of 120 every 40 second, and Machine B produces bolts at a uniform rate of 100 every 20 seconds. If the two machines run simultaneously, how many seconds will it take for them to produce a total of 200 bolts?

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Machine A produces 120/40 = 3 bolts per sec.

Machine B produces 100/20 = 5 bolts per sec.

So, togather both will produce 8 bolts per second.

Hence, they wil take 200/8 = 25 seconds to produce 200 bolts.

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

209. The price of lunch for 15 people was 207 pounds, including a 15 percent gratuity of service. What was the average price per person, excluding the gratuity?

**Answer:**** Option D **

**Explanation:**

Let the net price excluding the gratuity of service = x pounds

Then, total price including 15% gratuity of service = x*(100+15100) = 1.15x pounds

So, 1.15x = 207 pounds

=> x = 207/1.15 = 180 pounds

Net price of lunch for each person = 180/15 = 12 pounds

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

210. A closed cylindrical tank contains 36 ? cubic feet of water and its filled to half its capacity. When the tank is placed upright on its circular base on level ground, the height of water in the tank is 4 feet. When the tank is placed on its side on level ground, what is the height, in feet, of the surface of the water above the ground?

**Answer:**** Option A **

**Explanation:**

Formula to get volume of cylinder =** πr^2h**

Given hight of tank = 4ft.

=> πr^2 * 4 = 36π

=> r = 3

=> cylinder diameter = 6 feet.

When the tank is placed on its side on level ground.

The height of the surface of the water above the ground = 3 feet.

Submit Your Solution

**Tags:** TCS

Here is the list of questions asked in latest placement papers for TCS TCS placement papers for ca. Practice TCS Written Test Papers with Solutions and take Q4Interview TCS Online Test Questions to crack TCS written round test. Overall the level of the TCS Online Assessment Test is moderate. Only those candidates who clear the written exam will qualify for the next round, so practic all the questions here and take all the free tests before going for final selection process of TCS